Χρηματιστήριο

Πωλήσεις από δύο αμερικανικά hedge funds στις ακριβές τράπεζες έως -4% επέδρασαν στο ΧΑ -1,31% στις 881 μον. – Πιέσεις στα ομόλογα, το 10ετές 1,57%

Πωλήσεις από δύο αμερικανικά hedge funds στις ακριβές τράπεζες έως -4% επέδρασαν στο ΧΑ -1,31% στις 881 μον. – Πιέσεις στα ομόλογα, το 10ετές 1,57%
Ο Γενικός Δείκτης, διέσπασε την πρώτη ζώνη στήριξης των 890 μονάδων αλλά κατάφερε να διατηρήσει οριακά τις 880 μονάδες
(upd16) Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στην χρηματιστηριακή αγορά καθώς δύο αμερικανικά hedge funds πουλούσαν και μετοχές και ομόλογα στο πλαίσιο της κατοχύρωσης κερδών και κλεισίματος επενδυτικών θέσεων από την Ελλάδα.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές, το ένα εκ των δύο funds διατηρεί αξιόλογη θέση στα ελληνικά ομόλογα και πουλάει σχεδόν συστηματικά το τελευταίο διάστημα ενώ άλλο fund του ίδιου αμερικανικού χαρτοφυλακίου πουλάει επενδυτικές θέσεις σε τράπεζες αλλά και μετοχές του FTSE 25.
Με βάση ενδείξεις οι συνολικές θέσεις που έχουν αγγίζουν τα 45 εκατ. μετοχές.
Εν τω μεταξύ η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ακολούθησε τις απώλειες στις διεθνείς αγορές μετά τις νέες επιθέσεις κατά πάντων του D. Trump.
Ειδικότερα οι πιέσεις επικεντρώθηκαν στις τράπεζες αν και στις δημοπρασίες με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις περιόριστηκαν οι αρχικές απώλειες που ξεπέρασαν το -5%, με την δεικτοβαρή Alpha Bank να κλείνει τελικά με οριακά κέρδη +0,32% και με χαμηλό ημέρας -3,78%.
Πτωτικά έκλεισαν οι υπόλοιπες τράπεζες, με την Πειραιώς -4,09% και ακολούθησαν Eurobank -2,20% και Εθνική -1,57%.
Επίσης πιέσεις ασκήθηκαν και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25, όπως Μυτιληναίος -2,39%, Motor Oil -2,27%, ΟΠΑΠ -1,54%,
Coca Cola -1,14%...
Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων με το 10ετές να έχει ανοίξει η απόδοση του στο 1,57% με ανάλογη πτώση τιμών.
Μπορεί να επισημανθεί ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αλλά και τα ομόλογα δέχονται πιέσεις λόγω κατοχύρωσης κερδών, ούτως ή άλλως τα ανοδικά περιθώρια είναι ελάχιστα και επειδή τελειώνει το έτος ορισμένα χαρτοφυλάκια μειώνουν επενδυτικές θέσεις.
Να ληφθεί υπόψη ότι τα ανοδικά περιθώρια είναι σχεδόν μηδενικά για τις τράπεζες, το bankingnews έγκαιρα έχει επισημάνει ότι οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν ουσιώδη ανοδικά περιθώρια και ότι έχουν καταστεί ακριβές.

Επιπλέον, οι εξελίξεις με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό από την επενδυτική κοινότητα.
Επιφυλακτική παραμένει η BofA Merrill Lynch για τις ελληνικές τράπεζες καθώς παραμένουν οι μακροπρόθεσμοι δομικοί κίνδυνοι ενώ χαρακτηρίζει «αξιοπρεπή» τα αποτελέσματα τους για το γ΄3μηνο του 2019.  
Επίσης, αναπροσαρμόζει τις τιμές στόχους σε οριακή αύξηση για την Alpha Bank στα 2,10 ευρώ από 2,04 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 3,16 ευρώ από 3,04 ευρώ, για την Πειραιώς στα 3,08 ευρώ από 3,04 ευρώ ενώ για την  Eurobank μειώνεται στα 1,09 ευρώ από 1,12 ευρώ.
Εν αναμονή της έγκρισης Ηρακλή από την ΕΚΤ, ενός σχεδίου που από την μια θα μειώσει αισθητά τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών NPEs περίπου 28 με 30 δισεκ. μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο στους ισολογισμούς τους ενώ
από την άλλη η εμπροσθοβαρής μείωση των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων θα επιφέρει μείωση στα κεφάλαια κατά 4 δισεκ. ευρώ με μια συντηρητική προσέγγιση.
Εν τω μεταξύ, ενώ το 2019 οι τράπεζες στην Ελλάδα πέτυχαν έκτακτα κέρδη πάνω από 1,1 δισεκ. λόγω κυρίως ομολόγων, το 2020 ευελπιστούν ότι θα υπάρξει αντιστροφή προβλέψεων κατά 1 δισεκ. όπερ σημαίνει ότι θα αυξηθούν έσοδα και κέρδη και έτσι θα δημιουργήσουν εσωτερικό κεφάλαιο.
Εάν το 2020 οι ελληνικές τράπεζες δημιουργήσουν 1,5 δισεκ. νέες προβλέψεις αλλά ανακτήσουν – αντιστρέψουν 1 δισεκ. προβλέψεις τότε θα έχει επιτευχθεί ο στόχος της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου έστω και με ρυθμό δυσανάλογο των αναγκών.
Στην ελληνική αγορά ομολόγων, καταγράφεται επιδείνωση με το 10ετές στο 1,57% ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,44%.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 150 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 6762 μονάδες βάσης από 6112 μονάδες βάσης μετά τις δηλώσεις του Trump για επαναφορά δασμών σε Aργεντινή και Βραζιλία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανοίγει νέα «μέτωπα» μετά την Κίνα και την Ε.Ε.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,93% και τον Γενικό Δείκτη -0,11%.
Περί τις 15:30 κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,06% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,23%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 881,28 μονάδες με πτώση -1,42%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,31% στις 881 μονάδες έχοντας υψηλό στις 894,10 μονάδες και χαμηλό στις 873,05 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,29 εκατ. ευρώ και όγκου 523 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 34 χιλ. τεμάχια αξίας 458 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 360 χιλ. τεμάχια αξίας 3,93 εκατ. ευρώ και η Quest Συμμετοχών 122 χιλ. τεμάχια αξίας 903 χιλ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 881 μονάδες, έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 890 μονάδων και ακολουθούν οι 880-870 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900-910 μονάδες και ακολουθούν οι 920 και οι 940 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 872 μονάδες στην πρώτη στήριξη των 880- 870 μονάδων και ακολουθούν οι 850 και οι 815 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 910 μονάδες και ακολουθούν οι 925 και οι 950 μονάδες

Εταιρικά νέα

Τρέχει εδώ και μερικές ημέρες η διαδικασία για το placement των 30 εκατ. μετοχών της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚOΡ με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως εδώ και αρκετό καιρό η διοίκηση της Viohalco ήθελε να βελτιώσει τη διασπορά της μετοχής, η οποία είναι εξαιρετικά περιορισμένη, αφού η ίδια ως βασικός μέτοχος ελέγχει περισσότερο από το 90% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου.
Οι πληροφορίες για πρόθεση αύξησης της διασποράς υπήρχαν αρκετό καιρό αλλά πλέον οι συνθήκες στο ΧΑ είναι πιο ώριμες για πραγματοποίηση placement
Σημειώνεται ότι όπως είχε γράψει χθες (2/12) το Bankingnews το placement αφορά το 8% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου ή 30 εκατ. μετοχές.
Η εταιρεία σε ανακοίνωση της προς το ΧΑ δεν διέψευσε αλλά ούτε επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και αρκέστηκε να πει πως δεν έχει ενημέρωση από το βασικό μέτοχο.
Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην τιμή διάθεσης των μετοχών που μάλλον θα γίνει γνωστή αύριο 4/12.

Τραπεζικά νέα

Mεταξύ 10 και 13 Δεκεμβρίου 2019  εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει το deal μεταξύ της Eurobank και του Fortress – Dovalue  αν και υπάρχουν ακόμη υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει εκατέρωθεν διάθεση να υπάρξει συμφωνία.
Το σχήμα Fortress – Dovalue θα καταβάλλει 390 εκατ ευρώ για 24 δισεκ. NPEs
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Eurobank μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 θα καταγράψει μεγάλη βελτίωση στα NPEs λόγω της τιτλοποίησης και της συμφωνίας με την Fortress.
Έναντι αυτής της εξέλιξης θα δαπανήσει για την εξυγίανση 1,3 με 1,5 δισεκ. κεφάλαια ενώ θα είναι  η πρώτη τράπεζα που υλοποιεί τέτοιας κλίμακας μεγάλη εξυγίανση στον ισολογισμό της.
Εν τω μεταξύ παρ΄ ότι η Eurobank είναι κεφαλαιακά ισχυρή σχεδιάζει κάποια στιγμή μέσα στο 2020 να προχωρήσει στην έκδοση tier 2 ύψους 500 εκατ με στόχο επιτόκιο κοντά στο 4%
Με τις κινήσεις αυτές η μετοχή της Eurobank θα μπορούσε να φθάσει στα 1,10 ευρώ που συνεπάγεται ότι θα αποτιμάται περίπου 0,80 P/BV.
Τα 1,10 ευρώ οριοθετούν το μέγιστο της ανοδικής κίνησης της μετοχής της Eurobank για τους επόμενους μήνες.

Η επικαιρότητα

Μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να έχουν αύριο 4/12 στις 14:30 ώρα Λονδίνου, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός  Κ. Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan την ώρα που μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος Ελλάδα – Τουρκίας κατόπιν των συνεχιζόμενων προκλήσεων της Άγκυρας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.
Τη συνάντηση, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, επιβεβαίωσε και το Μέγαρο Μαξίμου και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς.
Την ίδια στιγμή αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση με την Τουρκία είναι σχεδόν "εμπόλεμη" και όλα αυτά την ώρα που η Άγκυρα επιμένει, αναφέροντας ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο» και επαναλαμβάνοντας - και επίσημα πλέον - την θέση πως τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Επίσης η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδιαίτερα ύστερα από τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, ο οποίος υποστήριξε πως το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικό νεκρό», στηλιτεύοντας την έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και τα κράτη της ΕΕ για την έφοδο που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.
Κατά του Emmanuel Macron έστρεψε τα βέλη του ο Donald Trump «απαντώντας» στα σχόλια του Γάλλου προέδρου περί «εγκεφαλικού νεκρού» ΝΑΤΟ καθώς δήλωσε ότι τα σχόλια του Macron είναι «πολύ, πολύ ελεεινά» για τις άλλες 28 χώρες που απαρτίζουν τη Συμμαχία
Παράλληλα, τόνισε ότι «κανείς δεν χρειάζεται το ΝΑΤΟ περισσότερο από τη Γαλλία » επισημαίνοντας ότι το υψηλό ποσοστό ανεργίας αποδεικνύει ότι η χώρα δεν τα πηγαίνει καλά οικονομικά.
Σημειώνεται ότι  η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Donald Trump απείλησε χθες Δευτέρα να επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς έως και 100% σε αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ από τη Γαλλία, αξίας 2,4 δισ. δολαρίων τον χρόνο, σε αντίποινα για την επιβολή φόρου σε κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών υπηρεσιών που θεωρεί ότι επιβαρύνουν αθέμιτα και "ασυνήθιστα" αμερικανικές εταιρείες.
Από την άλλη λίγο μετά την αναχώρηση του από τις ΗΠΑ ο Trump σε μήνυμα του στο  twitter ανέφερε:
«Αναχωρώ για την Ευρώπη για να εκπροσωπήσω τη χώρα μας και να αγωνιστώ για τους Αμερικανούς ενώ οι Δημοκρατικοί-που-δεν-κάνουν-τίποτα εσκεμμένα προγραμμάτισαν ακρόαση για την απάτη της παραπομπής μου ταυτόχρονα με τη [σύνοδο κορυφής] του NATO»
Ολοκληρώνεται αύριο 04/12 η τέταρτη αξιολόγηση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και αρχίζει για την κυβέρνηση η επόμενη.
Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί το 2020 διότι απαιτείται έγκριση από ορισμένα κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και της Γερμανίας.
Σημειώνεται ότι οι χαμηλότεροι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση όπως και η αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s- SMP’s) πρόκειται να εξεταστούν από το 2020.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (3/12) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για τα εμπορικά «μέτωπα» που έχουν ανοίξει οι Ηνωμένες Πολιτείες ανά τον κόσμο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,64%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,31% στις 2884,70 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,20% στις 26391,30 μονάδες

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Ισχυρές πιέσεις στην Wall

Πτωτικά κινείται η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστήριων αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχαν σημειωθεί νωρίτερα εντός της ημέρας, με επίκεντρο τις νέες εμπορικές εντάσεις που προέκυψαν τις τελευταίες ώρες απόρροια των δηλώσεων του D. Trumb.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα ήταν καλύτερα να κλείσει μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, τον Νοέμβριο του 2020 ενώ τα βέλη του έστρεψε στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα τη Γαλλία, τόσο για οικονομικά όσο για πολιτικά θέματα.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,10%, ο CAC στο Παρίσι στο -1,4%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -2%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο -1,4% ο S&P στο -1,3%, ο Nasdaq στο -1,5% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,42% ( 9,72 δολ.)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές   

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα, αν και στις δημοπρασίες περιορίστηκαν οι απώλειες
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησαν οι υπόλοιπες με εξαίρεση την Alpha Bank που έκλεισε με οριακή άνοδο 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9520 ευρώ με πτώση -1,57% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8860 ευρώ με άνοδο +0,32% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,91 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0020 ευρώ με πτώση -4,09% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,91 ευρώ, με πτώση -2,20% με όγκο 8,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3420 ευρώ, με πτώση -1,18% και κεφαλαιοποίηση 599 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,41 ευρώ, με πτώση -2,50% και όγκο 478 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 189 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,18 ευρώ, με πτώση -1,94% και κεφαλαιοποίηση 282 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε σχεδόν το σύνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco, Aegean, Μυτιληναίος, Μotor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ....
Στον αντίποδα με οριακή άνοδο έκλεισαν μόνο Sarantis και TITC.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,36 με πτώση -1,14% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ  έκλεισε στα 13,51 ευρώ, με πτώση -0,37% και αποτίμηση 6,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ  έκλεισε στα 3,26 ευρώ με πτώση -0,91% και αποτίμηση 756 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ  έκλεισε στα 2,1450 ευρώ, με πτώση -1,15% και κεφαλαιοποίηση 498 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ  έκλεισε στα 10,90 ευρώ με πτώση -1,54% και αποτίμηση 3,51 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,36 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ  έκλεισε στα 8,50 ευρώ με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil  έκλεισε στα 20,62 ευρώ με πτώση -2,27% και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος  έκλεισε στα 9,80 ευρώ με πτώση -2,39% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo  έκλεισε στα 17,70 ευρώ με πτώση -2,75% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,30 ευρώ, με πτώση -1,37% και κεφαλαιοποίηση 247 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,30 ευρώ, με πτώση -1,67% και με κεφαλαιοποίηση στα 275 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0894 ευρώ, με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 84 εκατ. ευρώ.

Νέες πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,57%, πωλήσεις και στην Ιταλία 1,44%

Επιδείνωση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχονται ορισμένες ελεγχόμενες πιέσεις και λόγω της έντασης με την Τουρκία ενώ σημειώνονται και profit taking δηλαδή πωλήσεις για αποκομιδή κερδών.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,57% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,44% μετά την δημοπρασία ομολόγων που δεν ενθουσίασε.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,56% με το αμερικανικό 10ετές 1,77 παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 12 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 114 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,78 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,30% με απόδοση αγοράς 0,31% και απόδοση πώλησης 0,29%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,07 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,06 μονάδες βάσης και απόδοση 0,80% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,06%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,09  μονάδες βάσης και απόδοση 1,39% με απόδοση αγοράς 1,41% και απόδοση πώλησης 1,37%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 120,32 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55% με απόδοση αγοράς 1,57% και απόδοση πώλησης 1,53%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,97%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,10  μονάδες βάσης και απόδοση 2,29%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 129,10 μονάδες βάσης και απόδοση 2,48%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 186 μονάδες βάσης από 179 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.762 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,50% ή 150 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης - Πωλήσεις στην Ιταλία  

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης ενώ την Ιταλία καταγράφονται πωλησεις.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 3 Δεκεμβρίου 2019 στο 1,44%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/12/2019 στο -0,31% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,44% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,54%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης