Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lam (Χονγκ Κονγκ): Τα αμερικανικά νομοθετήματα θα πλήξουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη

Lam (Χονγκ Κονγκ): Τα αμερικανικά νομοθετήματα θα πλήξουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Carrie Lam δήλωσε σήμερα πως το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει τους διαδηλωτές μπορεί να πλήξει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στο ασιατικό χρηματοπιστωτικό κέντρο και ανακοίνωσε μια τέταρτη δεσμίδα μέτρων με στόχο να τονώσει την οικονομία που έχει πληγεί από τους μήνες κινητοποιήσεων.

Η Lam δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι το Ψήφισμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump την περασμένη εβδομάδα ήταν «απολύτως περιττό».
Το Χονγκ Κονγκ, που συνταράσσεται από σχεδόν έξι μήνες διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με την πρώτη του ύφεση εδώ και μια δεκαετία.
Το ψήφισμα αυτό προβλέπει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα πιστοποιεί τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί βαθμό αυτονομίας τέτοιον που να επιτρέπει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος που του έχει παραχωρηθεί από την Ουάσινγκτον ενώ παράλληλα απειλεί και με την επιλογή κυρώσεων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Ο αντίκτυπος αυτή τη στιγμή είναι στην εμπιστοσύνη», δήλωσε η Lam.
Οι εταιρίες «θα ανησυχούν για τις ενέργειες στις οποίες ίσως προχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση αφού δουν αυτό το νομοθέτημα», πρόσθεσε.
Η Lam θα επισκεφθεί το Πεκίνο στις 16 Δεκεμβρίου και θα συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπκίνγκ, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός του Χονγκ Κονγκ Cable TV, επικαλούμενος πηγές.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Δικαιοσύνης Teresa Cheng δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο γραφείο της αύριο, Τετάρτη, αφού είχε άδεια ασθενείας για περισσότερες από δύο εβδομάδες ύστερα από το επεισόδιο στο Λονδίνο κατά το οποίο τραυματίστηκε.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι η Τσενγκ στοχοποιήθηκε από «ένα βίαιο πλήθος» ενώ βρισκόταν σε ταξίδι προκειμένου να προωθήσει τη μητρόπολη.
Η Cheng, που επέστρεψε σήμερα στο Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο ότι υπέστη κάταγμα οστού στην περιοχή του καρπού και υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο Λονδίνο.
«Το χέρι, φυσικά, πονάει αλλά όχι τόσο όσο η καρδιά που βλέπει ότι το Χονγκ Κονγκ συνεχίζει να είναι σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε η Τσενγκ.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Η Lam δεν διευκρίνισε ποια είναι τα επόμενα μέτρα ανακούφισης που θα θεσπιστούν.
Η κυβέρνηση έχει ήδη προσφέρει οικονομική στήριξη ύψους περίπου 21 δισεκ. δολαρίων Χονγκ Κονγκ (2,7 δισεκ. δολαρίων) προκειμένου να βοηθήσει κυρίως τους κλάδους μεταφορών, τουρισμού και λιανεμπορίου.
Οι εταιρίες λιανικού εμπορίου έχουν δεχθεί σοβαρό πλήγμα.
Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί κορυφαίο αγοραστικό προορισμό για τους Κινέζους καταναλωτές.
Ωστόσο, η αναταραχή έχει τρομάξει τους τουρίστες και έχει πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες.
Τον Οκτώβριο, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη μείωσή τους.
Οι διαδηλωτές ζητούν καθολικό δικαίωμα ψήφου, έρευνα στις καταγγελίες για βιαιότητα από την πλευρά της αστυνομίας καθώς και τερματισμό στις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες που δόθηκαν στην πρώην βρετανική αποικία όταν αυτή επέστρεψε στην κυριαρχία της Κίνας το 1997.
Σε μια ακόμα αρνητική εξέλιξη για την οικονομία, το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει την εξέταση των αιτημάτων επισκέψεων πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ --που αποτελεί σημείο στάσης και αναψυχής για τον αμερικανικό 7ο Στόλο-- ως απάντηση στα αμερικανικά νομοθετήματα.
Η Lam δήλωσε ότι η έγκριση τέτοιου είδους επισκέψεων είναι θέμα του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης