Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ ο Πατούλης: Nα ανατρέψουμε την υφιστάμενη νοοτροπία

Στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ ο Πατούλης: Nα ανατρέψουμε την υφιστάμενη νοοτροπία
«Υποχρέωση της Κεντρικής Διοίκησης να αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση με ισότιμο τρόπο», σύμφωνα με τον Γ. Πατούλη
Τα σχέδια νόμου, «Ρυθμίσεις Υπουργείου Εσωτερικών» και η «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού Οικονομικού έτους 2020», βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ),  η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα,  Σάββατο 30 Νοεμβρίου.
Στη συνεδρίαση, στην οποία Προέδρευσε ως νέος Πρόεδρος ο Α. Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ,  Γ. Πατούλης,  αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αναγκαιότητα της αλλαγής νοοτροπίας η οποία μέχρι πρότινος επικρατούσε στην Κεντρική Διοίκηση και στα υπουργεία τα οποία δεν αντιμετώπιζαν με ισότιμο τρόπο την Αυτοδιοίκησης.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τις Περιφέρειες και τους Δήμους, στην παρούσα φάση, αυτό να αλλάξει.
Ο κ. Πατούλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υποστελέχωση των υπηρεσιών των Περιφερειών και στην ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς που αφορούν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τη δημόσια υγεία.
«Έχουμε την ιστορική ευθύνη να ανατρέψουμε την υφιστάμενη νοοτροπία και να κάνουμε πράξη την ουσιαστική αποκέντρωση.
Οφείλουμε όλοι μαζί να συνεργαστούμε προκειμένου να πάει η χώρα μπροστά και να ακολουθήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα χρόνια που προηγήθηκαν, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έβρισκα καθημερινά αναχώματα στην προσπάθεια που καταβάλλαμε για την εξασφάλιση μιας ισότιμης σχέσης με την Κεντρική Διοίκηση.
Είχαμε απέναντί μας μια κυβέρνηση η οποία δεν έβλεπε με θετικό τρόπο την Αυτοδιοίκηση.
 Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι ανάγκη να αντιμετωπίζονται όπως οι δομές της Κεντρικής Διοίκησης και των Υπουργείων», υπογράμμισε ο κ. Πατούλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η  έλλειψη προσωπικού αποτελεί άλλο ένα μείζων ζήτημα για τις Περιφέρειες.
 «Η στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού των Περιφερειών είναι βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τομείς που σχετίζονται με την καταστολή και την πρόληψη σε υπηρεσίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Οι προσλήψεις αυτές χρειάζεται να γίνουν άμεσα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο προκήρυξης θέσεων οι οποίες καλύπτονται μετά από μία τετραετία», ανέφερε ο κ. Πατούλης.
Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην επιβεβλημένη ανάγκη θεσμοθέτησης ριζικών μεταρρυθμίσεων, ενώ πρότεινε με επιστολή της η ΕΝΠΕ να ζητήσει από όλα τα Υπουργεία να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης σε κάθε περίπτωση που θεσμοθετούν σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της.
Αναφερόμενος στα πρόσφατα δυσάρεστα επεισόδια στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής καθώς και στο τρόπο λειτουργίας του ΠΕΣΥ, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι είναι ανάγκη αυτό να αλλάξει.
«Η Δημοκρατία έχει κανόνες.
Οφείλουμε να συμβάλουμε στην κατάρτιση ενός νέου θεσμικού πλαισίου προκειμένου τα Περιφερειακά μας Συμβούλια να λειτουργούν κατά τα πρότυπα της Βουλής.
Με συγκεκριμένους κανόνες και με σεβασμό, τόσο από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, όσο και από τους πολίτες οι οποίοι προσέρχονται να τα παρακολουθήσουν», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη ισχυροποίησης των δεσμών μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, ενώ πρότεινε να αξιοποιηθεί ως «επιστημονικό εργαλείο» και από την ΕΝΠΕ το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναφερόμενος στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υιοθετηθούν νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία τα οποία και θα εξασφαλίσουν την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της αυτοδιοίκησης.
Σχετικά με τον προϋπολογισμό του νέου έτους τόνισε ότι όχι μόνο είναι αδιαπραγμάτευτο ότι αυτός θα πρέπει να μη μειωθεί, αλλά είναι ανάγκη να προβλεφθούν και αυξήσεις σε συγκεκριμένους κωδικούς.
Να σημειωθεί ότι οι προτάσεις του Περιφερειάρχη Αττικής υιοθετήθηκαν πλήρως από τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ Α. Τζιτζικώστα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης