Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

TS Lombard: Οι αγορές σήμερα μοιάζουν με την μακρά οικονομική στασιμότητα του 1890 - Μοναδικό σωσίβιο η τεχνολογία

tags :
TS Lombard: Οι αγορές σήμερα μοιάζουν με την μακρά οικονομική στασιμότητα του 1890 - Μοναδικό σωσίβιο η τεχνολογία
Πόλεμοι, επιδημίες, λιμοί και περισσότεροι πόλεμοι κάνουν ακόμη και τους «Armageddonists» να φαίνονται αισιόδοξοι
Η σημερινή "παγκόσμια στασιμότητα" των αποδόσεων των ομολόγων ομοιάζει πολύ με τη μακρά ύφεση που παρατηρήθηκε στα τέλη του 1800, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της TS Lombard, Dario Perkins.
Το προηγούμενο έτος παρατηρήθηκαν πολλαπλές αναστροφές στην αμερικανική καμπύλη αποδόσεων 2/10 ετών και με τις αποδόσεις να μειώνονται συνεχώς.
Μια καμπύλη ανεστραμμένης απόδοσης σηματοδοτεί ένα σημείο σε ένα γράφημα όπου οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου πληρώνουν περισσότερο από εκείνες των μακροπρόθεσμων και θεωρείται ευρέως ως δυσοίωνο σημάδι για την οικονομία.
Παρά την πρόσφατη απόδοση σε τίτλους σταθερού εισοδήματος, η οποία αντανακλά κυρίως το γεγονός ότι τιμολογείται ο άμεσος κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης, η εμπειρία της προηγούμενης δεκαετίας δείχνει ότι οι αποδόσεις είναι απίθανο να αυξηθούν ουσιαστικά χωρίς να υπάρξει κάτι σημαντικό στις παγκόσμιες αγορές.
Η TS Lombard συνέκρινε την τρέχουσα επίμονη ισορροπία χαμηλού επιτοκίου και την υστέρηση της αγοράς με την ιστορική βάση δεδομένων της Τράπεζας της Αγγλίας για να αναλύσει παλαιότερες «παγκόσμιες υφέσεις» και ποιο γεγονός προκάλεσε την αντιστροφή τους.
"Η απάντηση - πόλεμοι, επιδημίες, λιμοί και περισσότεροι πόλεμοι - κάνει ακόμη και τους «Armageddonists» να φαίνονται αισιόδοξοι.
Αλλά υπάρχει ένα ιστορικό, ίσως η περίοδος με τις πλησιέστερες παραλληλίες με τη σημερινή κατάσταση, η οποία προσφέρει μια λιγότερο απαισιόδοξη λύση: τη μακρά ύφεση του τέλους του 18ου αιώνα", δήλωσε ο Perkins.
Η μακρά ύφεση άρχισε με έναν οικονομικό πανικό το 1873, που οδήγησε σε δύο δεκαετίες κακής παραγωγικότητας, αποπληθωριστικής δυναμικής των τιμών, στάσιμα εισοδήματα της μεσαίας τάξης και ραγδαία αύξηση του λαϊκισμού σε συνδυασμό με μια αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης.
Η παραγωγικότητα εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1890 λόγω της επιτάχυνσης της "τεχνολογικής ανάπτυξης", πρόσθεσε ο Perkins, επισημαίνοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο από την κάμψη, παρέχοντας κέρδη σε εταιρείες αιχμής.
Ωστόσο, η επιτάχυνση των μισθών είναι επίσης σημαντική.
"Ο λαϊκισμός έπαιξε ρόλο, ειδικά καθώς οδήγησε στην ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας και στην οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα", τόνισε ο Perkins.
«Δεν υπήρξε καμία μαρξιστική επανάσταση αλλά οι ανησυχίες για τον σοσιαλισμό προκάλεσαν μια ισχυρή μετατόπιση στην ανακατανομή του εισοδήματος», ανέφερε ο Perkins.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης