Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογικό νομοσχέδιο: Βαριές καμπάνες έως 100.000 ευρώ για τα κρυφά Airbnb - Μεγάλο ψαλίδι στην έκπτωση φόρου για τις ανακαινίσεις ακινήτων

tags :
Φορολογικό νομοσχέδιο: Βαριές καμπάνες έως 100.000 ευρώ για τα κρυφά Airbnb -  Μεγάλο ψαλίδι στην έκπτωση φόρου για τις ανακαινίσεις ακινήτων
Μαύρο στις πλατφόρμες αν δεν συνεργαστούν με την Εφορία, νέο πλαίσιο για τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων
Μέτρα-φωτιά για τους τζαμπατζήδες του Airbnb και νέο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, με πληθώρα νέων διατάξεων αλλά και αλλαγές σε σχέση με αυτό που είχε δοθεί για δημόσια διαβούλευση.
Από τις αλλαγές ξεχωρίζουν οι μικρότερες φορο-εκπτώσεις για τις εργασίες στην οικοδομή και η απόφαση να μη συνυπολογίζονται στο εισόδημα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις οι δαπάνες για την καταβολή διατροφής από διαζευγμένους.
Επίσης, στην περίπτωση οφειλέτη που του έχει κατασχεθεί ο τραπεζικός λογαριασμός, το όριο των e-δαπανών περιορίζεται στο ποσό των 5.000 ευρώ.
Κατά τα λοιπά, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες θα πρέπει να συλλέγουν ηλεκτρονικές αποδείξεις για το  30% του πραγματικού τους εισοδήματος.
Εξαιρούνται φορολογούμενοι που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.
Επίσης καθιερώνεται ανώτατο όριο 20.000 ευρώ στο ύψος των ετησίων ηλεκτρονικών δαπανών με αποτέλεσμα για τους έχοντες  εισοδήματα άνω των 66.667 ευρώ να απαιτούνται e-αποδείξεις ύψους 20.000 ευρώ.
Σε όσους δεν θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές θα επιβάλλεται φόρος με  συντελεστή 22% επί του ποσού των αποδείξεων που δεν έχει καλυφθεί.
Παράλληλα, το νομοσχέδιο έχει συμπληρωθεί με νέα άρθρα, όπως είναι το ευνοϊκότερο πλαίσιο φορολόγησης των ειδικών αμοιβών (stock options) που λαμβάνουν τα μεγαλοστελέχη των εταιρειών και οι νέες παγίδες φόρου για τους φορολογουμένους που νοικιάζουν ακίνητα μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb.
Με τις νέες ρυθμίσεις που θα ενεργοποιηθούν από το 2020 προβλέπονται βαριά πρόστιμα έως 30.000 ευρώ για όσους συλλαμβάνονται να αποκτούν εισοδήματα εκμισθώνοντας ακίνητα που βρίσκονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και δεν έχουν δηλωθεί. Βαρύς θα είναι ο πέλεκυς, έως 100.000 ευρώ, και για τους παρόχους που δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές φορολογικές αρχές, αποφεύγοντας να δώσουν στοιχεία για τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η διάταξη για τη διαγραφή οφειλών έως 10 ευρώ, η οποία αφορά περισσότερους από 500.000 οφειλέτες με κόστος μόλις 1 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό. Αλλαγές όμως έρχονται και στις αντικειμενικές αξίες. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών λαμβάνοντας υπόψη και την ποιότητα κατασκευής των ακινήτων.

Αναλυτικότερα, το νέο φορολογικό προβλέπει:

* Πρόστιμα από 30.000 έως 100.000 ευρώ στις πλατφόρμες τύπου Αirbnb που θα αρνηθούν να δώσουν στοιχεία φορολογούμενων στην εφορία. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα η εφορία θα προχωράει και στο κλείσιμο της ιστοσελίδας. Επίσης, πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα επιβάλλονται σε όσους, πλην των παρόχων, αρνηθούν να προσκομίσουν στοιχεία στη φορολογική διοίκηση.
Συγκεκριμένα, η φορολογική διοίκηση μπορεί να ζητά πληροφορίες ή έγγραφα από λοιπά τρίτα πρόσωπα, ιδίως από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, τους συμβολαιογράφους, για τον καθορισμό της φορολογικής υποχρέωσης που προκύπτει με βάση τις διασταυρώσεις των στοιχείων και την είσπραξη της φορολογικής οφειλής.
* Αλλαγές στην παροχή έκπτωσης φόρου 40% για δαπάνες που πραγματοποιούνται για τη λειτουργική, ενεργειακή ή ακόμα και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Το εν λόγω οικονομικό κίνητρο θα εκπίπτει από τον τελικό φόρο και θα αφορά μόνο τις παρεχόμενες υπηρεσίες, π.χ. την αμοιβή για την εργασία του εγκαταστάτη αλουμινίου και όχι και τα υλικά. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, το τελικό ποσό του οφέλους περιορίζεται δραστικά. Συγκεκριμένα, από 19.200 (για δαπάνη 48.000 ευρώ) που μπορούσε να φτάσει η μείωση του φόρου περιορίζεται στα 6.400 ευρώ (για δαπάνη 16.000 ευρώ). Πάντως διορθώθηκαν και οι πιθανές «παγίδες» από την αξιοποίηση της αυτόματης έκπτωσης του 5%.
* Νέα φορολογική κλίμακα: Μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενοι είναι οι κερδισμένοι της νέας φορολογικής κλίμακας. Αντίθετα οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα από 20.000 - 50.000 ευρώ ακόμα και αν έχουν παιδιά είναι οι αδικημένοι της νέας κλίμακας καθώς οι μειώσεις φόρων που προκύπτουν είναι ελάχιστες ή ακόμα και ανύπαρκτες. Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, η οποία θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2020 για μισθωτούς, συνταξιούχους, κατ' επάγγελμα αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους προβλέπει:
-              συντελεστή φόρου 9% (αντί 22%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ,
-              συντελεστή φόρου 22% (όπως και σήμερα) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 10.000 έως τα 20.000 ευρώ,
-              συντελεστή φόρου 28% (αντί 29%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 20.000 έως τα 30.000 ευρώ,
-              συντελεστή φόρου 36% (αντί 37%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 30.000 έως τα 40.000 ευρώ,
-              συντελεστή φόρου 44% (αντί 45%) για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ.
* Νέα αφορολόγητα όρια: Ειδικά για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ' επάγγελμα αγρότες ο φόρος που προκύπτει από την νέα κλίμακα θα μειώνεται:
-              κατά 777 ευρώ εάν δεν υπάρχουν παιδιά που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 8.636 ευρώ.
-              κατά 810 ευρώ εάν υπάρχει 1 παιδί με το αφορολόγητο να διαμορφώνεται σε 9.000 ευρώ
-              κατά 900 ευρώ εάν υπάρχουν 2 παιδιά που δίνει αφορολόγητο 10.000 ευρώ.
-              κατά 1.120 ευρώ εάν υπάρχουν 3 παιδιά που οδηγεί σε αφορολόγητο 11.000 ευρώ
-              κατά 1.340 ευρώ εάν υπάρχουν 4 παιδιά με το αφορολόγητο να διαμορφώνεται σε 12.000 ευρώ.
-              Κατά  1.560 ευρώ  για φορολογούμενο με 5 παιδιά (αφορολόγητο όριο 13.000 ευρώ)
-              Κατά 1.780  ευρώ εάν υπάρχουν 6 παιδιά που οδηγεί σε  αφορολόγητο όριο 14.000 ευρώ
Για τους πολύτεκνους (5 παιδιά και άνω) δεν θα γίνεται «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου ακόμα κι όταν το εισόδημα τους ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, όπως ισχύει και τώρα, η νέα έκπτωση φόρου των 777 ευρώ (το έμμεσο αφορολόγητο) «σβήνει» 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 12.000 ευρώ.
* Νέα όρια ηλεκτρονικών δαπανών: Από το νέο έτος, μισθωτοί, συνταξιούχοι, όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια (εισοδηματίες), ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πρέπει να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις ίσες με το 30% του εισοδήματός τους. Εξαιρούνται το ποσό της διατροφής μεταξύ πρώην συζύγων αλλά και η εισφορά αλληλεγγύης. Στην περίπτωση που το 60% του εισοδήματος πηγαίνει σε φόρους, δάνεια ή ενοίκια, περιορίζεται το απαιτούμενο ποσοστό σε 20%.
*Τριπλό όφελος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πληρώσουν το 2020 μειωμένους φόρους κατά περίπου 30%. Οι μειώσεις των συντελεστών από το 28% στο 24%, της προκαταβολής φόρου στο 95% και των μερισμάτων στο 5% από 10% σήμερα οδηγούν σε σημαντικές ελαφρύνσεις.
*  Επανέρχεται η κάλυψη από τα τεκμήρια για όσους έχουν περιστασιακά εισοδήματα, που δεν ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ.
*Αύξηση του χρόνου υποβολής δήλωσης φόρου κληρονομιάς σε 9 μήνες από 6 σήμερα.
* Νέο πλαίσιο προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης