Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εξελίξεις στις μικρές τράπεζες: Ενδιαφέρον για Praxia από συστημική τράπεζα - Προς αύξηση 120 εκατ η Optima Bank με παραίτηση της Motor Oil

Εξελίξεις στις μικρές τράπεζες: Ενδιαφέρον για Praxia από συστημική τράπεζα - Προς αύξηση 120 εκατ η Optima Bank με παραίτηση της Motor Oil
Στις 9 Δεκεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Praxia Bank
Σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να λάβουν χώρα στις μικρές τράπεζες με βάση πολύ καλά ενημερωμένες πηγές.
Συγκεκριμένα
1)Η Optima Bank του ομίλου Motor Oil της οικογένειας Βαρδινογιάννη θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 120 εκατ ευρώ διαμορφώνοντας τα συνολικά ίδια κεφάλαια μετά την αύξηση σε 185 εκατ ευρώ.
2)Η Praxia Bank έχει ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία υποψηφίων μνηστήρων με καταληκτική ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 2019 ωστόσο πέραν των 3-4 ξένων funds (Bain Capital, Blackstone), την Aegean Baltic Bank ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και μεγάλη συστημική τράπεζα ώστε να εξαγοράσει την Praxia Bank.
Οι 3 από τις 4 μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα δεν έδειξαν ενδιαφέρον και μόνο μια συστημική τράπεζα η Εθνική τράπεζα - η τράπεζα δεν σχολιάζει την πληροφορία - εξετάζει το σενάριο απορρόφησης της Praxia Bank
Το σενάριο συγχώνευσης με την Attica bank έχει απορριφθεί.

Προς αύξηση κεφαλαίου η Optima Bank περί τα 120 εκατ ευρώ

Aύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ ευρώ σχεδιάζει η Optima Bank μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 με παραίτηση του παλαιού μετόχου της Motor Oil.
Ο στόχος της Motor Oil που εμφανίζεται μέτοχος με ποσοστό 97% είναι να υποχωρήσει κάτω από 33% ώστε να μην ενοποιεί.
Να σημειωθεί ότι στην αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχουν ως φυσικά πρόσωπα μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη – και βεβαίως θα τίθεται θέμα ενοποίησης λόγω συνδεδεμένων μελών –
Πάντως η αύξηση αναμένεται να είναι επιτυχής καθώς θα συμμετάσχουν πολλοί έλληνες επιχειρηματίες αλλά και διεθνείς επενδυτές.
Η Optima Bank πρώην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει περίπου 68 εκατ κεφάλαια από 75,93 εκατ έναντι 73,5 εκατ που είχε επενδύσει η Motor Oil.
Η μείωση των κεφαλαίων αποδίδεται αποκλειστικά στα σχέδια επέκτασης, δημιουργίας δικτύου καταστημάτων και γενικώς διαχείρισης.
Να σημειωθεί δε ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Optima Bank ανέρχεται σε 42% περίπου.

Στόχος η επαναπώληση από την Motor Oil

Στις 31 Ιουλίου 2019 η Motor Oil ολοκλήρωσε τη συναλλαγή μέσω της οποίας η εδρεύουσα στην Λευκωσία Κύπρου 100% θυγατρική της εταιρεία, IREON INVESTMENTS LTD, απέκτησε:
1. Ποσοστό 97,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος Α.Ε. (μετονομάστηκε σε Optima Bank)
2. Ποσοστό 94,52% του μετοχικού κεφαλαίου της CPB Asset Management Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (μετονομάστηκε σε Optima Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ. ) και
3. Ποσοστό 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Laiki Factors and Forfaiters Α.Ε. Πρακτορείας Επιχειρηματικών Απαιτήσεων (μετονομάστηκε σε Optima Factors)
Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 73,5 εκατ. ευρώ.
Οι παραπάνω θυγατρικές αποκτήθηκαν με προοπτική να επαναπωληθούν, ως εκ τούτου κατατάχθηκαν ως κατεχόμενες προς πώληση αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της Motor Oil.

Στις 9 Δεκεμβρίου η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Praxia Bank

Στις 9 Δεκεμβρίου 2019 έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Praxia bank.
Η Atlas Capital έχει λάβει προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 για να επενδύσει νέα κεφάλαια αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν σχεδιάζει να επενδύσει νέα κεφάλαια στην Ελλάδα…. ελλείψει κεφαλαίων.
Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία διερευνητικών επαφών και ουσιαστικά η Praxia Bank είναι προς πώληση με υπαιτιότητα του βασικού μετόχου της Atlas Capital.
Ενδιαφερόμενοι είναι 3-4 διεθνή funds όπως η Bain Capital και η Blackstone, η ελληνική τράπεζα των εφοπλιστών η Aegean Baltic Bank ενώ διερευνήθηκαν και οι προθέσεις των συστημικών τραπεζών εκ των οποίων η μια έδειξε ενδιαφέρον με τις άλλες τρεις να δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται.
Το σενάριο με την Attica bank έχει αποκλειστεί.
Τα πιθανά σενάρια για την Praxia Bank είναι δύο
1)Η Praxia Bank πωλείται έναντι συμβολικού τιμήματος σε ένα διεθνές funds και η Atlas Capital χάνει και τα 90 εκατ που επένδυσε στην Ελλάδα.
2)Η Praxia Bank απορροφάται από μεγάλη συστημική τράπεζα η οποία στο παρελθόν έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι θα απορροφούσε την… Attica bank

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης