Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία με επίσημη και ευθεία αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου

Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία με επίσημη και ευθεία αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου
Η Άγκυρα με την ανακοίνωση αυτή απαντά στην επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο και τη συμφωνία για ταχύτερη οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου
Στην τακτική των προκλήσεων επιμένει η Άγκυρα μετά και το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε η ίδια το Σάββατο (30/11/2019) και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας από τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑP.  Μάλιστα η τουρκική κυβέρνηση αμφισβητεί επισήμως και ευθέως την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου, λέγοντας πως παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του.
«Η συμφωνία με τη Λιβύη συντάσσεται με το διεθνές δίκαιο»,  αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στον απόηχο της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.
Η Άγκυρα με την ανακοίνωση αυτή απαντά στην επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο και τη συμφωνία για την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη, οριοθετείται τμήμα των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το μνημόνιο είναι σύμφωνο με τις δικαστικές αποφάσεις που θεσπίζουν τη διεθνή νομολογία και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας.
Όλα τα μέρη γνωρίζουν ουσιαστικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να επηρεάσουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, της χώρας με τη μακρύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, τα νησιά που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών περιοχών δεν μπορούν να δημιουργήσουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέρα από τα χωρικά ύδατά τους και ότι η διαδρομή και η κατεύθυνση των ακτών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
Στην πραγματικότητα, πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στο διεθνές δίκαιο της Τουρκίας και στην προσέγγιση που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία.
Οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός.

Image
 
Προκλητικός ο Cavusoglu

Νωρίτερα έντονα προκλητικός και με δόσεις ειρωηνίας απέναντι στην Ελλάδα και την ΕΕ ήταν σήμερα (1/12) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Melvet Cavusoglu, ο οποίος σε συνάντησή του με τον Πρέσβη της Βορείου Μακεδονίας στην Άγκυρα, επέμεινε στη χρήση του όρου «Μακεδονία» αναφερόμενος στη γειτονική χώρα.
Στην ομιλία του, στο περιθώριο διεθνούς τουρνουά γκολφ διπλωματών και επιχειρηματιών, που διοργανώθηκε στην Τουρκία με σαφή προκλητική διάθεση δηλωσε:
«Κύριε πρέσβη της Μακεδονίας, ας με συγχωρέσουν οι Έλληνες φίλοι μας που ακόμη λέω ‘Μακεδονία’. Γιατί; Διότι αλλάξατε το όνομά σας».
Γιατί αλλάξατε το όνομά σας;
Για να γίνετε εταίρος στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι διαδικασίες ένταξης στην Ε.Ε. Εμείς ως ΝΑΤΟ κρατήσαμε το λόγο μας και σας προσκαλέσαμε. Δυστυχώς, η Ε.Ε. δεν κατάφερε να τηρήσει το λόγο της και δεν λάβατε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Cavusoglu, που ψάχνει οποιαδήποτε ευκαιρία, ακόμη κι ένα τουρνουά γκόλφ για να συνεχίσει το «κατασκευασμένο» παιχνίδι της Άγκυρας, ευχαρίστησε στο τέλος τον πρέσβη της Βόρειας Μακεδονίας στην Άγκυρα, Zvonko Muzunski για τη συνεργασία και τη συνδρομή που παρέχει στην Τουρκία.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης