Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall Street με την προσοχή σε εμπόριο και μεταποίηση - Στο -0,59% ο Dow Jones

tags :
Πιέσεις στη Wall Street με την προσοχή σε εμπόριο και μεταποίηση - Στο -0,59% ο Dow Jones
Επανέφερε δασμούς σε Βραζιλία και Αργεντινή ο Trump
Πτωτική πορεία ακολουθούν οι αμερικανικές μετοχές στην πρώτη (02/12/2019) συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, μετά την εξαιρετική πορεία που ακολούθησαν τον Νοέμβριο 2019 και με το βλέμμα σταθερά σε ζητήματα εμπορίου, καθώς πέραν της Κίνας, ο Donald Trump «άνοιξε» νέα μέτωπα με Βραζιλία και Αργεντινή.
Image
Πτώση -0,59% για τον Dow Jones στις 27.886 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί -0,73% στις 3.118 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται -1,19% χαμηλότερα στο επίπεδο των 8.562 μονάδων.
Και ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν τι ακριβώς θα συμβεί στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, επανέφερε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Αργεντινή και Βραζιλία, καθώς -όπως υποστηρίζει- είναι δύο χώρες που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση με την υποτίμηση του νομίσματος τους.
«H Bραζιλία και η Αργεντινή είναι σε πλεονεκτική θέση με την υποτίμηση του νομίσματός τους, κάτι που δεν είναι καλό για τους αγρότες μας.
Γι’  αυτό, άμεσα, επαναφέρω τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που φτάνουν στις ΗΠΑ από αυτές τις χώρες» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter.
Ταυτόχρονα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει προκύψει και το ζήτημα του Χονγκ Κονγκ, καθώς η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας αναμένεται να καθυστερήσει λόγω των νομοθετημάτων για το Χονγκ Κονγκ αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, επικαλούμενος πληροφορίες από την ομάδα των διαπραγματευτών του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Σημειώνεται πως πρόσφατα ο πρόεδρος Trump υπέγραψε τα νομοσχέδια που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο και που μεταξύ άλλων στηρίζουν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Πεκίνο, το οποίο έκανε λόγο για ανάμειξη σε εσωτερικά θέματα της Κίνας.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, άλλος ένας λόγος που η οριστικοποίηση της συμφωνίας θα καθυστερήσει είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ηρεμήσει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Κίνα ώστε ο πρόεδρος της χώρας Xi Jinping να είναι σε θέση να την υπογράψει.
Εν τω μεταξύ, χθεσινό δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times, ανέφερε ότι κορυφαία προτεραιότητα του Πεκίνου σε οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία κατά την πρώτη φάση της με τις ΗΠΑ είναι η κατάργηση των υφιστάμενων δασμών για τα κινεζικά αγαθά.
«Πηγές με άμεση γνώση των εμπορικών συνομιλιών είπαν στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταργήσουν τους υπάρχοντες δασμούς και όχι τους προγραμματισμένους, ως μέρος μίας συμφωνίας», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ανέφερε επίσης μια άλλη άγνωστη πηγή κοντά στις συνομιλίες, που σημείωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αντέδρασαν σε ένα τέτοιο αίτημα, επειδή οι δασμοί είναι το μόνο όπλο τους στον εμπορικό πόλεμο.
Την Τρίτη (26/11), ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον βρισκόταν κοντά σε μία συμφωνία με την Κίνα μετά από 16 μήνες εμπορικού πολέμου.
Πέραν των εμπορικών θεμάτων, ιδιαίτερα αρνητική ήταν η ανακοίνωση για τον δείκτη μεταποίηση ISM, ο οποίος υποχώρησε εκ νέου τον Νοέμβριο 2019.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης ISM διολίσθησε στις 48,1 μονάδες από 48,3 μονάδες τον Οκτώβριο.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 49,4 μονάδες.
Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης νέων παραγγελιών βούτηξε στις 47,2 μονάδες από 49,1 τον Οκτώβριο.
Τα αποθέματα, διαμορφώθηκαν στις 45,5 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 3,4 μονάδων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης