Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρέμβαση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής το αργότερο έως το 2028

Παρέμβαση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ: Θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής το αργότερο έως το 2028
Παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Μαδρίτη
Την ανάγκη για καθολική αναδιάρθρωση των οικονομιών ώστε να επιτευχθεί η απεξάρτηση από τον άνθρακα επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση του στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα.
«Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι επίσης το πιο σύνθετο πρόβλημα συλλογικής δράσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η παγκόσμια κοινότητά μας.
Η αλλαγή που θα προέλθει μόνο από τους ανθρώπους που είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι δεν θα είναι αρκετή.
Αυτό που επίσης χρειάζεται είναι να υπάρξει αλλαγή στις ζωές αυτών που δεν νοιάζονται ακόμη αρκετά για το πρόβλημα.
Τα τρία τέταρτα όλων των εκπομπών προέρχονται μόλις από 12 χώρες.
Κι αν δεν κάνω λάθος κύριε πρόεδρε καμία από αυτές δεν εκπροσωπείται σήμερα στο τραπέζι μας.
Η Ελλάδα ξεκάθαρα δεν συγκαταλέγεται σε αυτές.
Αλλά αναλαμβάνουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί δρομολογώντας τη ριζική αναδιάρθρωση του δικού μας οικονομικού μοντέλου» είπε.
Βασικό στοιχείο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα «είναι η απόφασή μας να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής το αργότερο έως το 2028.
Είναι μια δύσκολη απόφαση διότι είμαστε χώρα-παραγωγός λιγνίτη, όμως την ίδια στιγμή θέλουμε να τονώσουμε τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών έως το 60% εντός της επόμενης δεκαετίας.
Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, οι ανανεώσιμες πηγές, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, έχουν γίνει πολύ φθηνότερες σήμερα σε σχέση με παραδοσιακές πηγές ενέργειας.
Και η νότια Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη μπαταρία για ολόκληρη την ήπειρο».

Επενδύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ την επόμενη 10ετία

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η εποχή του ρυπογόνου άνθρακα ξεκάθαρα τελείωσε και ενθαρρύνουμε κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που επίσης βασίζονται ιδιαίτερα στον άνθρακα να θέσουν εξίσου φιλόδοξους στόχους.
Και αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποστηρίξει τη δίκαιη μετάβαση των περιοχών μας όπου γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, παρέχοντας επαρκή χρηματοδότηση στις χώρες που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις.
Στην Ελλάδα πιστεύουμε πως αυτές οι πρωτοβουλίες από μόνες τους μπορούν να κινητοποιήσουν επενδύσεις που θα υπερβούν τα 40 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι οι δυνάμεις της αγοράς -που θα ενεργοποιηθούν από τα κατάλληλα κίνητρα- οι οποίες μπορούν να μεταμορφώσουν τον μηχανολογικό εξοπλισμό των τρόπων παραγωγής μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης