Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

ΕΑΕΕ: Οριακή αύξηση 0,3% στις ασφαλίσεις Νομικής προστασίας

tags :
ΕΑΕΕ: Οριακή αύξηση 0,3% στις ασφαλίσεις Νομικής προστασίας
Aπό τις 49 ασφαλιστικές που δραστηριοποιήθηκαν στους κλάδους ασφαλίσεων κατά Ζημιών το 2018, οι 28 παρουσίασαν παραγωγή στην ασφάλιση της Νομικής Προστασίας
Οριακή αύξηση κατά 0,3% παρουσιάζει ο κλάδος της ασφάλισης Νομικής Προστασίας από πρωτασφαλίσεις (συμπεριλαμβανομένων δικαιωμάτων συμβολαίων) ύψους 37,3 εκατ ευρώ το 2018, ενώ η συμμετοχή του κλάδου στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών μειώθηκε στο 1,7% το 2018, όπως προκύπτει από αντίστοιχη έρευνα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.
Σύμφωνα με την έρευνα, η παραγωγή του κλάδου ανά κανάλι διανομής είχε ως εξής: τα ανεξάρτητα δίκτυα (μεσίτες, πράκτορες) 84,7%, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι (ιδιόκτητο δίκτυο) 8,6%, οι απευθείας πωλήσεις 5,9% και η συνεργασία με τράπεζες 0,8%.
Σύμφωνα με την έρευνα της παραγωγής ασφαλίστρων η οποία διεξάγεται από την ΕΑΕΕ ανάμεσα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη της για το σύνολο των κλάδων
ασφάλισης, από τις 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν στους κλάδους ασφαλίσεων κατά Ζημιών το 2018, οι 28 παρουσίασαν παραγωγή στην ασφάλιση της Νομικής Προστασίας.
Δύο ήταν εξειδικευμένες επιχειρήσεις ασφάλισης Νομικής Προστασίας (παρείχαν μόνον το συγκεκριμένο κλάδο) ενώ οι υπόλοιπες 26 ήταν πολυκλαδικές, δηλαδή δραστηριοποιήθηκαν και σε άλλους κλάδους πλην της Νομικής Προστασίας.
Η παραγωγή ασφαλίστρων από πρωτασφαλιστικές εργασίες (εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και δικαιώματα συμβολαίων) για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (Ζωής και Ζημιών), εκτιμάται ότι έφτασε τα 4,05 δισ. Ευρώ το 2018, αυξημένη κατά 2,0% σε σχέση με το 2017.
Από αυτά, τα 2,2 δισ. € αφορούσαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών (αύξηση 3,9%) ενώ το 1,9 δισ. € στις ασφαλίσεις Ζωής (μείωση 0,1%).
Στην έρευνα της ΕΑΕΕ εκπροσωπούνται 20 ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν μερίδιο αγοράς 91,5% επί της εγγεγραμμένης παραγωγής ασφαλίστρων (και δικαιωμάτων συμβολαίων) του κλάδου Νομικής Προστασίας για το 2018.
Η σύνοψη των μεγεθών που προέκυψαν από την έρευνα του έτους 2018.
Συνολικά, καταγράφηκαν περίπου 3,6 εκατ. συμβόλαια σε ισχύ εντός του 2018, για τα οποία δηλώθηκαν 12,8 χιλιάδες ζημιές.
Για αυτές τις ζημίες, πληρώθηκε 0,91 εκατ. € και σχηματίστηκε απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων ύψους 2,5 εκατ. €.
Τα μεγέθη αναφέρονται στην εκτίμηση των αποζημιώσεων στη λήξη του έτους αναφοράς (2018).
Με δεδομένο ότι εντός του έτους αναφοράς δεν έχουν λήξει όλα τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, τα ως άνω μεγέθη θα εξελιχθούν περαιτέρω και συνεπώς για
την εκτίμηση του τελικού κόστους των αποζημιώσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εξέλιξη τόσο του πλήθους των ζημιών όσο και του ποσού των αποζημιώσεων μέχρι τη λήξη τους, καθώς και της πλήρους ωρίμανσης των αποζημιώσεων.
Οι καλύψεις της Νομικής Προστασίας χωρίζονται σε Αυτοκινήτων, Οικογενείας, Επιχειρήσεων και Λοιπές.
Στον παρακάτω πίνακα, παρουσιάζεται το αποτέλεσμα της έρευνας και η αντίστοιχη ποσοστιαία κατανομή ως προς τις καλύψεις.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnewsgr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης