Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος, με νέα ιστορικά υψηλά, για τη Wall Street - Στο +0,19% o Dow Jones

tags :
Ήπια άνοδος, με νέα ιστορικά υψηλά, για τη Wall Street - Στο +0,19% o Dow Jones
Αισιοδοξία για τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας - Νέα τηλεφωνική επικοινωνία για την «επίλυση βασικών ζητημάτων»
Οριακά υψηλότερα κινήθηκαν στη σημερινή (26/11/2019) συνεδρίασης για τη Wall Street, φθάνοντας σε νέα ιστορικά υψηλά  και στον απόηχο της αισιοδοξίας για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για θέματα εμπορίου.
«Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται πραγματικά να ολοκληρώσουν τη «Φάση Ι» της συμφωνίας ή τουλάχιστον αυτό δηλώνουν.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία οι μετοχές θα κρασάρουν και αυτό δεν θα αρέσει καθόλου στον Donald Trump, ο οποίος θεωρεί τον Dow Jones ως έναν δείκτη που δείχνει την αποδοχή του από τις αγορές», εκτιμά ο Ed Yardeni, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Yardeni Research.
Image
Στο παραπάνω πλαίσιο ο Dow Jones διαπραγματεύθηκε στο +0,19% και τις 28.120 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,24% στις 3.141 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται 0,18% υψηλότερα στις 8.647 μονάδες.
Σημαντικά κέρδη σημείωσε ο κλάδος λιανικών πωλήσεων.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών, κινήθηκε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, καθώς υποχώρησε κατά 6% τον Οκτώβριο 2019.
Το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε στα 66,5 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο από το αναθεωρημένο ποσό των 70,5 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο 2019.
Οπως επισημαίνει το MarketWatch, οικονομολόγοι και αναλυτές ανέμεναν έλλειμμα 71,8 δισ. δολαρίων.
Ακόμη και με τη μεγάλη πτώση του Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναμένουν να κλείσει το 2019 σημειώνοντας το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα των τελευταίων 11 χρόνων.
Επίσης, τα στοιχεία εμφάνισαν αύξηση 0,2% στα αποθέματα χονδρικής και αύξηση 0,3% στα αποθέματα λιανικής.
Οι εισαγωγές ξένων αγαθών μειώθηκαν κατά 5 δισ. δολάρια στα 201,8 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 900 εκατ. δολάρια στα 135,3 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image
Trump: Πολύ κοντά σε επίτευξη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα - Έχουν μείνει λίγες εκκρεμότητες

Σχεδόν απόλυτα βέβαιος ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, από τη στιγμή που οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων συνομίλησαν τηλεφωνικά και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές τους για τα εναπομείναντα ζητήματα.
Σε δηλώσεις του ο Trump είπε ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αποκλιμακώσει τον 16μηνο εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο.
Ταυτόχρονα όμως υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ.
«Είμαστε στα τελευταία στάδια μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας, θα μπορούσαμε να πούμε μιας από τις σημαντικότερες εμπορικές συμφωνίες που έχουν γίνει ποτέ.

Αισιοδοξία για τη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας - Νέα τηλεφωνική επικοινωνία για την «επίλυση βασικών ζητημάτων»

Αισιοδοξία για την έκβαση των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ - Κίνας επικρατεί τις τελευταίες ώρες μετά και την τελευταία επικοινωνία μεταξύ αξιωματούχων και των δύο πλευρών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις είχαν ακόμα μία τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα (26/11/2019).
«Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την επίλυση βασικών ζητημάτων κοινής ανησυχίας, κατέληξαν σε συναίνεση ως προς την επίλυση των σχετικών ζητημάτων και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία σχετικά με θέματα που έχουν απομείνει για την "Φάση 1" της συμφωνίας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κίνας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Liu He, επικεφαλής διαπραγματευτής της Κίνας, συνομίλησε με τον Αμερικανό εμπορικό αντιπρόσωπο, Robert Lighthizer, και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Στη συνομιλία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Zhong Shan, αλλά και ο Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης, Yi Gang.
Σημειώνεται ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχουν αρχίσει εδώ και περισσότερο από ένα έτος, με τις δυο χώρες να επιβάλλουν δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πλέον, οι διαπραγματεύσεις έχουν επικεντρωθεί για τη λεγόμενη «Φάση 1» της εμπορικής συμφωνίας.
Από την πλευρά της, η Κίνα έχει δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την άρση των δασμών, ενώ οι ΗΠΑ θα ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το Πεκίνο θα αυξήσει τις αγορές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (22/11/2019) ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, είπε σε μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το Πεκίνο, ότι η Κίνα θέλει «να εργαστεί για τη "Φάση 1" στη βάση αμοιβαίου σεβασμού και ισότητας».
Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος επεσήμανε ότι έχει «θετική στάση» όσον αφορά τις εμπορικές συνομιλίες.
«Όταν είναι απαραίτητο θα δώσουμε μάχη, αλλά εργαζόμαστε για να μην έχουμε εμπορικό πόλεμο» τόνισε ο ίδιος.
Στον αντίποδα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε στο Fox ότι η εμπορική συμφωνία με την Κίνα είναι πολύ κοντά».

Οριακές διακυμάνσεις για τις ευρωπαϊκές αγορές

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Προς το παρόν οι επενδυτές δεν φαίνεται πείθονται από τις πληροφορίες για πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνία για τη «Φάση 1».
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -0,08 στις 13.236 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή μεταβολή -+0,09% στις 7.403 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 διαπραγματεύθηκε στις 5.929 μονάδες με πτώση 0,08%.
Image
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB είχε κέρδη +0,37% στις 23.553 μονάδες.
Image
Στις 9.324 μονάδες έκλεισε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, με απώλειες 0,05%.
https://pbs.twimg.com/media/EKUM_pZXsAE-AWm?format=png&name=small
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις είχαν ακόμα μία τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα (26/11/2019).
«Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την επίλυση βασικών ζητημάτων κοινής ανησυχίας, κατέληξαν σε συναίνεση ως προς την επίλυση των σχετικών ζητημάτων και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία σχετικά με θέματα που έχουν απομείνει για την "Φάση 1" της συμφωνίας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κίνας.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Liu He, επικεφαλής διαπραγματευτής της Κίνας, συνομίλησε με τον Αμερικανό εμπορικό αντιπρόσωπο, Robert Lighthizer, και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Στη συνομιλία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Zhong Shan, αλλά και ο Κινέζος κεντρικός τραπεζίτης, Yi Gang.
Όσον αφορά τον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, το ερευνητικό ινστιτούτο GfK δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία για τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε άνοδος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του GfK διαμορφώθηκε στις 9,7 μονάδες, έναντι 9,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που είχε αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.
Παράλληλα, τα στοιχεία του GfK για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος στις 9,6 μονάδες.
Το ινστιτούτου βασίζεται σε τρεις υποδείκτες προκειμένου να διαμορφώσει τον δείκτη που αφορά τον ερχόμενο μήνα, οι δύο εκ των οποίων κατέγραψαν σημαντική άνοδο σε μηνιαία βάση.
Ο υποδείκτης που αφορά τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας διαμορφώθηκε στις 13,8 μονάδες, έναντι 12,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, βάζοντας «φρένο» στην πτωτική πορεία των προηγούμενων μηνών.
Οι προσδοκίες εισοδήματος κατέγραψαν σημαντική άνοδογια τον Νοέμβριο του 2019, με τον σχετικό υποδείκτη να διαμορφώνεται στις 45,5 μονάδες, έναντι 39 μονάδων τον Οκτώβριο, δεχόμενος ώθηση από την υγιή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον, ο υποδείκτης που σχετίζεται με την πρόθεση των καταναλωτών να προχωρήσουν σε αγορές υποχώρησε στις 50 μονάδες, έναντι 51,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης