Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις ευρωαγορές με τα «βλέμματα» στο εμπόριο - Νέα «μέτωπα» ανοίγει ο Trump - Στο -1,2% ο DAX

Πτώση στις ευρωαγορές με τα «βλέμματα» στο εμπόριο - Νέα «μέτωπα» ανοίγει ο Trump - Στο -1,2% ο DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,57% στις 405,09 μονάδες
(upd) Πτώση καταγράφουν σήμερα Δευτέρα (2/12) οι ευρωαγορές, αντιστρέφοντας τα κέρδη που είχαν σημειωθεί νωρίτερα εντός της ημέρας, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές καθώς και γύρω από τα διάφορα στοιχεία για την οικονομία της Ευρώπης.
To κλίμα επιβαρύνει η δήλωση Trump για επαναφορά δασμών σε Aργεντινή και Βραζιλία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να ανοίγει νέα «μέτωπα» μετά την Κίνα και την Ε.Ε.

Ειδικότερα, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη διαπραγματεύεται στο -1,2% και τις 13.074 μονάδες.
Ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,2% στις 5.835 μονάδες, ενώ ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά -0,28% στις 7.325,88 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη διαπραγματεύεται στο -1,23% και τις 9,237 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης FTSE MIB υποχωρεί κατά -1,31 στις 22.955,27 μονάδες.
Η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες σε προσπάθειες ώστε να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, έτσι ώστε να ακυρωθεί η προγραμματισμένη επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις 15 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλήξουν στους όρους της συμφωνίας, με την πλευρά της Κίνας να ζητάει τη σταδιακή μείωση των δασμών που έχουν ήδη επιβληθεί, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες.
Σημείωνεται ότι σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αναμένεται να βρεθεί σήμερα στο Λονδίνο προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, μόλις δέκα ημέρες πριν από της εκλογές στη Βρετανία, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τόσο το μέλλον της χώρας μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την εμπορική συμφωνία που θα συνάψει με τις ΗΠΑ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson έχει ζητήσει από τον Αμερικανό πρόεδρο να μην πραγματοποιήσει δηλώσεις σχετικά με τις επικείμενες εκλογές, εν μέσω ανησυχιών ότι οι δηλώσεις του θα μπορούσαν να επηρεάσουν την προεκλογική εκστρατεία του Συντηρητικού Κόμματος.
Στον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, ο μεταποιητικός κλάδος στη Γαλλία κατέγραψε περαιτέρω επιτάχυνση τον Νοέμβριο του 2019, δεχόμενος ώθηση από την άνοδο των νέων επιχειρήσεων και της στελέχωσης προσωπικού στον κλάδο.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,7 μονάδες, έναντι 50,7 μονάδων τον προηγούμενου μήνα, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Επιπλέον, ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του κλάδου σκαρφάλωσε επίσης στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών, ενώ άνοδος καταγράφηκε και στον υποδείκτη που σχετίζεται με τις νέες παραγγελίες.
Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας για τον Νοέμβριο ήταν ο ταχύτερος από τον Ιούλιο του 2018, με τις επιχειρήσεις να διατηρούν την αισιοδοξία τους σχετικά με την πορεία του κλάδου για τους επόμενους μήνες.
Στη Γερμανία, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 44,1 μονάδες για τον ίδιο μήνα, έναντι 42,1 μονάδων τον Οκτώβριο του 2019, και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 43,8 μονάδες.
Και οι τρεις τομείς του μεταποιητικού κλάδου κατέγραψαν άνοδο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, με τη μικρότερη άνοδο να καταγράφεται στον τομέα των επενδυτικών αγαθών.
Ωστόσο, η συνολική παραγωγή του μεταποιητικού κλάδου υποχώρησε για δέκατο συνεχόμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το μεγαλύτερο σερί πτώσης από το 2009.
Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ο ασθενέσθερος των τελευταίων τριών μηνών, παραμένοντας ωστόσο στα υψηλότερα επίπεδα από το 2009 μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά τον υποδείκτη που σχετίζεται με την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, καταγράφηκε άνοδος πάνω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2019.
Παράλληλα, ο δείκτης PMI που αφορά την Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 46,9 μονάδες, έναντι 45,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, και έναντι προκαταρκτικών εκτιμήσεων στις 46,6 μονάδες.
Τόσο ο τομέας ενδιάμεσων αγαθών όσο και ο τομέας επενδυτικών αγαθών παρέμειναν κάτω από τις 50 μονάδες, αν και ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ηπιότερος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο τομέας καταναλωτικών αγαθών παρέμεινε στάσιμος.
Οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν για 14ο συνεχόμενο μήνα, αν και ο ρυθμός πτώσης ήταν ο ηπιότερος από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ αντίθετα η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία κατέγραψαν επέκταση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Ολλανδία υποχώρησε κάτω από τις 50 μονάδες για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο του 2013.
Η δραστηριότητα στην Ιρλανδία υποχώρησε σε χαμηλά 2 μηνών, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης που αφορά την Ιταλία διαμορφώθηκε στις 47,6 μονάδες, γεγονός που αποτελεί χαμηλά οκτώ μηνών.

Κέρδη στις αγορές της Ασίας μετά την άνοδο στη βιομηχανική δραστηριότητα της Κίνας
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (2/12) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την απροσδόκητη άνοδο που σημειώθηκε στη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου της Κίνας για τον Νοέμβριο του 2019.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,01% στις 23.529,50 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Z Holdings και Toyota ενισχύθηκαν κατά +1,59% και +1,31%, ενώ η μετοχή της Sony έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +1,26%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξεως του +0,19% στις 2.091,92 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να κλείνει στο +0,20%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,24% και τις 6.862,30 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,24% στις 26.409,50 μονάδες, καθώς η μετοχή της Country Garden ενισχύθηκε κατά +2,75%, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,12% και τις 11.502,83 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε ήπια κέρδη της τάξεως του +0,13% στις 2.875,81 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +0,24% και τις 9.605,19 μονάδες.
Ο μεταποιητικός κλάδος της Κίνας κατέγραψε περαιτέρω επιτάχυνση τον Νοέμβριο του 2019, με τον σχετικό δείκτη να παραμένει πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 51,8 μονάδες, έναντι 51,7 μονάδων τον Οκτώβριο του 2019, καθώς τα στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες από το εξωτερικό κατέγραψε άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ενώ παράλληλα σημειώθηκε άνοδος και στην εγχώρια ζήτηση.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που σχετίζεται με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων ενισχύθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που ο υποδείκτης απασχόλησης παρέμεινε σταθερός.
«Παρά τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της δραστηριότητας, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε υποτονική, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές και τις συνθήκες της αγοράς επέμειναν», δήλωσε ο οικονομολόγος του CEBM Group, Zhengsheng Zhong, προσθέτοντας ότι «η προθυμία των επιχειρήσεων να αναπληρώσουν τα αποθέματα παρέμεινε περιορισμένη».
«Εάν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ μπορέσουν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση, και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανακάμψει αποτελεσματική, η βιομηχανική παραγωγή και οι επενδύσεις είναι πιθανό να καταγράψουν σταθερή βελτίωση».
Στο μέτωπο των εμπορικών συνομιλιών, δημοσίευμα της κινεζικής εφημερίδας Global Times ανέφερε ότι το Πεκίνο επιμένει στη μείωση των αμερικανικών δασμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της συμφωνίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η δέσμευση των ΗΠΑ για ακύρωση των δασμών που είναι προγραμματισμένοι για τις 15 Δεκεμβρίου δε μπορεί να αντικαταστήσει τη μείωση των δασμών που ήδη έχουν επιβληθεί».
Επιπλέον, όπως αναφέρει η αμερικανική ιστοσελίδα Axios, οι εντάσεις των δύο χωρών γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν το Χονγκ Κονγκ είναι πιθανό να καθυστερήσουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι διαφορές σχετικά με τη μείωση των δασμών και τους μηχανισμούς ενίσχυσης της συμφωνίας παραμένουν στο προσκήνιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης