Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Mέσα στην εβδομάδα το τελικό σχέδιο του Ηρακλή - Θετικά μηνύματα για τις εγγυήσεις και τα stress tests των τραπεζών

Mέσα στην εβδομάδα το τελικό σχέδιο του Ηρακλή - Θετικά μηνύματα για τις εγγυήσεις και τα stress tests των τραπεζών
Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης περιμένει την έκφραση γνώμης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν θα καθυστερήσει
Μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να αναμένεται το νομοσχέδιο Ηρακλής αφού το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης περιμένει την έκφραση γνώμης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν θα καθυστερήσει.
Ούτως ή αλλιώς θέματα εγγυήσεων και οι λοιπές λεπτομέρειες που αφορούν την τιτλοποίηση θα λάβουν χώρα από την καινούρια χρονιά όταν δηλαδή θα είναι έτοιμες οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών για να διεκδικήσουν τις εγγυήσεις του APS.
Κάθετη άποψη εκφράζουν πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ως προς το θέμα των διπλών εγγυήσεων , συζήτηση που έχει ξεκινήσει στους κόλπους της EBA για όλα τα sovereign bonds των χωρών με σχετικώς χαμηλή επενδυτική βαθμίδα ή χωρίς επενδυτική βαθμίδα. Η συζήτηση αυτή που ξεκίνησε στο πλαίσιο γερμανικών απαιτήσεων που εγείρονται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων απορρίπτονται πλήρως από τον ευρωπαϊκό νότο προεξέχουσας της Ιταλίας αλλά και των υπολοίπων χωρών που αν δεχόντουσαν μια τέτοια απαίτηση θα διαμορφωνόταν κίνδυνος εκτίναξης του χρέους τους με δυσμενέστατες επιπτώσεις σε ότι αφορά την αξιολόγηση των διεθνών οίκων.
Η συζήτηση αυτή έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο αφού αυτό που ζητά η γερμανική συνιστώσα είναι από τη μία τράπεζες αξιόπιστες και επομένως απαλλαγμένες από τα NPEs από την άλλη τράπεζες φορτωμένες με κρατικό χρέος εφόσον ισχύσει το σύστημα των διπλών εγγυήσεων.
Αυτό το αδιέξοδο ο ευρωπαϊκός νότος που πέρασε και περνά πολλά για την εξυγίανση των τραπεζών του οι οποίες συμμετέχουν όλες στην ευρωπαϊκή ενοποίηση (κάτι που δε συμβαίνει με τις γερμανικές τράπεζες αφού υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις ) δεν πρόκειται να το δεχθεί αναφέρουν έγκυρες πηγές .
Το Risk Weight Asset για τον Ηρακλή θα είναι μηδενικό χωρίς επιπλέον εγγυήσεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν την ισορροπία του χρέους αλλά και των καθοδικών επιτοκίων αναφέρουν έγκυρες πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά είναι απολύτως φανερό πως σε ότι αφορά τους θεσμούς πως  αυτοί ενδιαφέρονται να προχωρήσουν άμεσα οι τιτλοποιήσεις τουλάχιστον ως προς τον Ηρακλή καθώς η αγορά που θα δημιουργηθεί είναι πολύ μεγάλη και με σημαντικό ενδιαφέρον. Οπως σημειώνουν στο ΒΝ τραπεζικοί κύκλοι ο SSM λιγότερα ενδιαφέρεται για τα μονοψήφια ποσοστά των NPEs  που θα επιτευχθούν και περισσότερο να ξεκινήσουν οι τιτλοποιήσεις και η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς.
Από την άλλη πλευρά έρχονται ήδη τα πρώτα θετικά μηνύματα σε ότι αφορά τις παραδοχές των stress tests των ελληνικών τραπεζών καθώς οι παραδοχές της οικονομίας φαίνεται πως θα είναι απολύτως βατές για τις ελληνικές τράπεζες και δε θα διαμορφώσουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Ας σημειωθεί πως αυτές οι παραδοχές σε  ότι αφορά το adverse senario θα αποκαλυφθούν στις αρχές του επόμενου έτους ενώ ήδη έχουν γίνει γνωστές οι υπόλοιπες παραδοχές της άσκησης.
Ας σημειωθεί πως η τρέχουσα εβδομάδα είναι κρίσιμη για τις ελληνικές τράπεζες καθώς την Πέμπτη και την Παρασκευή οι διοικήσεις των Ελληνικών τραπεζών θα βρίσκονται στο Λονδίνο για το συνέδριο της Goldman Sachs στο Λονδίνο και στις 9 Δεκεμβρίου 2019 το ακολουθούν το road show της Capital Link  στη Νέα Υόρκη.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης