Αναλύσεις – Εκθέσεις

Euroxx: Κερδοφόρες οι ελληνικές τράπεζες παρά την πίεση στα ΝΙΙ

tags :
Euroxx: Κερδοφόρες οι ελληνικές τράπεζες παρά την πίεση στα ΝΙΙ
Σε συνεχιζόμενο επίπεδο λειτουργίας όλες οι συστημικές τράπεζες ήταν κερδοφόρες
Οι ελληνικές τράπεζες ήταν κερδοφόρες παρά την πίεση στα επιτοκιακά έσοδα (NII) λόγω του deleveraging, ενώ οι επιχειρησιακοί στόχοι NPE επιτεύχθηκαν.
Αυτό αναφέρει η Euroxx στην τελευταία 6σέλιδη ανάλυσή της για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας ότι σε συνεχιζόμενο επίπεδο λειτουργίας, όλες οι συστημικές τράπεζες ήταν κερδοφόρες.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 5 εκ. ευρώ έναντι 59 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2019, με αποτέλεσμα να αντανακλάται κυρίως η πίεση στο NII, οι μεγαλύτερες απομειώσεις και τα χαμηλότερα έσοδα από συναλλαγές, αντισταθμίζοντας τα υψηλότερα τέλη και ελαφρώς χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα.
Η Eurobank ανέφερε κέρδη προ φόρων και πριν από τις διακοπείσες δραστηριότητες και έξοδα αναδιάρθρωσης 59 εκατ. ευρώ έναντι 63 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο, αντανακλώντας το χαμηλότερο εμπορικό και άλλο εισόδημα (κυρίως λόγω της απουσίας κέρδους υπεραξίας 31 εκατ. επί της PBB που πραγματοποιήθηκε το 2ο τρίμηνο), καθώς και υψηλότερους φόρους που αντισταθμίζουν τις χαμηλότερες απομειώσεις και τα υψηλότερα βασικά τραπεζικά έσοδα.
Αν συμπεριληφθεί το κόστος αναδιάρθρωσης, τα καθαρά κέρδη της Eurobank διαμορφώθηκαν σε 56 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του 2019 έναντι 6 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο.
Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους και συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 171 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 122 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019, με υψηλότερα εμπορικά κέρδη που αντιστάθμισαν την πίεση στο NII και το υψηλότερο λειτουργικό κόστος.
Λαμβάνοντας υπόψιν την επίπτωση για το ΛΕΠΕΤΕ, τις ήσσονος και διακοπείσες δραστηριότητες (απώλειες απομείωσης στην Αίγυπτο, κέρδη Εθνικής Ασφαλιστικής, κέρδη κεφαλαίου από τη διάθεση της Πανγαία και αντιστροφή της πρόβλεψης για την BROM), η Εθνική ανακοίνωσε κέρδη 146 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 192 εκατ. ευρώ.
Το τρίτο τρίμηνο του 2019 η Πειραιώς ανακοίνωσε κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ύψους 44 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2019, λόγω χαμηλότερων OpEx και υψηλότερων τελών που αντιστάθμισαν τις πιέσεις στον NII και τις υψηλότερες απομειώσεις.
Συνολικά, τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου αντανακλούν:
(α) τις γενικά μειούμενες υποκείμενες τάσεις NII (πλην της Eurobank + 1,1%), οι οποίες αντισταθμίστηκαν από τις συνέπειες της διαρκούς απομόχλευσης και των αναδιαρθρώσεων σε χαμηλότερα ποσοστά)
β) της ισχυρής βελτίωσης της παραγωγής εσόδων από τέλη
γ) την άυξηση των OpEx, εκτός από την Πειραιώς (-3%)
δ) τις τάσεις μικτών δανειακών υποχρεώσεων.
Στο μέτωπο της ρευστότητας, όλες οι κεντρικές τράπεζες κατέγραψαν αύξηση καταθέσεων ύψους 0,2-0,4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα εκτός από την ΕΤΕ (- 0,2 δισ. ευρώ).
Επιπλέον, όλες οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το απόθεμα NPEs / NPLs με το οργανικό αρνητικό σχηματισμό και τις πωλήσεις και παρέμειναν στο στόχο.
Τέλος, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε σε 14,4-18,0% το τρίτο τρίμηνο του 2019, επηρεάζοντας θετικά την κερδοφορία της κατώτατης γραμμής και τα κεφαλαιακά κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα.
Σε βάση B3FL, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο εύρος 11,7-15,1%.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης