Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Παραμένει αδύναμη η ανάπτυξη της Ευρωζώνης – Η ΕΚΤ διαθέτει τα όπλα για να στηρίξει την οικονομία

tags :
Lagarde: Παραμένει αδύναμη η ανάπτυξη της Ευρωζώνης – Η ΕΚΤ διαθέτει τα όπλα για να στηρίξει την οικονομία
Η κ. Lagarde παρέθεσε τους στόχους αλλά και τις δυνατότητες που έχει η ΕΚΤ για να στηρίξει την Ευρωζώνη, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο
Την πεποίθησή της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαθέτει ακόμη όπλα προκειμένου να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, εξέφρασε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde.
Αναφερόμενη στην οικονομία της ζώνης του ευρώ παραδέχθηκε ότι παραμένει αδύναμη, με την ανάπτυξη να είναι μόλις 0,2% το γ’ τρίμηνο του 2019, αποδίδοντας αυτήν την αδυναμία σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η αντίστοιχη χαμηλή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και η αβεβαιότητα που επικρατεί τόσο μεταξύ των καταναλωτών όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων.
«Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν αβέβαιες.
Αυτή η κατάσταση οδηγήσει σε χαμηλότερο ζήτηση για τα ευρωπαϊκά προϊόντα και τις υπηρεσίες, γεγονός που επηρεάζει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις.
Αυτό καθίσταται σαφές στη μεταποίηση, έναν κλάδο που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση στις διεθνείς εξελίξεις.
Ταυτόχρονα, όμως, η κατανάλωση παραμένει σταθερή, ενώ οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται, στηρίζοντας την κατανάλωση», υπογράμμισε η κυρία Lagarde στην εισαγωγική της ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ η νομισματική πολιτική που έχει ασκηθεί και συνεχίζει να ασκείται έως και σήμερα «μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά ακόμη και όταν η ανάπτυξη εξασθενεί από εξωτερικούς παράγοντες.
Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας και την εξασφάλιση ορατότητας για τις συνθήκες αυτές στο μέλλον.
Υποστηριζόμενο από μια σταθερή ροή πίστωσης σε προσιτές τιμές, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μπορούν να καταναλώνουν και να επενδύουν περισσότερο.
Αυτή η στήριξη για την εσωτερική ζήτηση ενισχύει ειδικότερα τον τομέα των υπηρεσιών, το οποίο είναι το πλέον έντονο τμήμα της οικονομίας.
Αυτό συμβάλλει στην προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων και ως εκ τούτου στηρίζει την κατανάλωση - αντισταθμίζοντας εν μέρει το εξωτερικό σοκ».
Δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, υπό τον προεδρεία του Mario Draghi, υπογραμμίζοντας ότι η μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο 2019 και η επανέναρξη τόσο των πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) όσο και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) αποτελούν μέτρα τα οποία «λειτουργούν από κοινού για να διατηρήσουν τα επιτόκια σε όλες τις διάρκειες σε επίπεδα τα οποία συνάδουν με πολύ ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης.
Τα αρνητικά επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ και η καθοδήγηση σχετικά με την ενδεχόμενη μελλοντική τους πορεία επηρεάζουν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα επιτόκια, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες για την τιμολόγηση δανείων προς επιχειρήσεις.
Παράλληλα, η αγορά ομολόγων διευκολύνει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αποδόσεις, οι οποίες παρέχουν το σημείο αναφοράς για τα μακροπρόθεσμα δάνεια προς τα νοικοκυριά.
Οι πιο ελκυστικές συνθήκες για το TLTRO συμβάλλουν στη διατήρηση των τραπεζικών πιστώσεων στους πελάτες με προσιτούς όρους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης