Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% της Ελλάδος δεν θα μειωθεί ούτε το 2021 αλλά θα αλλάξει η λογιστική χρήση των κερδών από τα ANFAs

Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% της Ελλάδος δεν θα μειωθεί ούτε το 2021 αλλά θα αλλάξει η λογιστική χρήση των κερδών από τα ANFAs
Λόγω τυπολατρίας και μη μετακλητών αποφάσεων για το χρέος είναι πιθανό η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος να απορριφθεί αλλά έμμεσα να αντικατασταθεί με διαφορετική χρήση των ANFAs.
Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% της Ελλάδος δεν θα μειωθεί ούτε το 2021 αλλά θα αλλάξει η λογιστική χρήση των κερδών από τα ANFAs με βάση ορισμένες πηγές κοντά στα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ.
Ως προς την λογιστική απεικόνιση των ANFAs είναι πιθανό σενάριο να χρησιμοποιηθεί ως plan B στην περίπτωση που οι θεσμοί δεν ικανοποιήσουν το ελληνικό αίτημα για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2%.
Υπάρχουν πηγές που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ προσανατολίζεται όχι στην μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά σε αλλαγές που αφορούν τα κέρδη από τα ομόλογα ANFAs – ομόλογα της Ελλάδος που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες –
Υπάρχουν σκέψεις η ΕΕ και οι δανειστές να μην επιτρέψουν την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δηλαδή να παραμείνει ο στόχος 3,5% έως το 2022 και από το 2023 να μειωθεί στο 2,2% όπως έχει συμφωνηθεί από το 2018 αλλά να επιτρέψουν στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ANFAs να μην καταλήγουν στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά να καλύπτουν και άλλες ανάγκες του προϋπολογισμού οπότε μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί έμμεση μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων – όχι άμεση – και μόνο για μια χρονιά.
Μια τέτοια εξέλιξη ουσιαστικά θα επιτρέψει στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ANFAs να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι να μην μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα δηλαδή το 2020, το 2021 και το 2022 ο στόχος να παραμείνει 3,5% του ΑΕΠ αλλά να αλλάξει η λογιστική χρήση των κερδών από τα ANFAs.
H Ελλάδα χρησιμοποιεί 6,5 δισεκ. πρωτογενούς πλεονάσματος για την εξυπηρέτηση του χρέους ετησίως και η κυβέρνηση ζητάει να μειωθεί ο στόχος κατά 2,8 δισεκ. στο 2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο λόγω τυπολατρίας και μη μετακλητών αποφάσεων για το χρέος είναι πιθανό η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος να απορριφθεί αλλά έμμεσα να αντικατασταθεί με διαφορετική χρήση των ANFAs.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης