Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε διαδηλωτές που βγήκαν σε δρόμους του Χονγκ Κονγκ την Κυριακή 1/12

Reuters: Η αστυνομία  έριξε δακρυγόνα σε διαδηλωτές που βγήκαν σε δρόμους του Χονγκ Κονγκ την Κυριακή 1/12
Η αστυνομία προχώρησε  και σε μερικές συλλήψεις
Δακρυγόνα σε διαδηλωτές που βγήκαν εκ νέου σε δρόμους του Χονγκ Κονγκ την Κυριακή 1/12, τραγουδώντας "η δική μας επανάσταση" και "απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ",  έριξε η αστυνομία,  όπως μεταδίδει το Reuters.
Τη διαδήλωση στην πολυσύχναστη εμπορική περιοχή Tsim Sha Tsui, ακολούθησε μία πορεία εκατοντάδων ανθρώπων στο προξενείο των ΗΠΑ, σε μία ένδειξη "ευγνωμοσύνης" για την αμερικάνικη στήριξη στις κινητοποιήσεις του Χονγκ Κονγκ, που έκλεισαν αισίως τους έξι μήνες.
Καταστήματα και επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά από νωρίς, καθώς η αστυνομία έκανε χρήση χημικών στην περιοχή για να διώξει τους διαδηλωτές.
Από τη "βροχή" χημικών δεν γλίτωσαν και κάποιοι ηλικιωμένοι, ούτε μερικοί περαστικοί που έβγαζαν απλά βόλτα τα κατοικίδιά τους.
Η αστυνομία έκανε και μερικές συλλήψεις, καθώς οι διαδηλωτές έφευγαν με κατεύθυνση προς το λιμάνι.
Στο Χονγκ Κονγκ επικρατούσε σχετική ηρεμία εδώ και μία εβδομάδα και συγκεκριμένα μετά τη νίκη των φιλοδημοκρατικών στις τοπικές εκλογές.
Ωστόσο, οι ακτιβιστές θέλουν να διατηρήσουν το μομέντουμ του αντικυβερνητικού κινήματος και όπως γράφουν και τα πανό τους "ποτέ δεν ξεχνάμε γιατί αρχίσαμε, επανάσταση τώρα".
Ένας 25χρονος απόφοιτος πανεπιστημίου ανέφερε ότι "κάναμε πολλά, καθιστικές διαμαρτυρίες, ειρηνικές διαδηλώσεις, αλλά τίποτα δεν πέτυχε, διότι έχουμε ακόμα πέντε αιτήματα, που δεν έχουν ικανοποιηθεί".
Ο νεαρός αναφερόταν σε μία ανεξάρτητη έρευνα για τη συμπεριφορά της αστυνομίας και σε μία καθολική ψηφοφορία.
Μερικοί μαυροντυμένοι διαδηλωτές με μάσκες οξυγόνου απέκλεισαν καταστήματα, ενώ άλλοι κατευθύνθηκαν προς τη γειτονιά του Πολυτεχνείου, το οποίο είχε γίνει πεδίο μάχης στα μέσα Νοέμβρη, ενώ την περασμένη εβδομάδα συνελήφθησαν 1.100 άτομα που είχαν μπει στους χώρους του.
Η αστυνομία αποσύρθηκε τελικά, αφού απομάκρυνε όλα τα επικίνδυνα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα, ανάμεσά τους και χιλιάδες βόμβες μολότοφ, τόξα και χημικά.
Μέχρι το βράδυ της Κυριακής 1/12 οι περισσότεροι διαδηλωτές είχαν διαλυθεί και κάποιοι δρόμοι παραδόθηκαν και πάλι στην κυκλοφορία.
Η αστυνομία έκανε λόγο για δεκάδες διαδηλωτές που πετούσαν καπνογόνα και προκαλούσαν χάος, με συνέπεια να αναγκαστεί να κάνει χρήση χημικών.
Οι πορείες της Κυριακής 1/12, για τις οποίες δόθηκε άδεια, ήρθαν τη στιγμή που κορυφαίος αξιωματούχος του Χονγκ Κονγκ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα συστήσει μία ανεξάρτητη επιτροπή για να διαχειριστεί την κρίση.
Οι διαδηλωτές είναι θυμωμένοι επειδή θεωρούν ότι η Κίνα ανακατεύεται στα εσωτερικά του Χονγκ Κονγκ, αλλά το Πεκίνο υποστηρίζει ότι σέβεται το μοντέλο "ένα κράτος - δύο συστήματα" και κατηγορεί με τη σειρά του ξένες δυνάμεις ότι υποδαυλίζουν τη βία.
Την Κυριακή 1/12 το πρωί εκατοντάδες διαδηλωτές ανέμιζαν αμερικάνικες σημαίες και είχαν καπελάκια και φανελάκια με την εικόνα του Donald Trump.
Ο Trump πέρασε πρόσφατα νόμο, με τον οποίο στήριξε τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ, παρά τις οργισμένες αντιρρήσεις του Πεκίνου.
Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν επίσης και για τη χρήση χημικών που γίνεται από την αστυνομία, η οποία έχει εκτοξεύσει 10.000 παρτίδες από τον Ιούνιο του 2019.
Το Σάββατο 30/11 μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συνταξιούχοι διαδήλωσαν ενάντια στη βιαιότητα της αστυνομίας και τις παράνομες συλλήψεις.
Κι άλλες διαδηλώσεις προγραμματίζονται για αυτή την εβδομάδα και πρόκληση για τις αρχές είναι αυτή που θα οργανώσει στις 8 Δεκεμβρίου το Μέτωπο για τα Ανθρώπινα Πολιτικά Δικαιώματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης