Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στο +21% από την αρχή του 2019 οι ευρωπαϊκές μετοχές - Διχογνωμία για τον Δεκέμβριο

tags :
Στο +21% από την αρχή του 2019 οι ευρωπαϊκές μετοχές - Διχογνωμία για τον Δεκέμβριο
Η αγορά μπορεί να έχει μερικές εκπλήξεις ακόμα, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg
Παραμονή της έναρξης του Δεκεμβρίου, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν καταγράψει κέρδη 21% φέτος, με κάθε κλάδο να βρίσκεται στο "πράσινο".
Αν και είναι δελεαστικό για πολλά χαρτοφυλάκια να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους τώρα, η αγορά μπορεί να έχει μερικές εκπλήξεις ακόμα, αναφέρει νέα ανάλυση του Bloomberg.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καταγράψουν την καλύτερη ετήσια απόδοση από το 2009, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Ακόμη και οι αγορές που είχαν δεχτεί μεγάλο "χτύπημα" στο παρελθόν, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, είχαν αστρονομικές επιδόσεις.
Με κέρδος 3,2% για το Stoxx 600, ο Νοέμβριος είναι ένας ακόμη καλός μήνας για να προσθέσει κάτι στην πολύ θετική παγκόσμια εικόνα το 2019.
Μέχρι στιγμής φέτος ο δείκτης είχε μόνο δύο αρνητικούς μήνες - κάτι σπάνιο, καθώς συνέβη μόνο δύο φορές τα τελευταία 20 χρόνια: το 2006 και το 2013.
Παρόλα αυτά, παρά το ράλι, το 2019 ήταν σαφώς έτος κινδύνου.
Συνολικά, οι ετήσιες ροές ανέρχονται σε 553 δισ. σολ. σε ταμειακά διαθέσιμα, 353 δισ. δολάρια σε πίστωση, 51 δισ. δολάρια σε κρατικά ομόλογα και 188 δισ. δολάρια σε equity funds, σύμφωνα με τα στοιχεία του EPFR Global.
Η πρόσφατη άνοδος των ροών ιδίων κεφαλαίων είναι ήπια σε σύγκριση με τις εκροές που πραγματοποιήθηκαν από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν τον «φόβο της ένταξης» στις αγορές, σύμφωνα με την Exane.
Εξετάζοντας τους όγκους στον Stoxx 600, μετά από μια αύξηση τον Οκτώβριο, είναι περίπου 20% χαμηλότερα από τον περασμένο μήνα, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι όλοι πρόθυμοι να φύγουν από τις αγορές.
Πολλές θετικές ειδήσεις φαίνεται να έχουν υλοποιηθεί.
Για παράδειγμα στον DAX, όταν το ΑΕΠ της Γερμανίας εξέπληξε θετικά, με τη χώρα να αποφεύγει μια ύφεση, η αντίδραση του δείκτη ήταν μηδαμινή.
Αλλά ο Δεκέμβριος μπορεί να προσφέρει κάποιους καταλύτες.
Ο πιο ορατός είναι στη Βρετανία, σύμφωνα με την Odho BHF.
Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη για το Συντηρητικό Κόμμα, κάτι που θα μπορούσε να δώσει την ώθηση για να ξεπεραστεί η αποστροφή κινδύνου που επηρεάζει τους δείκτες της Βρετανίας.
Ας μην ξεχνάμε όμως τα επίμονα αρνητικά στοιχεία.
Μια βρετανική κυβέρνηση ή νέοι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να επιφέρει κάποια αστάθεια.
Η Barclays αναφέρει ότι ο πρόσφατος αγώνας ήταν πιθανό να οφείλεται σε αυξανόμενες προσδοκίες βελτίωσης της μακροοικονομικής και μειωμένης πολιτικής αβεβαιότητας.
Ωστόσο, πολλές πηγές γεωπολιτικών κινδύνων εξακολουθούν να υπάρχουν.
"Αναρωτιέμαι αν κάποιος πραγματικά θέλει να παίξει το παιχνίδι του χρόνου σε αυτές τις αγορές, επειδή ο χρονοδιάγραμμα δημιουργεί πραγματικό κίνδυνο", αναφέρει ο Thomas Lehr, αναλυτής της Flossbach von Storch Capital Markets.
"Ναι, η θέση μας σε μετρητά είναι λίγο μεγαλύτερη, δεδομένου του ισχυρού ράλι, αλλά μόνο λόγω του γεγονότος ότι πρέπει να κοιτάξουμε πιο κοντά για να βρούμε φθηνές θέσεις", προσθέτει.
Η παραμονή στις αγορές τον Δεκέμβριο θα μπορούσε να αποδειχθεί λάθος λόγω της έντονης οικονομικής κατάστασης, λέει ο Daniel Kerbach, επικεφαλής επενδυτικής μονάδας στην ιδιωτική τράπεζα Merck Fink, με έδρα το Μόναχο.
"Μας αρέσει να διατηρούμε μια εποικοδομητική θέση στο πρώτο τρίμηνο καθώς τα σημάδια σχετικά με τις κεντρικές τράπεζες και τις εμπορικές συζητήσεις είναι μάλλον θετικά", πρόσθεσε.
Οι παρατηρήσεις του, όμως, είναι όμως αντίθετες με εκείνες των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων DWS και Fidelity τις τελευταίες εβδομάδες.
"Οι επενδυτικές στρατηγικές που επικεντρώνουν στην εποχικότητα ή σε μήνες του έτους δεν προσφέρουν μεγάλο πλεονέκτημα", αναφέρει ο Andre Koppers, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Oberbanscheidt.
"Η ιστορία δείχνει ότι η χρονική είσοδος και έξοδος πριν ή μετά από ισχυρές κινήσεις της αγοράς αποδίδουν πολύ περισσότερο από την τύχη παρά από την ικανότητα", καταλήγει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης