Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ταφόπλακα στις αναδρομικές αποφάσεις δικαστηρίων από το 2013 στις συντάξεις βάζει ο ΕΦΚΑ με προσφυγή στο ΣτΕ

tags :
Ταφόπλακα στις αναδρομικές αποφάσεις δικαστηρίων από το 2013 στις συντάξεις βάζει ο ΕΦΚΑ με προσφυγή στο ΣτΕ
Mε εντολή του Γιάννη Βρούτση, η διοίκηση του ΕΦΚΑ, κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ, για να μπλοκάρει την εκδίκαση χιλιάδων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων
Τελειώνει οριστικά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του bankingnews, η κυβέρνηση με την διεκδίκηση αναδρομικών στις συντάξεις από τις πρώτες περικοπές δώρων και επιδομάτων που έγιναν με τα μνημόνια από το 2013 και περιορίζει τις όποιες επιστροφές από τις 4 Οκτώβριο του 2019, οπότε και εκδόθηκε από το ΣτΕ η γνωστή απόφαση για το νόμο Κατρούγκαλου.
Έτσι,  τα όποια αναδρομικά θα δοθούν για την περίοδο από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2019, όπου θα πρέπει να υπολογιστούν με τα παλαιά ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου του 2016.
Για την περίοδο από τις 4 Οκτωβρίου και μέχρι την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης τα αναδρομικά της σύνταξης πρέπει να υπολογιστούν με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, τα οποία αναμένεται να θεσμοθετηθούν τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Για τις επικουρικές συντάξεις με έναρξη των αναδρομικών την 4η Οκτωβρίου 2019, με αύξηση έως 30% για περισσότερους από 450.000 συνταξιούχους. Οι αυξήσεις αφορούν μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως αθροίσματος κύριας και επικουρικής.
Στο πλαίσιο του νέου Ασφαλιστικού και μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που «γκρέμισαν» τις μειώσεις του 2016, η λύση που επιλέγεται από το υπουργείο Εργασίας οδηγεί σε μεσοσταθμική αύξηση ύψους 52,5 ευρώ τον μήνα για 465.112 συνταξιούχους επικουρικών συντάξεων. Αύξηση που ετησίως φτάνει στα 630 ευρώ κατά μέσο όρο.
Για τις άλλες περιπτώσεις η κυβέρνηση αρνείται  να  εφαρμόσει τις προηγούμενες  αποφάσεις της ολομέλειας του ΣτΕ (2287/15 και 2288/15) καθώς και τις δικαστικές αποφάσεις που σε εφαρμογή αυτών των αποφάσεων της ολομέλειας εκδίδουν τα Πρωτοδικεία.
Στην προκειμένη περίπτωση με εντολή του Γιάννη Βρούτση, η διοίκηση  του ΕΦΚΑ, κατέθεσε  προσφυγή στο ΣτΕ, για να κάνει μπλόκο  στην  εκδίκαση χιλιάδων εκκρεμών  δικαστικών υποθέσεων, που αφορούν:
1.    Συνταξιούχους όλων των Ταμείων με άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ που δικαιούνται αναδρομικά μετά τον Ιούνιο του 2015 για 10 ή περισσότερους μήνες από την επιστροφή των περικοπών των νόμων 4093 και 4051 στην κύρια σύνταξη.
2.    Συνταξιούχους όλων των επικουρικών ταμείων που δικαιούνται αναδρομικά μετά τον Ιούνιο του 2015 για 10 ή 12 μήνες από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093.
3.    Συνταξιούχους του Δημοσίου που δικαιούνται επιστροφή εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 που κρίθηκε αντισυνταγματική με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
4.    Αναδρομικά 40 μηνών (από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα) σε 300.000 επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο και προκύπτουν διαφορές από 80 ευρώ έως και 299,06 ευρώ τον μήνα.
Με την προσφυγή του ΕΦΚΑ επιχειρείται η έκδοση νέας απόφασης  από την ολομέλεια του ΣτΕ,  προκειμένου να « συμμορφωθούν» υποχρεωτικά τα  διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία!
Σύμφωνα με τους ειδικούς στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, στη συγκεκριμένη περίπτωση επιχειρείται η επιβολή εκ των άνω απονομής Δικαιοσύνης με εξόφθαλμη απόπειρα παράκαμψης της αντισυνταγματικότητας που ήδη έχει κριθεί για τις περικοπές της περιόδου 2013-18,που έγιναν με νόμους αντισυνταγματικούς, δηλαδή ανυπόστατους.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν στο ΒΝ οι ίδιες πηγές, επιχειρείται  να παρακαμφθεί και η υπερνομοθετική ρύθμιση του 1ου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ ( Ευρωπαϊκή Σύμβαση δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης