Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στους 45 οι νεκροί από τα 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία – Πάνω από 50 οι αγνοούμενοι - Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες

Στους 45 οι νεκροί από τα 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία – Πάνω από 50 οι αγνοούμενοι - Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Περισσότεροι από 900 οι τραυματίες - Χιλιάδες οι άστεγοι
(upd) Σε τουλάχιστον 45 ανέρχονται οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τα ξημερώματα της Τρίτης 26/11 την Αλβανία ενώ περισσότεροι από 900 είναι οι τραυματίες.
Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται ώρα με την ώρα και ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για τον εντοπισμό και την ανάσυρση επιζώντων από τα συντρίμμια.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό εκτιμάται ότι στα ερείπια βρίσκονται περισσότεροι από 50 αγνοούμενοι χωρίς όμως να μπορεί κανείς να προσδιορίσει με βεβαιότητα τον αριθμό τους.
Image

Image

Image
Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν και οι δεκάδες, συνεχείς μετασεισμοί, οι οποίοι εξακολουθούν να επιβαρύνουν τα ήδη βεβαρημένα κτήρια.
Πάντως και παρά την τεράστια κινητοποίηση με εκατοντάδες εθελοντές και ομάδες διάσωσης από αρκετές χώρες, όσο περνούν οι ώρες τόσο μειώνονται και οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων.
Λόγω του σεισμού, χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.
Image
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Edi Rama ανακοίνωσε ότι όσοι δεν έχουν πού να μείνουν θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία για όλο το χειμώνα ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο 2020 θα τους διατεθούν νέες κατοικίες.
Προς το παρόν, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο στάδιο του Δυρραχίου και σε άλλους προσωρινούς καταυλισμούς στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Image
Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν πλήξει την Αλβανία, καθώς ο χειρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην χώρα, είναι αυτός της 1η Ιουνίου του 1905, έντασης 6,6 Ρίχτερ.
Στον σεισμό αυτό είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 120 άνθρωποι.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή από 12,7 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων οι 45.000 θα πρέπει να τη βίωσαν πολύ έντονα.
Image


Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και οι επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Ελληνική Αποστολή, από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2019 που έφτασε στην γειτονική χώρα ξεκίνησε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Συγκεκριμένα, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ που επιχειρεί στην πόλη Thumane, περίπου 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης των Τυράννων, το απόγευμα της Τρίτης απεγκλώβισε ζωντανή μια γυναίκα 45 ετών καθώς και το βράδυ της ίδιας ημέρας μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της.
Η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ που επιχείρησε στο Δυρράχιο, την Τρίτη απεγκλώβισε ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών.
Image
Η Ελληνική Αποστολή την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε δύο ζωντανά άτομα και ανέσυρε ένα άτομο χωρίς τις αισθήσεις του.
Το πρωί της Τετάρτης 27 Νοεμβρίου 2019 η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ ανέσυρε χωρίς τις αισθήσεις του έναν άνδρα και από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι δύο Ελληνικές ομάδες της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, επιχειρούν μαζί στην πόλη Thumane.
Το μεσημέρι ανέσυραν έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του και το απόγευμα ακόμη έναν άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του.
Η Ελληνική Αποστολή την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 απεγκλώβισε τρία άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.
Τις πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019 ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους δύο γυναίκες και ένας άνδρας.
Η Ελληνική αποστολή μέχρι στιγμής, συνολικά, έχει απεγκλωβίσει δύο ζωντανά άτομα και έχει ανασύρει επτά άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Ανυψώθηκε 8,4 εκατοστά το έδαφος στο Δυρράχιο


Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός στην Αλβανία είχε ως συνέπεια να ανυψωθεί το έδαφος κατά 8,4 εκατοστά.
Το συγκεκριμένο συμπέρασμα προκύπτει χρησιμοποιώντας δεδομένα του δορυφόρου Sentinel-1 (ascending orbit).
Οι ερευνητές Βασίλης Τσιρώνης και Αθανάσιος Γκανάς παρουσίασαν το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα του φονικού σεισμού στο Δυρράχιο.
Μέσα από αυτό όπου παρατηρείται ανύψωση του εδάφους μέχρι και 8,4 εκατοστά στην περιοχή Hamallaj, η οποία βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου, δηλαδή στο επίκεντρο του μεγάλου αυτού σεισμού.
Image

(πρώτη ενημέρωση Πέμπτη 28/11 07:53)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης