Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διεθνοποιεί το Μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης εν μέσω γερμανικής πρωτοβουλίας

Διεθνοποιεί το Μεταναστευτικό ο Μητσοτάκης εν μέσω γερμανικής πρωτοβουλίας
Σε κάθε περίπτωση, η πίεση στο μεταναστευτικό, το τελευταίο διάστημα, έχει κλιμακωθεί
Στη σκιά της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer για αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος στην Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τη διεθνοποίηση και από τη δική του την πλευρά, του «καυτού» ζητήματος που εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, μιας χώρας που αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές και συζήτησαν τη διαμόρφωση μιας κοινής στάσης.
Τόσο η Αθήνα, όσο και η Ρώμη, βλέπουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις κινήσεις του κ. Seehofer που διεξάγονται κυρίως στο παρασκήνιο και εκτιμάται ως ιδιαιτέρως σημαντική η πρωτοβουλία του διότι ο κ. Seehofer είναι ο ηγέτης του ξενοφοβικού χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας που αισθάνεται όμως την ανάγκη να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα καθώς υπάρχει φόβος να καταστεί ανεξέλεγκτο και να δημιουργήσει παρενέργειες σε όλη την Ευρώπη και νέα προβλήματα σταθερότητας στη γερμανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από πηγές που γνωρίζουν τις ευρωπαϊκές διαστάσεις του προβλήματος, ο κ. Seehofer πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες, συγκάλεσε σύσκεψη με πέντε άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του προκειμένου κάθε ευρωπαϊκή χώρα να αναλάβει την ευθύνη της στο προσφυγικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των χωρών που μέχρι σήμερα αρνούνται να φιλοξενήσουν έστω κι έναν πρόσφυγα. Και είναι χαρακτηριστικό το ξέσπασμα του κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εναντίον των χωρών αυτών.
Ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον, για την Αθήνα και τη Ρώμη, έχει ότι η πρωτοβουλία Seehofer κινείται στη βάση των προτάσεων Μητσοτάκη, με τις οποίες ουσιαστικά συμπλέει και ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Θέσεις που δεν απέχουν και πολύ και από αυτές που είχε προτείνει κατά το πρόσφατο παρελθόν και ο Αλέξης Τσίπρας, τους τελευταίους μήνες της πρωθυπουργίας του.
Δεν είναι τυχαίο, ότι μέσα σε όλη αυτή την κινητικότητα, επισκέπτεται την Αθήνα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, Filippo Grandi, ο οποίος στις πέντε, σήμερα το απόγευμα, θα συζητήσει τις εξελίξεις στο προσφυγικό με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.  
Σε κάθε περίπτωση, η πίεση στο μεταναστευτικό, το τελευταίο διάστημα, έχει κλιμακωθεί ενώ οι συνεχείς και αυξανόμενες εισροές μεταναστών και προσφύγων καταδεικνύουν ότι το κλειδί των ροών το κρατάει η Τουρκία, η οποία δεν κρύβει την απροθυμία της να τις ελέγξει, καθώς χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης, όπως, άλλωστε, το έχει ομολογήσει δημόσια ο ίδιος ο Recep Tayyip Erdoğan.
Ο  Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, στις αρχές Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 4 και 5 του μήνα, οπότε θα βρεθεί στο Λονδίνο για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην οποία θα εορταστούν τα 70 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας, είναι πολύ πιθανό να έχει κι ένα δεύτερο τετ α τετ - μετά από εκείνο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη - με τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdoğan.
Ο τελευταίος, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, κρατά στα χέρια του τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και σε πλήρη αντίθεση με τις έμμεσες διαβεβαιώσεις που είχε δώσει στον πρωθυπουργό κατά την προηγούμενη συνάντησή τους, οι ροές αυτές αντί να μειωθούν, αυξάνονται.
Δεν περνά πάντως απαρατήρητο ότι και ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση στο Παρίσι, με τον πρώην Γάλλο πρόεδρο, François Hollande.
Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει δηλώσει ότι στο προσφυγικό δεν θα δημιουργήσει πόλωση και θα συμβάλει και από την πλευρά του στην εξεύρεση λύσης.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης