Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Η αμερικανική οικονομία έχει περιθώρια ανάπτυξης - Παραμένουμε επιφυλακτικοί απέναντι στις εμπορικές εντάσεις

Powell (Fed): Η αμερικανική οικονομία έχει περιθώρια ανάπτυξης - Παραμένουμε επιφυλακτικοί απέναντι στις εμπορικές εντάσεις
Ο πρόεδρος της Federal Reserve τόνισε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει προσαρμοσμένη ανάλογα με τις προοπτικές ανάπτυξης
Την αισιοδοξία του για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας εξέφρασε σήμερα (26/11) ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, αναφέροντας ωστόσο ορισμένα ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να βάλουν «φρένο» στις προοπτικές ανάπτυξης.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ, ο κ. Powell δήλωσε ότι «ακόμα και με την ανεργία κοντά σε χαμηλά 50 ετών, στο 3,6%, υπάρχουν ακόμα περιθώρια αύξησης των μισθών και του εργατικού δυναμικού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρεις μιεώσεις επιτοκίων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες συνέβαλαν στην τρέχουσα επέκταση της αμερικανικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι «η μακροχρόνια ανάπτυξη ωφελεί πολλούς λιγότερο ευνοημένους εργαζόμενους οι οποίοι είχαν μικρές μισθολογικές αυξήσεις το πρώτο μισό της ανάκαμψης».
«Τα στοιχεία των τελευταίων ετών παρουσιάζουν μία ελπιδοφόρα εικόνα για περισσότερους ανθρώπους και οι μισθοί αυξάνονται για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα», τόνισε ο Powell, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «υπάρχει ακόμα αρκετό περιθώριο ώστε να οικοδομήσουμε την επέκταση της οικονομίας πάνω σε αυτά τα κέρδη, και η Fed μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».
Αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, ο κ. Powell τόνισε ότι «θα παραμείνει προσαρμοσμένη ανάλογα με τα στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας και τις προοπτικές που προβλέπουν μέτρια οικονομική ανάπτυξη, ισχυρή αγορά εργασίας και πληθωρισμό κοντά στο 2%».
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Fed διευκρίνισε ότι «εάν οι προοπτικές αλλάξουν σημαντικά τόσο η νομισματική πολιτική θα πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα», ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι ευνοϊκές προοπτικές βασίζονται στη δύναμη των καταναλωτών, καθώς και ότι απαιτείται προσοχή απέναντι σε ζητήματα όπως είναι ο υποτονικός πληθωρισμός και η αδυναμία του μεταποιητικού κλάδου.
«Οι εξελίξεις στην παγκόσμια ανάπτυξης και το εμπόριο αποτελούν πηγές συνεχιζόμενου κινδύνου και αβεβαιότητας», επεσήμανε ο κ. Powell, διευκρινίζοντας ότι «η πτώση της παγκόσμιας ανάπτυξης προκαλεί πλήγμα στις εξαγωγές και θέτει κινδύνους για μία ευρύτερη διάδοση της αδυναμίας».
«Η νομισματική πολτική είναι πλέον σε καλή θέση ώστε να στηρίξει μία ισχυρή αγορά εργασία και να βοηθήσει τον πληωθρσιμό ώστε να επιστρέψει αποφαστιστικά στον στόχο του 2%», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed, για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «σε αυτό το σημείο της μακράς επέκτασης, βλέπουμε το ποτήρι γεμάτο περισσότερο από το ήμισυ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης