Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προ των ευθυνών του για την τουρκική προκλητικότητα θέτει το ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Λονδίνου

Προ των ευθυνών του για την τουρκική προκλητικότητα θέτει το ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Λονδίνου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ελληνικό διάβημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για την Τουρκία
Η ακραία πρόκληση του Recep Tayyip Erdoğan που απείλησε με γεωτρήσεις ακόμα και νότια της Κρήτης επιμένοντας παρά τη θύελλα αντιδράσεων στο υβριστικό σύμφωνο με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών που ουσιαστικά σβήνει από το χάρτη Ρόδο, Καστελόριζο και Κρήτη, έχει προκαλέσει ανησυχία στην ελληνική κυβέρνηση η οποία περνά στην αντεπίθεση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την Κυριακή από το βήμα του 13ου συνεδρίου της ΝΔ,  ελληνικό διάβημα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που συγκαλείται στο Λονδίνο, αφήνοντας ωστόσο αιχμές και για τη στάση της συμμαχίας.
«Μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη.
Όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της. Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας.
Ουδέποτε επεδίωκε ούτε επιδιώκει την ένταση στην περιοχή μας.
Ξέρει όμως να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί το υβριστικό παραλήρημα  Erdoğan στα εγκαίνια του τουρκικού αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα που προκάλεσε την αποχώρηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου και της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Οι εν λόγω εξελίξεις με την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συνέβησαν λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται την Τρίτη στο Λονδίνο.
Εκεί, Κυριάκος Μητσοτάκης και Recep Tayyip Erdoğan θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι ως σύμμαχοι και εταίροι στην Ατλαντική συμμαχία.
Πάντως, καθώς φαίνεται, ούτε η ελληνική κυβέρνηση αλλά ούτε και η τουρκική πλευρά έχουν καταθέσει αίτημα προκειμένου να συναντηθούν Μητσοτάκης και Erdoğan στο περιθώριο του συμβουλίου ηγετών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη 4 του μήνα στην πρωτεύουσα της Αγγλίας.
Βέβαια, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα ραντεβού τελικά ανάμεσα στους δύο ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ παρά το γεγονός ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν διαβιούν και την καλύτερη περίοδο.
Η τουρκική προκλητικότητα αναμένεται πάντως να κυριαρχήσει και στις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο αλλά και κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο  που έχει «κλειδώσει» για τις 7 Ιανουαρίου.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκθέσει στον Donald Trump τους κινδύνους που απορρέουν από την στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο και γενικότερα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις ενώ αναμένει να αποσαφηνιστεί επακριβώς τι υπεγράφη ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης