Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τέλος για 13η σύνταξη και ΕΚΑΣ - Έρχεται το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων έως 1300 ευρώ

Τέλος για 13η σύνταξη και ΕΚΑΣ - Έρχεται το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχων έως 1300 ευρώ
Όλες οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα συζητηθούν με τον Κ. Μητσοτάκη
Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα μέτρα που εισηγείται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, όπως η αντικατάσταση του ΕΚΑΣ,  με το Επίδομα Στήριξης Χαμηλοσυνταξιούχων, που θα συνδέεται με την αύξηση των πλεονασμάτων (ως 1.300 ευρώ), την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με αυξήσεις από 2% ως 7% για όσους έχουν πάνω από 35 χρόνια ασφάλισης, καθώς και το νέο επικουρικό σύστημα θα βρεθούν σήμερα στο μικροσκόπιο του Μ. Μαξίμου, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, θα εισηγηθεί αλλαγές που θα περιλαμβάνουν:

1.    Επίδομα Στήριξης Χαμηλοσυνταξιούχων: Αντικαθιστά το ΕΚΑΣ και τη 13η σύνταξη και θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, ενώ θα συνδέεται με το ετήσιο πλεόνασμα που πρέπει να παράγει η ελληνική οικονομία. Το επίδομα, θα χορηγείται με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να μπορούν να το λάβουν μόνο όσοι συνταξιούχοι έχουν ανάγκη.

2.    Νέες εισφορές Αυτοαπασχολουμένων: Θα παρουσιαστούν οι έξι νέες κατηγορίες εισφορών που κυμαίνονται από 210 ευρώ, η κατώτερη υποχρεωτική, έως 566 ευρώ η ανώτερη και οδηγούν σε αύξηση των συντάξεων.
Το νέο επίπεδο κύριων συντάξεων διαμορφώνεται από 514 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης έως 1500 ευρώ με 40 έτη ασφάλισης.
Η κατώτατη υποχρεωτική εισφοράς διαμορφώνεται από τις αρχές του 2020 στα 210 ευρώ από 185.18 ευρώ που είναι σήμερα  (20% επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ για κύρια ασφάλιση, 6,95% επί του ίδιου ποσού για εισφορά υγείας και 10 ευρώ τον μήνα για τον λογαριασμό ανεργίας).
Από τα 210 ευρώ τα 155 αφορούν τις εισφορές υπέρ της σύνταξης και τα 55 ευρώ την εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης.
Οι εισφορές υπέρ υγείας στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία ανεβαίνουν στα 66 ευρώ και παραμένουν σταθερές σε όλες τις ανώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες.
Το νέο σύστημα προβλέπει και μια χαμηλή κατηγορία εισφορών για να διευκολύνει τους νέους ασφαλισμένους (όχι μόνο τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες) τα 5 πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας τους , η οποία θα ανέρχεται σε 93 ευρώ υπέρ σύνταξης και 33 υπέρ υγείας, σύνολο 126 ευρώ.

3.    Ελεύθερο καθεστώς επιλογής: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην αρχή κάθε έτους θα μπορούν να αλλάζουν κατηγορία, όχι μόνο να ανεβαίνουν επίπεδο ασφαλιστικής εισφοράς αλλά και να κατεβαίνουν.

4.    Επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ: Ελευθερία επιλογής θα έχουν για τις εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες, για τους οποίους θεσπίζονται τρία επίπεδα εισφορών. Το κατώτερο επίπεδο θα παραμείνει στα 42 ευρώ.
Από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 έχει νομοθετηθεί η μείωση των εισφορών υπέρ επικουρικής. Επομένως η εν λόγω εισφορά θα μειωθεί στα 39 ευρώ.
Στο δεύτερο επίπεδο προβλέπεται εισφορά υπέρ επικούρησης ύψους 51 ευρώ η οποία θα μειωθεί στα 47. Στο τρίτο επίπεδο προβλέπεται εισφορά 61 ευρώ η οποία θα μειωθεί στα 56 ευρώ. Αντίστοιχα με ελευθερία επιλογής, σε τρία επίπεδα θα διαμορφωθούν και οι εισφορές υπέρ εφάπαξ.

5.    Συνταξιοδοτικό Αγροτών:  Αποδεσμεύεται από το εισόδημα και θα έχει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης, μέσα από 6 επίπεδα: Στο κατώτερο θα προβλέπεται εισφορά 119 ευρώ για το 2020 η οποία θα αυξηθεί στα 121 ευρώ το 2021 και στα 124 το 2022. Στο δεύτερο  η εισφορά θα διαμορφωθεί στα 143 ευρώ, στο τρίτο στα 171 ευρώ, στο τέταρτο στα 205, στο 5ο και 6ο στα 246 και 319 ευρώ αντίστοιχα.
 
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης