Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η παγκόσμια παραγωγή χοιρινού δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση της Κίνας - Στα ύψη οι τιμές - Ανησυχία στο Πεκίνο για κοινωνικές αναταραχές

tags :
Η παγκόσμια παραγωγή χοιρινού δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση της Κίνας - Στα ύψη οι τιμές - Ανησυχία στο Πεκίνο για κοινωνικές αναταραχές
Η παγκόσμια παραγωγή χοιρινού δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση της Κίνας – Στα ύψη οι τιμές
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει εξαλείψει τα κοπάδια χοίρων σε όλη την Κίνα - κατά κάποιες εκτιμήσεις περισσότερο από το 50% - και τώρα φαίνεται ότι η παγκόσμια προσφορά χοιρινού κρέατος ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ικανοποιήσει τη ζήτηση της Κίνας στις αρχές του 2020, ανέφερε το Bloomberg.
Το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων δημοσίευσε νέα στοιχεία την Παρασκευή που δείχνει ότι ο αριθμός των γουρουνιών στην Κίνα μειώθηκε κατά 40% τον Οκτώβριο του 2019.
Η πτώση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αφρικανική πανώλη των χοίρων και στους αγρότες που σφάζουν τα κοπάδια τους για να αποτρέψουν την περαιτέρω μετάδοση της επικίνδυνης ασθένειας.



Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί από την Αφρική στην Ευρώπη και σε ολόκληρη την Ασία και υπάρχουν φόβοι ότι οι προμήθειες χοιρινού κρέατος σε όλο τον κόσμο μειώνονται και ενδέχεται να μην είναι σε θέση να καλύψουν το έλλειμμα της Κίνας.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για τη συρρίκνωση της βιομηχανίας γουρουνιών (γιατί - γιατί οι χοίροι προφανώς μυρίζουν - η κυβέρνηση λέει ότι λιγότεροι χοίροι σημαίνει λιγότερη οσμή και καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης, καθώς και χαμηλότερες εκπομπές αμμωνίας στην ευρωπαϊκή χώρα περισσότερες αγελάδες και χοίροι σε σχέση με την επιφάνεια της γης).



Μια νέα έκθεση της Rabobank προβλέπει ότι η εγχώρια κατανάλωση χοιρινού κρέατος θα μπορούσε να φτάσει σε χαμηλά επίπεδα τριών δεκαετιών και να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές χοιρινού κρέατος στις αρχές του 2020.



Στην περιοχή της νότιας Κίνας Guangdong, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 230% από τον Ιανουάριο του 2019, με μεγάλο μέρος της αύξησης της τιμής να λαμβάνει χώρα στα τέλη του καλοκαιριού, καθώς η ασθένεια απέκτησε ορμή και οι αγρότες αναγκάστηκαν από την κυβέρνηση να θανατώσουν περισσότερους χοίρους.



Η πτώση στις τιμές spot δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Κίνα κατέρρευσε, αλλά το Πεκίνο δυσκολεύεται να προμηθευτεί χοιρινό από το εξωτερικό.
Φαίνεται ότι ο κόσμος δεν έχει αρκετό χοιρινό για να εφοδιάσει την Κίνα.
Ο εμπορικός πόλεμος, μέχρι πρόσφατα, εμπόδισε τους Κινέζους εισαγωγείς να βρουν αμερικανικό χοιρινό κρέας.
Η Κίνα έχει βρει εναλλακτική προέλευση στη Νότια Αμερική, υπογράφοντας εμπορικές συμφωνίες με την Αργεντινή και τη Βραζιλία για γεωργικά προϊόντα.
Αν και θα χρειαστούν μήνες για να φτάσει το χοιρινό κρέας στην Κίνα, το έλλειμμα χοιρινού κρέατος πιθανότατα θα αυξηθεί στις αρχές του 2020 και οι τιμές (spot) θα κινηθούν υψηλότερα.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων και η επιβράδυνση της οικονομίας στην Κίνα αποτελούν μια συνταγή για κοινωνικοοικονομικά προβλήματα το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης