Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με αυστηρά αντίμετρα απειλεί τις ΗΠΑ η Κίνα – Υπέγραψε τα νομοσχέδια για το Χονγκ Κονγκ ο Trump

tags :
Με αυστηρά αντίμετρα απειλεί τις ΗΠΑ η Κίνα – Υπέγραψε τα νομοσχέδια για το Χονγκ Κονγκ ο Trump
Νέα ένταση στις σινο – αμερικανικές σχέσεις μετά την επικύρωση από τις ΗΠΑ των νομοσχεδίων υπέρ των διαδηλωτών στο Χόνγκ Κόνγκ
Με αυστηρά αντίμετρα προειδοποιεί η Κίνα τις ΗΠΑ ως απάντηση στην επικύρωση από τον πρόεδρο Donald Trump των δύο νομοσχεδίων που τάσσονται υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, γεγονός που εκτιμάται πως είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει νέα δεδομένα και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις των δύο χωρών για τον εμπορικό πόλεμο.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας διεμήνυσε σήμερα ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη «αυστηρών αντιμέτρων» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας, τα δύο νομοσχέδια που επικύρωσε χθες Τετάρτη 27/11 ο Trump αποτελούν κατάφωρη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, που πάντως είναι ούτως ή άλλως «καταδικασμένη να αποτύχει».
Το Πεκίνο ξεκαθάρισε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν τις συνέπειες των κινεζικών αντιμέτρων εάν συνεχίσουν να «ενεργούν αυθαίρετα» όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ.

Καταδικάζει και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ

Έντονη ήταν και η αντίδραση από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία διεμήνυσε πως η επικύρωση των δύο αυτών νομοσχεδίων στέλνει λάθος μήνυμα στους διαδηλωτές, οι οποίοι είναι στο δρόμο εδώ και σχεδόν έξι μήνες.
Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ προβλέπουν ότι η κίνηση αυτή θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ του Χόνγκ Κόνγκ και των ΗΠΑ και θεωρούν πως πρόκειται για επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της πόλης και κάνουν λόγο για αχρείαστη και αβάσιμη πρωτοβουλία.

Επικύρωσε ο Trump

Ο Trump επικύρωσε χθες Τετάρτη 27/11 τα δύο νομοσχέδια που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν περισσότερη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ.
Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφερόταν ότι ο πρόεδρος Trump υπέγραψε τα δύο κείμενα σε ένδειξη «σεβασμού», τόσο προς τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping όσο «και στον λαό του Χονγκ Κονγκ» και με «την ελπίδα» ότι «οι ηγέτες και οι αντιπρόσωποι της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επιλύσουν φιλικά τις διαφορές τους οδηγώντας σε διαρκή ειρήνη και ευημερία για όλους».
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο είχε εγκρίνει με πλειοψηφία τα δύο νομοσχέδια, μην αφήνοντας και πολλά περιθώρια στον πρόεδρο Trump.
Η Κίνα υποστηρίζει πως τα δύο αυτά νομοσχέδια αποτελούν ανάμιξη των ΗΠΑ στα εσωτερικά ζητήματα της και ότι αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο καθώς παραβλέπουν τα βίαια επεισόδια για τα οποία προσάπτει την ευθύνη στους διαδηλωτές.

Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια

Τα δύο νομοσχέδια προβλέπουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων που θεωρείται πως ενέχονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές υλικών, όπως δακρυγόνα αέρια, σπρέι πιπεριού, μη θανατηφόρα όπλα που προκαλούν ηλεκτροσόκ, πλαστικές σφαίρες κ.ά., που προορίζονται για χρήση της αστυνομίας στο Χόνγκ Κόνγκ καθώς και ότι το State Department θα αξιολογεί κάθε χρόνο και θα ενημερώνει το Κογκρέσο για το εάν κρίνει πως το Χονγκ Κονγκ διατηρεί βαθμό αυτονομίας τέτοιο που επιτρέπει τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος το οποίο του έχει παραχωρηθεί από την Ουάσινγκτον.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης