Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Οριακή πτώση για τον κλάδο υπηρεσιών τον Νοέμβριο 2019 - Στις 51,9 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Οριακή πτώση για τον κλάδο υπηρεσιών τον Νοέμβριο 2019 - Στις 51,9 μονάδες ο δείκτης PMI
Ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες, έναντι 50,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα
Οριακή επιβράδυνση κατέγραψε η δραστηριότητα για τον κλάδο υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (4/12) στοιχεία της Markit, τα οποία αποδείχθηκαν καλυτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,9 μονάδες, έναντι 52,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περαιτέρω πτώση του δείκτης στις 51,5 μονάδες.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης διαμορφώθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο του τρέχοντος έτους, όλες οι χώρες της Ευρωζώνης κατέγραψαν επέκταση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο υποδείκτης που αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατέγραψε την ταχύτερη άνοδο από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος και για τον υποδείκτη απασχόλησης.
Όσον αφορά τους επόμενους δώδεκα μήνες, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες, καθώς ο υποδείκτης σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2019.
Επιπλέον, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,6 μονάδες, έναντι 50,3 μονάδων τον Οκτώβριο, παραμένοντας ωστόσο σε ένα από τα ασθενέσθερα επίπεδα των τελευταίων εξίμιση ετών.
Ο κλάδος υπηρεσιών παρέμεινε για δέκατο συνεχόμενο μήνα κάτω από τις 50 μονάδες, αντισταθμίζοντας την άνοδο που σημειώθηκε στον κλάδο υπηρεσιών, με τον ρυθμό πτώσης ωστόσο να είναι ηπιότερος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
«Ο σύνθετος δείκτης PMI για τον Νοέμβριο ξεπέρασε τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, εξακολουθώντας ωστόσο να υποδεικνύει μία οικονομία η οποία βρίσκεται κοντά στη στασιμότητα», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «τα στοιχεία δείνουν αύξηση του ΑΕΠ μόλις στο 0,1% για το τέταρτο τρίμηνο, με τον μεταποιητικό κλάδο να εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά την οικονομία».
«Ο κλάδος υπηρεσιών βρίσκεται επίσης σε τροχιά ώστε να καταγράψει την ασθενέσθερη τριμηνιαία επέκταση των τελευταίων πέντε ετών, υποδεικνείοντας ότι η επιβράδυνση εξαπλώνεται συνεχώς», πρόσθεσε ο κ. Williamson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης