Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θα ήταν ανόητη επιλογή Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι γυναίκα από την Αριστερά και πως ο Μητσοτάκης «κρατάει τον Τσίπρα» με τις εκλογές

Θα ήταν ανόητη επιλογή Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι γυναίκα από την Αριστερά και πως ο Μητσοτάκης «κρατάει τον Τσίπρα» με τις εκλογές
Ο Μητσοτάκης επειδή κινείται θεσμικά και επειδή δεν θα θέλει να βάλει έστω και βραχυπρόθεσμα σε μια περιπέτεια την χώρα μπλοφάρει ότι θα προκηρύξει εκλογές, δεν θα πάει σε εκλογές με πιθανότητα επιβεβαίωσης σχεδόν 100%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ ελέγχουν πλήρως το πολιτικό παιχνίδι όχι μόνο γιατί ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αυτοπαγιδευτεί λόγω της ήττας αλλά γιατί στην κοινωνία… δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση.
Η ΝΔ δεν εμφανίζεται ως η καλύτερη λύση αλλά ως η μοναδική λύση, οι διαφορές μεταξύ των δύο προσεγγίσεων είναι τεράστιες.
Λόγω αυτής της πολιτικής άνεσης ο Μητσοτάκης, το Μαξίμου και διάφοροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος για εκλογές εάν ο Τσίπρας δεν συναινέσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
Η άποψη ότι η απλή αναλογική είναι παθογενές εκλογικό σύστημα εν μέρει είναι σωστή όπως το αντιλαμβάνεται το πρώτο κόμμα αλλά όχι για τα μικρότερα.
Πάντως είναι αληθές ότι δημιουργεί προβλήματα ακυβερνησίας και αυξάνεται τον πολιτικό κίνδυνο ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που χρειάζεται πολιτική σταθερότητα.
Όπως αναφέρει έμπειρος δημοσκόπος ο Μητσοτάκης κρατάει τον Τσίπρα καθώς η απειλή ή μπλόφα περί εκλογών εάν δεν υπάρξει συναίνεση στον εκλογικό νόμο θα οδηγούσε στα εξής αποτελέσματα.
Η ΝΔ με τον αέρα όχι απλά της νίκης αλλά της μοναδικής εναλλακτικής επιλογής διακυβέρνησης θα σάρωνε σε μια εκλογική αναμέτρηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγείτο σε εκλογική πανωλεθρία.
Οι διαφορές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 20 μονάδες οπότε ο μόνος πολιτικά και στρατηγικά χαμένος θα ήταν ο Τσίπρας.
Με βάση την λογική εξέλιξη – αν και η πολιτική ενίοτε επιφυλάσσει εκπλήξεις – ο Τσίπρας θα αποδεχθεί ότι σχεδιάσει ο Μητσοτάκης ο οποίος κρατάει στην κυριολεξία πολιτικά τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πράγματα σε δύο χρόνια από σήμερα μπορεί να είναι καλύτερα ή χειρότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα είναι μόνο χειρότερα.
Ο Μητσοτάκης επειδή κινείται θεσμικά και επειδή δεν θα θέλει να βάλλει έστω και βραχυπρόθεσμα σε μια περιπέτεια την χώρα μπλοφάρει ότι θα προκηρύξει εκλογές, δεν θα πάει σε εκλογές με πιθανότητα επιβεβαίωσης σχεδόν 100%.
Εάν αυτό συμβεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα συντριβεί.

Πρόεδρος Δημοκρατίας… γυναίκα από την αριστερά;... μάλλον λάθος επιλογή

Είθισται ο πρωθυπουργός και το κυβερνών κόμμα να προτείνουν για Πρόεδρο της δημοκρατίας στέλεχος που βρίσκεται στις παρυφές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αποδείξουν ότι επιζητούν την συναίνεση και μια υπερκομματική υποψηφιότητα.
Έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι ο Μητσοτάκης θα εξέταζε την Δαμανάκη ή την Διαμαντοπούλου για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όμως μια τέτοια επιλογή δεν θα ήταν συναίνεση αλλά ανοησία.
Η Δαμανάκη δεν έχει καμία κοινωνική αναφορά και στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο ναδίρ.
Η Διαμαντοπούλου τυγχάνει να διαθέτει πιο τεχνοκρατική γνώση αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχόταν να έχει διακοσμητικό ρόλο.
Ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός είναι αυτός που θα επιλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και οι αναφορές ότι θα μπορούσε να προτείνει τον Α. Σαμαρά μάλλον διακινούνται για να τον κάψουν…
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε θα προέρχεται από την ΝΔ θα είναι στέλεχος που ωστόσο δεν θα πρέπει να έχει φθαρεί από την υπόθεση Novartis π.χ. Αβραμόπουλος ή θα είναι μια ανεξάρτητη προσωπικότητα ακομμάτιστη με τα ρίσκα που θα είχε μια τέτοια επιλογή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης