Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο Σταϊκούρας «βλέπει» μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 - Στόχος, η νομοθέτηση του «Ηρακλή» την επόμενη εβδομάδα

Ο Σταϊκούρας «βλέπει» μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 - Στόχος, η νομοθέτηση του «Ηρακλή» την επόμενη εβδομάδα
Ο υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε ότι η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης θα παραμείνει αυστηρή στο σκέλος των δαπανών
Την εκτίμηση ότι από το 2021 θα ανοίξει ο δρόμος για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ειδικότερα, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, τόνισε πως για το 2020 η κυβέρνηση αναμένει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,8%, ενώ ξεκαθάρισε πως η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή στο σκέλος των δαπανών, ώστε η χώρα να είναι συνεπής με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Στο πλαίσιο, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε πως θα επέλθει μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.
Ο υπουργός ανέλυσε τα οφέλη που αναμένει η κυβέρνηση από την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος.
«Η κυβέρνηση προωθεί συστημική λύση για τη μείωση των κόκκινων δανείων με τη δημιουργία Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού (APS)» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι στόχος είναι η νομοθέτηση του «Ηρακλή» την επόμενη εβδομάδα.
Με το Σχήμα αυτό, τα NPLs θα μειωθούν ίσως και άνω του 40% του συσσωρευμένου αποθέματός τους στα τέλη του 2019. 

Το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική αφορά και στο φορολογικό νομοσχέδιο και στις ελαφρύνσεις που περιλαμβάνει.
Ο υπουργός Οικονομικών εστίασε στην καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα.
Με τη μείωση αυτή αναμένεται να ευνοηθούν όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά.
Επίσης, αναφέρθηκε στη μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ συνεχίζει να ισχύει η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου της για τις νεοφυείς επιχειρήσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.
Όπως τόνισε με το φορολογικό νομοσχέδιο θα επέλθει μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος στο 95% του φόρου που προκύπτει για τα νομικά πρόσωπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης