Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2020 - Προτεραιότητες το κλίμα, η ανεργία, οι νέοι

ΕΕ: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για το 2020 - Προτεραιότητες το κλίμα, η ανεργία, οι νέοι
Ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει περισσότερα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για προγράμματα έρευνας και για επενδύσεις στο δίκτυο μεταφορών
Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 με τους ευρωβουλευτές να εξασφαλίζουν καλύτερους όρους και συνολικά επιπλέον 850 εκατ. ευρώ για τις προτεραιότητες του Κοινοβουλίου:

- Περισσότερα από μισό δισ. ευρώ πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό προορίζεται για κόστη που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή
- Επιπλέον 302 εκατ. ευρώ για προγράμματα έρευνας
- Επιπλέον 133 εκατ. ευρώ για τις επενδύσεις του δικτύου μεταφορών (χρηματοδοτικός μηχανισμός "Συνδέοντας την Ευρώπη")

Επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για το Erasmus+ και 28,3 εκατ. ευρώ για το Youth Employment Initiative (με άλλα 50 εκατ. ευρώ έτοιμα να προστεθούν το 2020 αν χρειαστεί)
Το συνολικό ύψος των πιστώσεων αναλήψεων υποχρεώσεων στον προϋπολογισμό του 2020 ανέρχεται σε 168,7 δισ. ευρώ (αύξηση 1,5% σε σύγκριση με το 2019), ενώ το σύνολο των πιστώσεων πληρωμών σε 153,6 δισ. (+3,4% από το 2019).
Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα τη συμφωνία με το Κοινοβούλιο στις 25 Νοεμβρίου, ενώ το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον προϋπολογισμό την Τετάρτη με 543 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 23 αποχές.
Ο προϋπολογισμός υπογράφηκε επίσημα από τον Πρόεδρο του ΕΚ David Sassoli.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη σύνοδο της ολομέλειας, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του Κοινοβουλίου έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις.
Johan Van Overtveldt (Συντηρητικοί, Βέλγιο), Πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμών: "Ο προϋπολογισμός αυτός είναι δυνατός, υπεύθυνος και στοχεύει προς το μέλλον.
Πρέπει να έχουμε το κουράγιο να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, διαμορφώνοντας έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για το διάστημα 2021-2027 που θα λάβει υπόψη ξεκάθαρα, θαρραλέα και σοβαρά τις ανάγκες των πολιτών μας.
Ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εστιάσει στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, το κλίμα, τις υποδομές, την ασφάλεια και τη διαχείριση της μετανάστευσης – τομείς στους οποίους η ΕΕ μπορεί αναμφισβήτητα να παράγει έργο σε σύγκριση με τις πρωτοβουλίες που μπορεί να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο".

Η Monika Hohlmeier (ΕΛΚ, Γερμανία), κύρια εισηγήτρια (τμήμα του προϋπολογισμού για την Επιτροπή) δήλωσε τα εξής: "εξασφαλίσαμε περισσότερα από 850 εκ. ευρώ για την κλιματική αλλαγή, κυρίως στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, για τη νεολαία και την ψηφιοποίηση.
Πετύχαμε πολλά για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ. Καταφέραμε να αυξήσουμε τα κονδύλια του προϋπολογισμού που αφορούν την προστασία του κλίματος κατά 504 εκ. ευρώ και να διασφαλίσουμε ότι το επόμενο έτος παραπάνω από το 21% των δαπανών θα αφορά το κλίμα. Αυτό σαφώς υπερβαίνει τον στόχο της ΕΕ του 20%. "

Η Eider Gardiazabal Rubial (Σοσιαλιστές, Ισπανία), εισηγήτρια για τα υπόλοιπα τμήματα, δήλωσε τα εξής: "Αυτή είναι μια πολύ θετική συμφωνία για την ΕΕ, αλλά είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το στόχο του 1,3% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος που απαιτούμε για το μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 - 2027, μακριά από τον φιλόδοξο προϋπολογισμό που θα μπορούσε να αποτελέσει καμπή για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και των ανισοτήτων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης