Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Β+» για την Ελληνική Τράπεζα - Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «Β+» για την Ελληνική Τράπεζα - Σταθερό το outlook
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε σήμερα (29/11) την αξιολόγηση «Β+» για την Ελληνική Τράπεζα με θετικό outlook
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε σήμερα (29/11) την αξιολόγηση «Β+» για την Ελληνική Τράπεζα με θετικό outlook.
Οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης για την Ελληνική Τράπεζα αντικατοπτρίζουν την ισχυρή της θέση στην αγορά και τη θέση της αγοράς ως τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο και την  βελτίωση του οικονομικού της προφίλ, κυρίως μετά την εξαγορά της Cyprus Cooperative Bank LTD (CCB) τον Σεπτέμβριο του 2018.
Ωστόσο, οι αξιολογήσεις της τράπεζας παραμένουν περιορισμένες λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και του υψηλού κεφαλαιακού βάρους λόγω ανεπιθύμητων περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με τη Fitch η απόκτηση της CCB υποστηρίζει την επιχειρηματική σύνθεση και τις προοπτικές κερδοφορίας της Ελληνικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, η Ελληνική Τράπεζα επωφελείται από μια μεγαλύτερη κλίμακα και συνέργειες από την ενσωμάτωση των περιουσιακών στοιχείων και καταθέσεων της CCB, ιδίως μέσω της μείωσης των καταθέσεων των κεντρικών τραπεζών και των υψηλών επιτοκίων σε ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο κυπριακών ομολόγων που συνοδεύει την εξαγορά.
Σε συνδυασμό με τις περιορισμένες επιβαρύνσεις απομείωσης των δανείων, αυτό συνέβαλε στη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας της Ελληνικής Τράπεζας κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019, γεγονός που πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμο.
Η βασική κερδοφορία της Ελληνικής Τράπεζας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά της να μειώνει το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τη μόχλευση σε μια μεγάλη καταθετική βάση για τη δημιουργία νέων κερδοφόρων δανείων και την αντικατάσταση των εσόδων από τα κυπριακά κρατικά ομόλογα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
Ο δείκτης κάλυψης NPEs, που ανέρχεται σε περίπου 53% στο τέλος Ιουνίου του 2019 (ή σχεδόν 64% όταν εξετάζεται το APS).
Το απόθεμα των NPEs της Ελληνικής Τράπεζας μειώνεται σιγά-σιγά, κυρίως λόγω των διαγραφών και των συμβάσεων ανταλλαγής χρέους προς περιουσιακά στοιχεία.
Όπως και άλλες τράπεζες στην Κύπρο, η Ελληνική Τράπεζα εξετάζει τόσο οργανικές όσο και μη βιολογικές επιλογές για τη μείωση των αποθεμάτων NPEs και άρχισε να προετοιμάζεται για πιθανή διάθεση NPEs.
Ωστόσο, η εκτέλεση εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη σταθερότητα του κυπριακού λειτουργικού περιβάλλοντος, το εύρυθμο νομικό πλαίσιο και το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα κυπριακά NPEs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης