Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Ανάπτυξη μόλις 1,5% στην Ελλάδα - Θετικός ο «Ηρακλής» - Ένας απολογισμός για το πρώτο 5μηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη

Capital Economics: Ανάπτυξη μόλις 1,5% στην Ελλάδα - Θετικός ο «Ηρακλής» - Ένας απολογισμός για το πρώτο 5μηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη
To σχέδιο Ηρακλής για τη μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες εμπεριέχει στοιχεία μιας επιτυχημένης πολιτικής
Με ρυθμό μόλις 1,5% θα αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Capital Economics, η οποία χαρακτηρίζει υποσχόμενο το ξεκίνημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ωστόσο εκφράζει αμφιβολίες για την ικανότητά της να εφαρμόσει βαθύτερες δομικές μεταρρυθμίσεις.
«Κατά τους πρώτους πέντε μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει εφαρμόσει μια σειρά φορολογικών περικοπών οι οποίες θα στηρίξουν την οικονομία, ενώ έχει αρχίσει και την εφαρμογή ορισμένων διαρθωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ωστόσο, παραμένουμε επιφυλακτικοί ως προς την εκτέλεση βαθύτερων μεταρρυθμίσεων, οι απαιτούνται για την τόνωση της ανάπτυξης», αναφέρει η Capital Economics στην ανάλυση την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr, με τίτλο «Greece reforms: progress but more to be done (Μετταρυθμίσεις στην Ελλάδα: Πρόοδος αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα)» και ημερομηνία 26 Νοεμβρίου 2019.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ιδιωτικοποιήσεων, και να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Πέντε μήνες από τη θητεία της νέας κυβέρνησης, φαίνεται ότι είναι καλή στιγμή να κάνουμε απολογισμό της προόδου της.
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων αρκετών ιδιωτικοποιήσεων, και να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
«Πέντε μήνες από τη θητεία της νέας κυβέρνησης, φαίνεται ότι είναι καλή στιγμή να κάνουμε απολογισμό της προόδου της», σημειώνουν οι αναλυτές.
Στον πίνακα 1 καταγράφεται αναλυτικά η πρόοδος στην εφαρμογή όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτές περιλαμβάνουν τις αλλαγές στη φορολογία, τη μείωση του χρηματοοικονομικού ρίσκου μέσω της μείωσης των NPLs, τη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης και την ενίσχυση των επενδύσεων, οι οποίες στο β΄τρίμηνο του 2019 παρέμειναν 60% χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.
Σύμφωνα με την Capital Economics, τα σχέδια της κυβέρνησης για βελτίωση της είσπραξης των φόρων είναι απίθανο να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα, αλλά αποτελούν ενθαρρυντικό σημάδι.
Μεταξύ αυτών είναι η εισαγωγή ενός συστήματος ηλεκτρονικής τιμολόγησης για τις επιχειρήσεις το 2020 και η αύξηση των κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές / πληρωμές μέσω καρτών.
Η κυβέρνηση έχει καταβάλει συντονισμένη προσπάθεια για την ενθάρρυνση των ξένων επενδύσεων, ,με την πλήρη άρση των capital controls και μέσω ενός νέου ενιαίου φορολογικού συντελεστή για πλούσιους επενδυτές.
Εν τω μεταξύ, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά την επανέναρξη των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν «παγώσει».

Σημάδια επιτυχίας του σχεδίου «Ηρακλής» για τα NPLs

Όσον αφορά το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει τα χαρακτηριστικά μιας επιτυχημένης πολιτικής.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο - το οποίο μιμείται το μοντέλο της Ιταλίας - θα μειώσει τον δείκτη των NPLs από 44% σήμερα σε 28% εντός 18 μηνών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πρόοδος σε άλλους τομείς είναι μεικτή.
Για παράδειγμα η κυβέρνηση έχει κάνει λίγα όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, γεγονός που επηρεάζει και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ελλείψει τροποποιήσεων του νόμου που περιορίζει τις τράπεζες από τους πλειστηριασμούς, τα πιστωτικά ιδρύματα θα παραμείνουν απρόθυμα να παραχωρήσουν νέα δάνεια, ακόμη και αν μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ωστόσο, πέραν των κυβερνητικών δεσμεύσεων, η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από την εφαρμογή περαιτέρω δομικών μεταρρυθμίσεων.
Η κυβέρνηση έχει λάβει κάποια μέτρα για να ενισχύσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει τα βασικά ζητήματα της αναντιστοιχίας δεξιοτήτων και της χαμηλής παραγωγικότητας.
Επίσης, η πρόοδος σε ζητήματα που αφορούν τις συντάξεις ή τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, παραμένει περιοριμένη.
Την ίδια ώρα, η δημοσιονομική θέση της Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι βιώσιμη βραχυπρόθεσμα, παραμένει μια μακροπρόθεσμη ανησυχία, σύμφωνα με την Capital Economics.
Οι Έλληνες νομοθέτες έχουν εμφανιστεί διστακτικοί να προχωρήσουν στις απαραίτητες περικοπές συντάξεων και άλλων δημοσίων δαπανών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάξη θα δράσει με διαφορετικό τρόπο, σημειώνουν οι αναλυτές.

«Μαραθώνιος» η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας

Εν κατακλείδι, η Capital Economics εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση έχει σημειώσει ένα υποσχόμενο ξεκίνημα, ωστόσο η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας θα είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ.
Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1,5% ετησίως τα επόμενα λίγα χρόνια.
Ακόμη και αν η ανάπτυξη «τρέξει» με ρυθμό 2%, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία πριν να επενέλθει το ΑΕΠ στα προ κρίσης επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2020 που κατέθεσε στη Βουλή η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη με ρυθμό 2,8% το 2020.
Η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 1,8% το 2019 και 2,3% του ΑΕΠ το 2020. 
Ο ΟΟΣΑ τοποθετεί τον πήχη για το 2020 ακόμη χαμηλότερα, στο 2,1%.


Image

Image

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης