Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας εν μέσω νέων εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,12% και τις 23.409,14 μονάδες ο Nikkei

tags :
Πιέσεις στις αγορές της Ασίας εν μέσω νέων εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας - Στο -0,12% και τις 23.409,14 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση της τάξεως του -0,19% στις 26.903 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις εντάσεις που επικρατούν μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, τόσο γύρω από τα ζητήματα του εμπορίου όσο και γύρω από το Χονγκ Κονγκ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,12% και τις 23.409,14 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Panasonic και Rakuten ενισχύθηκαν κατά +2,82% και +2,25% αντίστοιχα, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Kospi στη Νότια Κορέα, και συγκεκριμένα στο -0,43% και τις 2.118,60 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά -0,19% στις 26.903 μονάδες, με τις μετοχές των China Mobile και Galaxy Entertainment να υποχωρούν κατά -1,47% και -2,14% αντίστοιχα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,26% και τις 11.617,08 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,47% στις 2.889,69 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -0,27% και τις 9.622,14 μονάδες.
Χθες (27/11) ο Αμερικανός πρόεδρος επικύρωσε τα δύο νομοσχέδια που ενέκρινε το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον για το εμπόριο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσει στη λήψη «αυστηρών αντίμετρων» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, προσθέτοντας ότι τα δύο νομοσχέδια που επικύρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος αποτελούν κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.
«Καλούμε τις ΗΠΑ να μην συνεχίσουν την λανθασμένη πορεία, αλλιώς η Κίνα θα λάβει αντίμετρα, και οι ΗΠΑ θα υποστούν όλες τις συνέπειες», ανέφερε η ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον αναλυτής της AxiTrader, Stephen Innes, η παραπάνω εξέλιξη δε θα προκαλέσει πλήγμα στην πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αποτελεί μία έντονη υπενθύμιση ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι τριβές ΗΠΑ και Κίνας θα αποτελούν πάντα ένα αγκάθι για τις αγορές».
Σημειώνεται ότι οι αγορές στις ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστές σήμερα, λόγω αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών, ενώ η Παρασκευή θα ανοίξουν για τη μισή συνεδρίαση.
Όσον αφροά τον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία κατέγραψαν σημαντική πτώση για τον Οκτώβριο του 2019, καθώς η αύξηση στον φόρο επί των πωλήσεων οδήγησε τους καταναλωτές στο να μειώσουν τις δαπάνες τους.
Οι λιανικές πωλήσεις της χώρας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -7,1% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου +9,2% τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ετήσια πτώση θα διαμορφωθεί στο -3,8%.
Η ετήσια πτώση του Οκτωβρίου ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Μάρτιο του 2015, όταν και οι λιανικές πωλήσεις είχαν υποχωρήσει κατά -9,7%.
Παράλληλα, σε σύγκριση με τον προηγούμνο μήνα, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν σημαντική πτώση της τάξεως του -14,4% έναντι μηναιίας ανόδου +7,2% προηγουμένως και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -10,4%.
Νέες απώλειες καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, δεχόμενο πιέσεις από την απροσδόκητη άνοδο που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ κατά την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,33% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,80 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,46% στα 57,84 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2019 υποχώρησαν κατά 1,57 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για πτώση 418 χιλ. βαρελιών.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξεως των 5,1 εκατ. βαρελιών, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στα 1,2 εκατ. βαρέλια.
Όσον αφορά τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου, σημειώθηκε άνοδος κατά 725 χιλ. βαρέλια, με την άνοδο να είναι μικρότερη σε σύγκριση με τα 750 χιλ. βαρέλια που περίμεναν οι αναλυτές.
«Ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν μικρή άνοδο, η διύλιση είναι σταθερή, κοντά στο 90% της παραγωγικής ικανότητας», δήλωσε ο αναλυτής του Investing.com, Barani Krishnan, προσθέτοντας ότι «αυτή την εβδομάδα η αγορά απώλεσε τελείως την κατεύθυνση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου».
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών Baker Hughes, οι εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν στις 668, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης