Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν «φούσκα» στις αγορές – Οδυνηρές οι συνέπειες

tags :
Rabobank: Οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν «φούσκα» στις αγορές – Οδυνηρές οι συνέπειες
Οι κεντρικές τράπεζες δεν θα κατορθώσουν να ελέγξουν την κατάσταση όταν η «φούσκα» εκραγεί, υποστηρίζει η Rabobank.
Για τον μεγάλο κίνδυνο που δημιουργεί η νομισματική πολιτική την οποία ασκούν οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο, κάνει λόγο σε report της η Rabobank, υπογραμμίζοντας ότι αυτή ακριβώς η πολιτική είναι που «φουσκώνει» τις αποτιμήσεις και δημιουργεί μία ψευδαίσθηση ευφορίας στους επενδυτές.
Όπως αναφέρει οι μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά (σ.σ.: στη Wall Street), οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, το γουάν ενισχύεται, το ίδιο ισχύει και για τον ευρύτερο δείκτη δολαρίου.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στον απόηχο μίας ακόμη λεκτικής ένδειξης αισιοδοξίας από τον Donald Trump ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Κίνα για τη «Φάση Ι» αναφορικά με το εμπόριο.
Όμως δεν είναι μόνο το εμπόριο αυτό που καθορίζει την πορεία των αγορών, αλλά πίσω από όλη αυτήν την διάθεση για περαιτέρω ανάληψη ρίσκου κρύβονται οι κεντρικές τράπεζες, σημειώνει η Rabobank.
Η πολιτική που ασκούν είναι γνωστή: εκτεταμένες αγορές περιουσιακών στοιχείων, μηδενικά επιτόκια, ουσιαστικός έλεγχος της καμπύλης των ομολόγων –μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις της η Lael Brainard, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η τράπεζα με την πολιτική της θα πρέπει να φροντίσει ώστε να επηρεάσει και τις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων των ΗΠΑ…
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής –την οποία δεν ακολουθεί μόνο η Fed αλλά και η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας- στις αγορές έχει δημιουργηθεί μία τεράστια «φούσκα» την οποία κάποια στιγμή ούτε και αυτές θα κατορθώσουν να ελέγξουν, καταλήγει η Rabobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης