Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα mezzanine ομόλογα των 30 δισεκ. τιτλοποιήσεων NPEs… κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για επενδυτές και τράπεζες… που δεν έχουν αποτιμηθεί

Τα mezzanine ομόλογα των 30 δισεκ. τιτλοποιήσεων NPEs… κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για επενδυτές και τράπεζες… που δεν έχουν αποτιμηθεί
Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι τράπεζες αλλά και οι επενδυτές – κυρίως – να εγγράψουν ζημίες από τα mezzanine ομόλογα που θα εκδοθούν στις τιτλοποιήσεις των NPEs
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το APS ή σχέδιο Ηρακλής αποτελεί ένα μηχανισμό σαφούς υποστήριξης των ελληνικών τραπεζών στην προσπάθεια τους να εξυγιανθούν και να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά τους δάνεια.
Η κυβέρνηση, ο αρμόδιος για τις τράπεζες υπουργός Γ. Ζαββός κατάφεραν και πήραν το μέγιστο από τους θεσμούς της ΕΕ οι οποίοι τυπολατρικά δεν αποκλίνουν από την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το σχέδιο Ηρακλής αποτελεί την μοναδική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων των τραπεζών καθώς η εναλλακτική λύση της ΤτΕ έχει απορριφθεί από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Δεν υπάρχουν πολλές λύσεις, ή θα εφαρμοστεί ο Ηρακλής ο οποίος θα λάβει την τελική του μορφή προσεχώς και εφόσον δοθεί και η γνώμη της ΕΚΤ ή οι τράπεζες θα αναζητήσουν κεφάλαια για να ολοκληρώσουν την εξυγίανση τους.
Για να τεθεί πιο απλά ο νόμος Ηρακλής ή πρόγραμμα εγγύησης ελληνικών τιτλοποιήσεων HAPS δημιουργήθηκε για να στηρίξει τις τράπεζες λόγω της αδυναμίας τους με ίδια κεφάλαια να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.
Εάν οι τράπεζες είχαν κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας 10 δισεκ. δηλαδή είχαν πολλά κεφάλαια δεν θα χρειαζόταν κανένας νόμος θα μπορούσαν από μόνες τους να εξυγιανθούν.
Ελλείψει κεφαλαίων και το ακόμη χειρότερο ελλείψει ποιοτικών κεφαλαίων (στα 25 δισεκ. κεφάλαια τα 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις DTC) οι τράπεζες χρειάζονται νόμο για την συλλογική αντιμετώπιση των NPEs.
O νόμος προσεχώς – μετά την γνώμη της ΕΚΤ – θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί και μένει να διευκρινιστεί εάν τα ομόλογα που θα εκδώσει το ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις στα senior bond των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να φέρουν πρόσθετες εγγυήσεις μετρητά ή θα βρεθεί κάποια άλλη φόρμουλα.
Ειδικά το ζήτημα αυτό έχει ανακύψει γιατί οι τράπεζες με τις τιτλοποιήσεις NPEs προβληματικών ανοιγμάτων ζητούσαν όλες αυτές οι παρεμβάσεις να έχουν μηδενικό αντίκτυπο στο μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και ο στόχος αυτός έχει να κάνει με την κεφαλαιακή επάρκεια.
Τα κεφάλαια διαμορφώνουν την κεφαλαιακή επάρκεια έναντι του μέσου σταθμισμένου ενεργητικού RWA που αποτελεί το ενεργητικό, δηλαδή όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών σταθμισμένα με βάση τα κεφάλαια που απαιτούνται να διακρατούν οι τράπεζες για να έχουν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στους ισολογισμούς τους.
Κάποιες πηγές στην ΕΒΑ στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών αναφέρει ότι η Ελλάδα άπαξ και δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή βαθμολογία που να θεωρούνται τα ομόλογα επενδύσιμα και όχι junk σκουπίδια θα πρέπει να υπάρχουν πρόσθετες εγγυήσεις.
Μια τέτοιας μορφής εγγυήσεων είναι μετρητά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το κεφαλαιακό μαξιλάρι του ελληνικού κράτους των 24 δισεκ. ίσως αντί για 9 δισεκ. όσα θα είναι και τα κύρια – senior – ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες ή 4,5 δισεκ. τα μετρητά.
Η κυβέρνηση έχει ισχυρό αντίλογο εάν χρησιμοποιηθούν μετρητά ως πρόσθετη εγγύηση στα ομόλογα που θα εκδώσει για να εγγυηθούν τα τραπεζικά senior ομόλογα τότε θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις συνολικά στην φερεγγυότητα της Ελλάδος.
Και ενώ αυτό είναι ένα ζήτημα που χειρίζεται με μεγάλη προσοχή ο αρμόδιος υπουργός ο Γ. Ζαββός ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα… υπάρχει ένα ζήτημα που δεν έχει ούτε αποτιμηθεί, ούτε αξιολογηθεί και ίσως να υπάρχει και άγνοια κινδύνου.

Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι τράπεζες αλλά και οι επενδυτές – κυρίως – να εγγράψουν ζημίες από τα mezzanine ομόλογα που θα εκδοθούν στις τιτλοποιήσεις των NPEs;
Το πρώτο βασικό ερώτημα
Υπάρχει και ένα δεύτερο ζήτημα, γιατί ενώ παρουσιάστηκαν τα ελληνικά NPEs το μεγάλου ενδιαφέροντος τελικώς ανακυκλώνονται 3-4 funds σχεδόν επί μονίμου βάσεως;
Bain Capital, Apollo, Fortress, Pimco υπό όρους, όπως και Intrum υπό όρους.
Τα funds που επενδύουν στην Ελλάδα και στα ελληνικά NPEs τελικώς καταλήγουν να είναι 3-4 funds;
Γιατί;
Όλα σχετίζονται με το ρίσκο που κρύβουν τα ελληνικά NPEs και το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που εμφανίζεται.
Π.χ. η Eurobank με καλές προβλέψεις ενώ είχε εκτιμήσει ότι θα δαπανηθούν 1,2 δισεκ. κεφάλαια τελικώς θα ξεπεράσουν τα 1,7 δισεκ.
Η Alpha bank επίσης για το πρόγραμμα μείωσης των NPEs ενώ εκτιμάτο στα 1,6 με 1,8 δισεκ. θα φθάσει στα 2,5 δισεκ.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό.
Στους κόλπους των επενδυτών επικρατεί έντονος προβληματισμός για την δεύτερη κατηγορία με ελάχιστες εξασφαλίσεις ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες τα ονομαζόμενα mezzanine.
Ενώ τα senior θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού κράτους τα mezzanine δεν φέρουν καμία εγγύηση και εξαρτώνται από την πρόοδο στην διαχείριση των NPEs.
Εάν η διαχείριση δεν πάει καλά σενάριο… όχι απίθανο, οι επενδυτές που θα έχουν αγοράσει τα mezzanine ομόλογα θα υποστούν ζημίες.
Ήδη πωλήσεις NPEs που έχουν πραγματοποιηθεί καταλήγουν σε ζημίες και αυτή η εξέλιξη μειώνει τα προσφερόμενα τιμήματα.
Τα mezzanine ομόλογα των τραπεζών θα αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο πρόβλημα το οποίο ούτε έχει αποτιμηθεί χρηματιστηριακά – καθώς θεωρείται black box – ούτε έχει εκτιμηθεί ως κεφαλαιακή επίδραση.
Στον ορίζοντα λοιπόν και με επίκεντρο τα NPEs στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όσο παρουσιάζονται.
Η αγορά να προετοιμαστεί γιατί στο τέλος και οι επενδυτές θα χάσουν και οι τράπεζες θα υποστούν μεγαλύτερες ζημίες πλήττοντας τα κεφάλαια τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης