Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε υψηλά τριών μηνών ο μεταποιητικός κλάδος τον Νοέμβριο του 2019 - Στις 46,9 μονάδες ο δείκτης PMI

Ευρωζώνη: Σε υψηλά τριών μηνών ο μεταποιητικός κλάδος τον Νοέμβριο του 2019 - Στις 46,9 μονάδες ο δείκτης PMI
Τα τελικά στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα του Νοεμβρίου ξεπέρασαν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις
Άνοδο κατέγραψε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη τον Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (2/12) στοιχεία της Markit, τα οποία αποδείχθηκαν ανώτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 46,9 μονάδες, έναντι 45,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 46,6 μονάδες.
Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, βρίσκεται κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων από τις αρχές του τρέχοντος έτους μέχρι και σήμερα.
Τόσο ο τομέας ενδιάμεσων αγαθών όσο και ο τομέας επενδυτικών αγαθών παρέμειναν κάτω από τις 50 μονάδες, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ηπιότερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο τομέας καταναλωτικών αγαθών παρέμεινε στάσιμος.
Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν για 14ο συνεχόμενο μήνα, αν και ο ρυθμός πτώσης ήταν ο ηπιότερος από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ αντίθετα η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία κατέγραψαν επέκταση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Ολλανδία υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2013.
Η δραστηριότητα στην Ιρλανδία υποχώρησε σε χαμηλά 2 μηνών, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά την Ιταλία διαμορφώθηκε στις 47,6 μονάδες, γεγονός που αποτελεί χαμηλά οκτώ μηνών.
«Η περαιτέρω πτώση στη μεταποιητική δραστηριότητα τον Νοέμβριο σημαίνει ότι ο τομέας παραγωγής αγαθών είναι πιθανό να επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο του 2019», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «μέχρι στιγμής τα στοιχεία για της έρευνας για το τέταρτο τρίμηνο υποδεικνύουν ρυθμό συρρίκνσης 1% για τον μεταποιητικό κλάδο».
Ωστόσο, ο κ. Williamson δήλωσε ότι «η ανάκαμψη στο επιχειρηματικό κλίμα, ειδικότερα στη Γερμανία, είναι το πιο ελπιδοφόρο γεγονός, με την αισιοδοξία σχετικά με την παραγωγή του επόμενου έτους να σκαρφαλώνει σε υψηλά πέντε μηνών τον Νοέμβριο», διευκρινίζοντας ότι «η αισιοδοξία αντικατοπτρίζει εν μέρει τις μειωμένες ανησυχίες γύρω από τους εμπορικούς πολέμους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης