Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «Β» για τον Ελλάκτωρα - Σταθερό το outlook

tags :
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «Β» για τον Ελλάκτωρα - Σταθερό το outlook
Standard & Poor's: Διατηρεί την αξιολόγηση «Β» για τον Ελλάκτωρα
Την αξιολόγηση «Β» με σταθερό outlook για την Ελλάκτωρ επιβεβαίωσε σήμερα (29/11) ο οίκος αξιολίγησης Standard and Poor's εν όψει και της έκδοσης ομολόγου 600 εκατ. ευρώ από την εισηγμένη.
Οπως αναφέρει η Standard and Poor's, αν και υπάρχουν ενδείξεις λειτουργικής και χρηματοοικονομικής ανάκαμψης το 2019, παραμένει ακόμη η αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα της στρατηγικής μετάβασης.
Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση του οίκου ότι οι μετρήσεις του χρέους της εταιρίας θα βελτιωθούν με στήριξη από τους κλάδους των παραχωρήσεων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ειδικότερα, εκτιμά ότι ο λόγος χρέους προς EBITDA θα μειωθεί στο 5,5 ως το 2020.
Ο οίκος θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της εισηγμένης αν βελτιωθεί περαιτέρω ο λόγος χρέους προς EBITDA, πέραν του 5, με την εταιρία να διατηρεί επαρκή ρευστότητα ως αποτέλεσμα επιτυχημένης υλοποίησης της στρατηγικής μετάβασης.
Σύμφωνα με τον οίκος αξιολόγησης η πρόσφατη αναδιάρθρωση και η συνετή δημοσιονομική διαχείριση του ομίλου θα οδηγήσουν σε βελτιώσεις τους επόμενους 12-24 μήνες.
Παράλληλα η Standard & Poor’s εκτιμά πως ότι η προτεινόμενη από την Ελλάκτωρ αναχρηματοδότηση βελτιώνει την εικόνα της ρευστότητας και της διάρκειας του χρέους της εταιρείας.
Θεωρεί ότι η αναχρηματοδότηση, μαζί με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης και της χρηματοπιστωτικής πολιτικής, θα πρέπει να υποστηρίξει τον έλεγχο του χρέους.
Στην βασική μας υπόθεση, προβλέπουμε ότι οι δείκτες του Ellaktor θα βελτιωθούν κατά το 2020-2021, λόγω της μεγαλύτερης δημιουργίας ταμειακών ροών σε παραχωρήσεις. Αναμένουμε ότι οι μικρότερες επιδόσεις στον τομέα των κατασκευών θα αντισταθμιστούν εν μέρει από τις εισφορές των αιολικών πάρκων.
Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι το δάνειο EBITDA προσαρμοσμένο στις παγκόσμιες βαθμολογίες της S & P θα μειωθεί σε 5,0x κατά το 2020-2021 από 8,5 φορές στο τέλος του 2018 και το FFO στο χρέος θα ενισχυθεί σε περίπου 10% από 3% το 2018.
Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε πρώιμες φάσεις.
Πιστεύουμε ότι η εταιρεία βρίσκεται ακόμη σε μια ενδιάμεση φάση μετασχηματισμού της επιχείρησης και κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της εταιρείας να παράγει συνεπή περιθώρια λειτουργίας και να μειώσει τη μόχλευση παραμένει.
Από το 2018, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει μια σειρά αλλαγών για να βελτιώσει την υγεία των κατασκευαστικών επιχειρήσεων και να μετατοπίσει την εστίαση του ομίλου στις βασικές δραστηριότητες - παραχωρήσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και περιβάλλον - στην Ελλάδα καθώς και σε επιλεκτικές αγορές στο εξωτερικό.
Η Ελλάκτωρ βρίσκεται στο δεύτερο έτος της νέας προσέγγισής της και τα σημάδια βελτίωσης των λειτουργικών επιδόσεων έχουν ήδη υλοποιηθεί το 2019, συμπεριλαμβανομένων περιορισμένων απωλειών στον κατασκευαστικό τομέα.
Ωστόσο, βλέπουμε κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική κερδοφορία αυτού του τμήματος και τον αντίκτυπο στις ενοποιημένες μετρήσεις του ομίλου.
Η ανάπτυξη της κύριας δραστηριότητας θα είναι το κλειδί για τη βιώσιμη κερδοφορία, αν και όχι χωρίς κινδύνους.
Αναμένουμε ότι οι επιχειρήσεις παραχωρήσεων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ωθήσουν τις επιχειρησιακές και οικονομικές επιδόσεις του ομίλου προς τα εμπρός.
Αυτά τα τμήματα παρουσίασαν ισχυρή και βιώσιμη κερδοφορία από το 2014, με περιθώρια EBITDA άνω του 60% (εξαιρουμένου του διόδια Μορέας), χάρη στη σταθερότητα των μακροπρόθεσμων συμβάσεων παραχώρησης και των συμφωνιών ανανεώσιμης απόσπασης.
Ο τομέας παραχωρήσεων παρουσίασε σταθερή αύξηση της κυκλοφορίας κατά το 2018 και τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, μεταξύ 4% -5% σε κάθε περίοδο, αναφορικά με την οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.
Αν και η βελτιωμένη οικονομία είναι θετική για την ανάπτυξη του ομίλου, οι προοπτικές νέων προσφορών ή η επέκταση των τρεχουσών συμβάσεων του ομίλου δεν έχει ακόμη γίνει αντιληπτή.
Ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να αυξήσει τη συνεισφορά των ταμειακών ροών στον ενωμένο όμιλο καθώς τα αιολικά πάρκα θα λειτουργήσουν πλήρως. Μέχρι τα τέλη του 2020, η εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί στα 579 megawatt (MW) από τα τρέχοντα 296MW.
Εν τω μεταξύ, εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος ολοκλήρωσης του προγράμματος capex για την αύξηση της εγκατεστημένης χωρητικότητας.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης