Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Κόντρα» Dombrovskis (Κομισιόν) – Enria (SSM) για τα «πράσινα δάνεια» των τραπεζών

«Κόντρα» Dombrovskis (Κομισιόν) – Enria (SSM) για τα «πράσινα δάνεια» των τραπεζών
O κ. Dombrovskis προτείνει χαλαρότερους κανόνες για τα κεφάλαια των τραπεζών όταν παρέχουν δάνεια για «πράσινες επενδύσεις»
Μία κόντρα η οποία είναι ακόμη στα πρώτα της στάδια αποκαλύπτουν οι Financial Times, η οποία σχετίζεται με πρόταση του Valdis Dombrovskis, ο οποίος ζητά να υπάρξει χαλάρωση των εποπτικών κανόνων για τα κεφάλαια των τραπεζών αναφορικά με δάνεια που παρέχουν για «πράσινες επενδύσεις».
Όμως η πρόταση αυτή, την οποία φέρεται ότι στηρίζει και η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, δεν είναι και τόσο αρεστή στον SSM (τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ για τις τράπεζες), με τον επικεφαλής του Andrea Enria να τονίζει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τα δάνεια που παρέχει ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας.
Ο κ. Dombrovskis προτείνει να υπάρξει μία μείωση των κεφαλαιακών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα δάνεια που παρέχουν οι τράπεζες όταν αυτά κατευθύνονται σε φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις.
Ανέφερε ότι η πρωτοβουλία θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να χρηματοδοτούν κατοικίες με ενεργειακή απόδοση, μεταφορές με μηδενικές εκπομπές και άλλες πράσινες επενδύσεις, μειώνοντας το ύψος κεφαλαίου που θα έπρεπε να αντισταθμίσουν.
 Ένας "πράσινος παράγοντας στήριξης" για τον τραπεζικό δανεισμό είναι "κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε", ανέφερε ο κ. Dombrovskis σε συνέντευξή του.
Όμως ο Andrea Enria, επανέλαβε ότι  οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πρέπει να βασίζονται στο επίπεδο κινδύνου που λαμβάνουν και δεν θα πρέπει να τροποποιηθούν για να επιδιώξουν άλλους στόχους.
"Η εντολή μας είναι να κάνουμε τις τράπεζες πιο ασφαλείς και πιο υγιείς", δήλωσε ο κ. Enria, με τον κ. Dombrovskis να αναγνωρίζει ότι σαφώς υπάρχει κίνδυνος και στην παροχή δανείων για «πράσινη ανάπτυξη», αλλά να μην υπαναχωρεί της πρότασής του.
Ο κ. Dombrovskis αναγνώρισε ότι υπάρχουν αντιρρήσεις για την πρότασή του, σημειώνοντας ότι σαφώς οι πράσινες επενδύσεις δεν είναι άνευ κινδύνου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Dombrovskis εξακολουθεί να έχει σημαντικό ρόλο και στη νέα Κομισιόν, η οποία ξεκινά, τυπικά, τη «λειτουργία» της την 1η Δεκεμβρίου 2019, καθώς έχει αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπευθύνου για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα .

Η πρόταση Dombrovskis

Το σχέδιό του κ. Dombrovskis βασίζεται στην εμπειρία των Βρυξελλών μετά την οικονομική κρίση του 2008, όταν έγινε προσπάθεια να οδηγηθούν οι τραπεζικές πιστώσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω παρομοίως ευνοϊκής μεταχείρισης κεφαλαίου.
Σύμφωνα με τους εν λόγω κανόνες της ΕΕ, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τέτοια επιχειρηματικά δάνεια είναι σχεδόν 25% χαμηλότερες από τις υπόλοιπες.
Ο κ. Dombrovskis πρότεινε ότι η ανακούφιση από το πράσινο κεφάλαιο θα μπορούσε να είναι παρόμοια σε κλίμακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης