Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Gatestone Institute: Το Ιράν μπορεί να έχει πυρηνικές βόμβες σε λίγους μήνες

tags :
Gatestone Institute: Το Ιράν μπορεί να έχει πυρηνικές βόμβες σε λίγους μήνες
Gatestone Institute: Το Ιράν μπορεί να έχει πυρηνικές βόμβες σε λίγους μήνες
Η ιρανική κυβέρνηση συντομεύει το χρόνο για να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Gatestone Institute.
Όπως αναφέρει το Gatestone Institute η Τεχεράνη το πέτυχε αυτό μέσα από μερικά βήματα τους τελευταίους μήνες.
Η κυβέρνηση του Ιράν αύξησε πρώτα το αποθεματικό εμπλουτισμένου ουρανίου πέρα από το όριο των 300 κιλών.
Εμπλουτίζει το ουράνιο σε επίπεδα πέρα από το ανώτατο όριο 3,67% και στη συνέχεια ενεργοποιεί 20 φυγοκεντρητές IR-4 και 20 IR-6.
Οι Ιρανοί ηγέτες καυχιούνται ακόμη ότι η κυβέρνησή τους διερευνά τώρα νέα προγράμματα εμπλουτισμού ουρανίου και παράγει φυγοκεντρητές.
Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Ali Akbar Salehi, δήλωσε ότι το Ιράν διαθέτει επαρκή ποσότητα εμπλουτισμένου ουρανίου 20%.
«Τώρα έχουμε αρκετό ουράνιο 20%", δήλωσε στο Ίδρυμα Ειδήσεων Φοιτητών του Ιράν, ISNA ", αλλά μπορούμε να παράγουμε περισσότερα ανάλογα με τις ανάγκες μας».
Πρόσθεσε ότι η χώρα επαναλαμβάνει τον εμπλουτισμό του ουρανίου σε πολύ υψηλότερο επίπεδο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fordow - μια υπόγεια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου, η οποία βρίσκεται σε μία από τις βάσεις των Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) - εισάγει αέριο ουρανίου σε φυγοκεντρητές και έχει θέσει  λειτουργία 60 προηγμένους φυγοκεντρητές IR-6.
Αυτό σηματοδοτεί μια επικίνδυνη φάση της πυρηνικής επανάστασης του Ιράν.
Η Τεχεράνη χρησιμοποιεί τώρα ένα είδος πρωτότυπου φυγοκεντρητή που εμπλουτίζει το ουράνιο σχεδόν 50 φορές πιο γρήγορα.
Η Τεχεράνη προωθεί το πυρηνικό της πρόγραμμα από το 2015.
Σε μια συνέντευξη στο κρατικό κανάλι 2 του Ιράν, ο Salehi παραδέχθηκε ότι η πυρηνική συμφωνία που ξεκίνησε ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama όχι μόνο απέτυχε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, βοήθησε πραγματικά το Ιράν να προωθήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα μέσω της ροής κεφαλαίων χάρη στην άρση των κυρώσεων.
«Αν πρέπει να επιστρέψουμε και να αποσυρθούμε από την πυρηνική συμφωνία», δήλωσε, «σίγουρα δεν επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν ... Θα βρισκόμαστε σε πολύ, πολύ υψηλότερη θέση».
Παρόλο που το Ιράν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), αρνείται να επιτρέψει στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις του.
Επίσης, ο ΔΟΑΕ δεν επιτρέπεται να επιθεωρεί ή να παρακολουθεί στρατιωτικούς τόπους του Ιράν, όπου πιθανότατα πραγματοποιούνται πυρηνικές δραστηριότητες.
Μεταξύ των πολλών παραχωρήσεων που χορήγησε η κυβέρνηση Obama στην ιρανική κυβέρνηση, ήταν ότι έγινε αποδεκτή η απαίτηση των ιρανών ηγετών ότι οι στρατιωτικοί χώροι θα ήταν εκτός εμβέλειας του ΔΟΑΕ.
Λόγω αυτής της παράδοσης, σε διάφορες περιοχές υψηλού προφίλ όπως το στρατιωτικό συγκρότημα Parchin, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Τεχεράνης, το καθεστώς είναι ελεύθερο να ασκεί πυρηνικές δραστηριότητες χωρίς τον κίνδυνο επιθεώρησης.
Οι ιρανοί ηγέτες εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι οι πυρηνικές τους δραστηριότητες προορίζονται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Ο ισχυρισμός αυτός είναι ψευδής.
Εάν η Ισλαμική Δημοκρατία προωθεί το πυρηνικό της πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, γιατί έχει επανειλημμένα αποτύχει η Τεχεράνη να αναφέρει στον ΔΟΑΕ τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Natanz και του Arak;
Επιπλέον, γιατί η ιρανική κυβέρνηση έθεσε ένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fordow μετά την πυρηνική συμφωνία του 2015;
Τέλος, γιατί το ιρανικό καθεστώς δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τις εκθέσεις σχετικά με τις προσπάθειές του για την απόκτηση παράνομης πυρηνικής τεχνολογίας και εξοπλισμού;
Η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, ανέφερε στην ετήσια έκθεσή της για το 2016 ότι η ιρανική κυβέρνηση είχε επιδιώξει μια «παράνομη» πορεία για την απόκτηση παράνομης πυρηνικής τεχνολογίας και εξοπλισμού από γερμανικές εταιρείες.
Η αλήθεια είναι ότι, από την πλευρά των κυβερνώντων κληρικών του Ιράν, η απόκτηση πυρηνικών όπλων είναι απαραίτητο να βοηθήσει την Τεχεράνη να προωθήσει τις ηγεμονικές της φιλοδοξίες να κυριαρχήσει στην περιοχή.
Επίσης, με την κατοχή πυρηνικών όπλων, η ιρανική κυβέρνηση μπορεί να υποστηρίξει ισχυρότερα τις τρομοκρατικές ομάδες και τους αντιπροσώπους για να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή χωρίς να ανησυχούν ότι η Δύση θα μπορούσε να επιτύχει τους ιρανούς στρατιωτικούς στόχους.
Πάνω απ 'όλα, σύμφωνα με τους κυβερνώντες κληρικούς, η κατοχή πυρηνικών όπλων μπορεί να διασφαλίσει την επιβίωση του θεοκρατικού, αντι-αμερικανικού και αντισημιτικού καθεστώτος τους.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, προτού να είναι πολύ αργά, το οποίο γίνεται γρήγορα, εναπόκειται στις ΗΠΑ και στη διεθνή κοινότητα να λάβουν σοβαρά υπόψη τις πυρηνικές πρόοδοι του Ιράν και να αντιμετωπίσουν επειγόντως τη βιασύνη του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης