Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Πρόσχημα το νομοσχέδιο για τη σωτηρία της ΔΕΗ - Στόχος η απελευθέρωση της αγοράς

Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Πρόσχημα το νομοσχέδιο για τη σωτηρία της ΔΕΗ - Στόχος η απελευθέρωση της αγοράς
Η λύση για την ΔΕΗ βρίσκεται στην ανάπτυξη μιας άλλης εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ
Ως «ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις» χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που φέρνει η κυβέρνηση, «με πρόσχημα την τάχα "σωτηρία της"».
Στη σημερινή ομιλία του στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου, ο κ. Κουτσούμπας επεσήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια κερδισμένοι είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ενέργεια και χαμένοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα και πρόσθεσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης «κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση: περαιτέρω εμπορευματοποίηση της ενέργειας, διαμόρφωση ακόμα καλύτερων όρων για τη λειτουργία της "αγοράς ενέργειας", διασφάλιση της "ανταγωνιστικότητας" για όλους τους επενδυτές στην ενέργεια».
Σημείωσε ότι το νέο στοιχείο είναι «η προώθηση του στόχου της πράσινης ενέργειας, της λεγόμενης μεταλιγνιτικής εποχής», με την κυβέρνηση χωρίς καμία περιστροφή να διακηρύσσει ότι μέχρι το 2028 ο λιγνίτης θα έχει καταργηθεί ως καύσιμο, ενώ «στην πραγματικότητα σχεδιάζετε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων πολύ νωρίτερα απ' τις σχετικές διακηρύξεις σας».
Όπως εξήγησε, ο στόχος, μέσω της προώθησης της «πράσινης ανάπτυξης», είναι η διαμόρφωση νέων πεδίων επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των ομίλων.
«Προωθείτε τη στρατηγική της ΕΕ, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος, προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο» πρόσθεσε, τονίζοντας: «Σ' ολόκληρο τον κόσμο, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερμανία και τη Γαλλία, ένα μεγάλο κομμάτι του κεφαλαίου υποστηρίζει την λύση αυτή, που θέλετε και εσείς: το περιβόητο Green New Deal, το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τις παλαιές υποδομές με καινούργιες, πράσινες υποδομές».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι οι καινούργιες υποδομές κοστίζουν και καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία σημείωσε ότι οι πράσινες υποδομές κοστίζουν ακόμα περισσότερο, και «μεταφράζονται σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, σημαίνουν λιγότερη θέρμανση, ακριβές νέες εγκαταστάσεις».
 Μιλώντας για τους χαμένους και τους κερδισμένους της «πράσινης ανάπτυξης» είπε ότι «κερδισμένοι είναι οι "επενδυτές" στην ηλεκτροπαραγωγή και στις νέες πράσινες τεχνολογίες, που θα δουν δισεκατομμύρια κέρδη.
Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου, που γνωρίζουν την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και η λαϊκή οικογένεια, που θα πληρώνει πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Χαμένο είναι και εκείνο το τμήμα του κεφαλαίου που έχει επενδύσει σε παλαιότερες τεχνολογίες, που οι "πράσινες λύσεις" το καταστρέφουν».
Επικεντρώνοντας στο τελευταίο, είπε ότι «είναι κατά βάση η ΔΕΗ που έχει αυτές τις υποδομές» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει ιδιαίτερο θέμα να "πετάξει" 1,5 δισ. ευρώ μόνο από την "Πτολεμαΐδα-5"» τα οποία «ο λαός πλήρωσε και όχι οι όμιλοι που ενισχύονται ξανά και ξανά συνεχώς».
O Δ. Κουτσούμπας είπε ότι ενώ η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμα για το εύρος, την εξέλιξη και τις επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση το «έχει κάνει κυριολεκτικά "καραμέλα" και ενώ υπάρχει διαπάλη μεταξύ των μελών της ΕΕ που διαθέτουν απόθεμα στερεών καυσίμων και της Κομισιόν, διαπάλη των ομίλων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η κυβέρνηση προβάλλει την πολιτική της ως διεθνή σύγχρονο μονόδρομο».
Είπε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να «σωθεί ο πλανήτης», ισχυρίζεται ότι «πρέπει να πληρώνουμε το ρεύμα 4 και 5 φορές πάνω, γιατί κινδυνεύουμε» και πως η Κοζάνη και η Μεγαλόπολη πρέπει να γίνουν έρημες πόλεις.
Ταυτόχρονα, όπως είπε, η κυβέρνηση εμφανίζει ως «προοδευτικό» την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, την «ενεργειακή φτώχεια» του λαού, την περαιτέρω αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και την δημιουργία προβλημάτων με την τηλεθέρμανση.
«Αν θέλατε πραγματικά να μειωθούν οι εκπομπές, τα τελευταία 20 χρόνια, θα μπορούσατε να το πετύχετε, με νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, με μεγάλους καινούργιους σταθμούς καύσης λιγνίτη, που παράγουν το μισό, περίπου, διοξείδιο του άνθρακα» είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έγινε «γιατί οι επενδυτές θέλουν μεγάλα κέρδη, γρήγορη απόσβεση, πολλές επενδύσεις για να διευκολύνονται οι μεταξύ τους αντιθέσεις» και γιατί «ο καπιταλισμός, το σύστημα που υπηρετείτε, απαιτεί τεράστια καταστροφή κεφαλαίου για να ξαναβρεί κέρδη».
Είπε ότι αντί αυτών των λύσεων, η κυβέρνηση φορολόγησε την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα με τέλη που αυξάνονται κατά το δοκούν, ώστε «να "βγαίνουν" ασύμφορες οι λιγνιτικές μονάδες και αυξάνεται τεχνητά η τιμή του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά, ώστε να εμφανίζονται οι ΑΠΕ ως "ανταγωνιστικές"».
Πρόσθεσε ότι γι' αυτό η λύση των ΝΟΜΕ και η απαίτηση μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% «που ψηφίσατε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση το έφερε, δεν αρκούν πια».
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται ως τάχα αθώος του εγκλήματος, «είναι ταγμένος στην ίδια πολιτική και προωθεί την ίδια "πράσινη" πολιτική» με την ΝΔ.
Χαρακτήρισε εξίσου υπεύθυνους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ, ενώ ως προς την «ανταγωνιστικότητα» της ΔΕΗ είπε ότι αντί να σταματήσει να πουλά φθηνά το ρεύμα στους «επενδυτές», να σταματήσει την παραγωγή με πανάκριβα εισαγόμενα καύσιμα, να μη δεχτεί την καταστροφή των λιγνιτικών σταθμών και να σταματήσει να πληρώνει τα πανάκριβα «πράσινα τέλη», η «λύση που προτείνετε είναι η γνωστή δοκιμασμένη λύση της φθηνής εργατικής δύναμης».
Χαρακτήρισε ως «προκλητική στήριξη στις λεγόμενες ΑΠΕ» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, καθώς οι χιλιάδες ανεμογεννήτριες μεταφράζονται σε πραγματική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων στις κορυφές των βουνών, ενώ για να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια το αστικό κράτος -πρώτα επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επί ΝΔ- αλλάζει τις χρήσεις γης.
Πρόσθεσε ότι τον ίδιο χαρακτήρα έχουν και οι αλλαγές στο Φυσικό Αέριο με στόχο την πώληση των δικτύων διανομής και δίπλα σε αυτόν και την πώληση της ΔΕΠΑ «αφού την κομματιάσετε».
«Το αποτέλεσμα; Νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, τεράστια διασφαλισμένα κέρδη για επενδυτές στο φυσικό αέριο» ανέφερε.
Τόνισε ότι η πολιτική της ΝΔ στην ενέργεια είναι «ίδια και απαράλλακτη με την πολιτική που στηρίζει η βολική για σας αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπόσχεται τεράστια κέρδη στους επενδυτές και στους ομίλους, και τεράστιες θυσίες για τους εργαζόμενους και το λαό μας. Είναι ατελέσφορη».
«Επιβεβαιώνεται και έτσι πως το σύστημά σας, "έφαγε τα ψωμιά του"...τα κέρδη των ομίλων και η ανάγκη διασφάλισής τους πνίγουν την κοινωνία» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
 «Η λύση βρίσκεται στον αντίποδα. Στον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, μιας άλλης εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που σκοπός της παραγωγής θα είναι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών όλων των εργαζόμενων» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς αυτό το πλαίσιο μπορεί να εγγυηθεί:

   - «Την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών του λαού μας.
   - Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας.
   - Σταθερές θέσεις ασφαλούς εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου.
   - Να δώσει ώθηση στην ισόμετρη ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας».

   Κάλεσε τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό:

    «-Να αντισταθούν στους σχεδιασμούς σας για τη ΔΕΗ και συνολικότερα την ενέργεια.
   -Να αντιπαλέψουν συνολικά την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας, της περαιτέρω εμπορευματοποίησής της, των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και στην ενέργεια συνολικά.
   -Να παλέψουν για φθηνότερο ρεύμα για το λαό μας, έχοντας πια ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει πισωγύρισμα, πως ο σημερινός αγώνας δεν μπορεί να γίνει με τις σημαίες του χθες, αλλά για να έχει αποτελέσματα πρέπει να γίνει με τις σημαίες του αύριο» και τόνισε, καταλήγοντας:

   «Σ' αυτήν την κατεύθυνση μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων του κλάδου, όπως:

   -Στην αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΗΕ και ΔΕΗ και στην πολιτική απελευθέρωσης.
   -Καμία πώληση, παράδοση μονάδων ορυχείων και ορυκτού πλούτου σε ιδιωτικούς ομίλους.
   -Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, 7ωρο-5νθημερο-35ωρο.
   -Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού.
   -Μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.
   -Φθηνό ρεύμα για το λαό και καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική λαϊκή οικογένεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης