Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ημέρα πένθους στην Αλβανία - Στους 30 οι νεκροί από τα 6,4 Ρίχτερ - Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες στα ερείπια

Ημέρα πένθους στην Αλβανία - Στους 30 οι νεκροί από τα 6,4 Ρίχτερ - Μάχη με τον χρόνο για επιζώντες στα ερείπια
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 45 άνθρωποι
(upd2) Ημέρα εθνικού πένθους έχει κηρυχθεί η σημερινή στην Αλβανία, η οποία μετρά 30 νεκρούς από τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε χθες Τρίτη 26/11 τα ξημερώματα την ευρύτερη περιοχή του Δυρραχίου.
Την ίδια στιγμή, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και την ανάσυρση επιζώντων από τα ερείπια, αν και εκφράζονται φόβοι ότι ο απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί.
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 45 άνθρωποι.
Το Δυρράχιο και η Θουμάνε είναι οι δύο πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από το καταστροφικό «χτύπημα» του Εγκέλαδου και είναι αυτές που μετρούν και τα περισσότερα θύματα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 700 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους με ελαφρά τραύματα, εισήχθησαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.
Σημειώνεται πως των 6,4 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί, οι ισχυρότεροι των οποίων ήταν έντασης 5,3 Ρίχτερ και 5,1 Ρίχτερ.
Περίπου 300 στρατιωτικοί και 1.900 αστυνομικοί συμμετέχουν στις έρευνες ενώ βοήθεια έστειλαν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες - ήδη έχουν φθάσει και επιχειρούν ομάδες των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κροατία, ενώ αναμένονται περίπου 100 Γάλλοι στρατιωτικοί και πολίτες ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις διάσωσης που κινητοποίησε το Παρίσι.
Ειδικούς έστειλαν επίσης η Σερβία, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.
Ο σεισμός των 6,4 Ρίχτερ είναι ο ισχυρότερος που έχει πλήξει την Αλβανία εδώ και πολλές δεκαετίες και η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων, ακόμη και στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων.

Image
Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν πλήξει την Αλβανία, καθώς ο χειρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην χώρα, είναι αυτός της 1η Ιουνίου του 1905, έντασης 6,6 Ρίχτερ.
Στον σεισμό αυτό είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 120 άνθρωποι.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή από 12,7 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων οι 45.000 θα πρέπει να τη βίωσαν πολύ έντονα.


Image
Η αλβανική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να παραμένουν έξω από τα σπίτια τους που είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από τον ισχυρό σεισμό είτε έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στους φέροντες οργανισμούς, οι οποίες τα καθιστούν επικίνδυνα.
Image

Image

Image


(Τετάρτη 27/11 07:15)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης