Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα άκρα ο Erdogan – Τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα του Τούρκου προέδρου – Οι απειλές και οι απώτεροι στόχοι

tags :
Στα άκρα ο Erdogan – Τα πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα του Τούρκου προέδρου – Οι απειλές και οι απώτεροι στόχοι
Η επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου μπορεί να έχει τελικά τα αντίθετα από τα αποτελέσματα που επιδιώκει
Χωρίς κανέναν σύμμαχο κινδυνεύει να μείνει ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, καθώς έρχεται όλο και συχνότερα σε ευθεία σύγκρουση με τις σημαντικότερες χώρες της υφηλίου, από τις οποίες, πέραν όλων των άλλων, εξαρτάται και η βιωσιμότητα της τουρκικής οικονομίας.
Τελευταίο «θύμα» του Σουλτάνου, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, για τον οποίο δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι είναι εγκεφαλικά νεκρός, τυπικά απαντώντας σε αντίστοιχη δήλωση του Macron για το ΝΑΤΟ, αλλά στην πραγματικότητα για την εν γένει στάση του Γάλλου προέδρου απέναντι στην Άγκυρα.
Ο Erdogan κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών ανοίγει συνεχώς μέτωπα, είτε με τις ΗΠΑ, είτε με τη Ρωσία, είτε με την ΕΕ και φυσικά με την Ελλάδα, εκφράζοντας πραγματικά εντελώς παράλογες –πέραν του ανιστόρητες- απαιτήσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι όποιος δεν συμμορφωθεί θα έχει να αντιμετωπίσει την… ανίκητη Τουρκία.
Στην περίπτωση της ΕΕ φυσικά διαθέτει το τεράστιο όπλο της μεταναστευτικής – προσφυγικής κρίσης, με δεδομένη την ύπαρξη στα τουρκικά παράλια περισσότερων από τριών εκατ. (βάσει των ανακοινώσεων της ίδιας της Άγκυρας) προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα να απειλεί κατά καιρούς ότι «καλό θα ήταν η Ευρώπη να προσέχει πώς συμπεριφέρεται στην Τουρκία εάν δεν θέλει όλοι αυτοί να βρεθούν στα εδάφη της».
Ακόμη, πάντως, και σε αυτήν την περίπτωση οι απειλές του Erdogan είναι σε αρκετές περιπτώσεις απλά πυροτεχνήματα, καθώς διαθέτει μία κατά βάση οικονομική συμφωνία με την ΕΕ, την οποία εάν «σπάσει» θα αναγκαστεί να καλύψει με τουρκικά κεφάλαια τη φιλοξενία όλων αυτών των ανθρώπων, κεφάλαια τα οποία σε καμία περίπτωση δεν διαθέτει.
Image
Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να τοποθετούν την ανάπτυξή της στο 0,3% για το 2019, ενώ o πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 10%.
Ταυτόχρονα, βέβαια, η Τουρκία διαθέτει μία εξαιρετικά σημαντική γεωπολιτική θέση, αλλά σε έχει χάσει μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητας που στήριξε το οικονομικό θαύμα της προηγούμενης 10ετίας.
Σαφώς ο Erdogan γνωρίζει όλα τα παραπάνω, αλλά προτιμά να δημιουργεί ένα κλίμα έντασης προκειμένου πάνω απ’ όλα να πείσει τους Τούρκους πολίτες για τη «δύναμη» της χώρας τους και για το γεγονός ότι ο ίδιος ως… παντοδύναμος Σουλτάνος είναι ικανός να σβήσει κάθε αντίσταση απ’ όπου και εάν προέρχεται.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Όλα αυτά τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Τούρκος πρόεδρος είναι βέβαιο ότι θα τα βρει μπροστά του στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2019 στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin, «η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική.
Ο πρόεδρος Erdogan στη Σύνοδο θα διατυπώσει τις θέσεις της Τουρκίας κυρίως σε θέματα όπως η «θέση, το όραμα, οι ευθύνες και προτεραιότητες του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα».

Οι σύμμαχοι στο εσωτερικό που εγκαταλείπουν τον Erdogan

Βέβαια η πολιτική κατάσταση στη γειτονική χώρα σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο ευνοϊκή για τον Erdogan –ακόμη και εάν η έννοια της ελευθερίας έκφρασης δεν υφίσταται καν στην Τουρκία- με δεδομένο και το γεγονός ότι κάποιοι παλιοί καλοί του σύμμαχοι των εγκαταλείπουν.
Πρώτος εξ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ahmet Davutoglu –και στενός φίλος και συνεργάτης των ΗΠΑ- ο οποίος αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου κόμματος, μετά την αποχώρησή του από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).
Ο 60χρονος Davutoglu υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016, πριν χαλάσουν οι σχέσεις του με τον Erdogan.
Φέτος καταφέρθηκε εναντίον του προέδρου και της οικονομικής διαχείρισης του κόμματος ΑΚ (AKP) και κατηγόρησε τον πρόεδρο και το κόμμα ότι περιόρισαν θεμελιώδεις ελευθερίες και την ελευθερία του λόγου.
Image
«Το νέο κόμμα που σχηματίζει ο Davutoglu αναμένεται να ιδρυθεί επισήμως μέσα σε λίγες εβδομάδες αφού καταθέσει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών», αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγή που εμπλέκεται στην ίδρυση του νέου κόμματος και η οποία σημειώνει  «οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν στο νέο κόμμα.
Η ίδρυσή του δεν θα καθυστερήσει μέχρι να μπει το 2020.
Κτίρια έχουν μισθωθεί, η έδρα στην Άγκυρα και ένα επαρχιακό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη».
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ali Babajan, ο οποίος παραιτήθηκε από το AKP τον Ιούλιο 2019 επικαλούμενος «βαθιές διαφορές», πως ελπίζει ότι θα έχει σχηματίσει ένα νέο πολιτικό κόμμα μέχρι το τέλος του έτους για να αμφισβητήσει το κυβερνών κόμμα.
Ο Babajan ήταν ιδρυτικό μέλος του AKP και υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας και μετά ως υπουργός Εξωτερικών πριν γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έναν ρόλο που είχε από το 2009 έως το 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης