Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία με 21 νεκρούς και 600 τραυματίες - Κατέρρευσαν κτήρια, πολλοί εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Σεισμός 6,4 Ρίχτερ στην Αλβανία με 21 νεκρούς και 600 τραυματίες - Κατέρρευσαν κτήρια, πολλοί εγκλωβισμένοι στα ερείπια
Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν μεταξύ των Τιράνων και του Δυρραχίου - Το ρήγμα δεν επηρεάζει την Ελλάδα λέει ο Ευθ. Λέκκας
(upd7) Τουλάχιστον 21 νεκροί και περισσότεροι από 600 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,4 Ρίχτερ που έπληξε σήμερα Τρίτη 26/11 τα ξημερώματα (στις 04:53 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, σκορπίζοντας τον πανικό και τον τρόμο στους κατοίκους.
Εκτιμάται πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί περαιτέρω ενώ γίνεται λόγος για πολλούς εγκλωβισμένους ανθρώπους στα ερείπια των κτηρίων που έχουν καταρρεύσει.
Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν πλήξει την Αλβανία, καθώς ο χειρότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην χώρα, είναι αυτός της 1η Ιουνίου του 1905, έντασης 6,6 Ρίχτερ.
Στον σεισμό αυτό είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 120 άνθρωποι.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή από 12,7 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων οι 45.000 θα πρέπει να τη βίωσαν πολύ έντονα.

Image

Ο σεισμός, που έγινε αισθητός στην Κέρκυρα και στα Ιωάννινα αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων μέχρι το Σαράγεβο της Βοσνίας και το Νόβι Σαντ της Σερβίας σε απόσταση 700 χιλιομέτρων, είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, στα 10 χιλιόμετρα.
Λόγω του σεισμού έχουν καταρρεύσει αρκετά κτήρια και από νωρίς το πρωί είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και την ανάσυρση επιζώντων.
Μάλιστα πριν από λίγο τα αλβανικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες, στις οποίες φαίνεται τα συνεργεία διάσωσης να ανασύρουν ζωντανό έναν άνδρα από τα συντρίμια ενός κτηρίου στην πόλη Θούμαν, κοντά στο Δυρράχιο, με τους συγκεντρωμένους πολίτες να ξεσπούν σε κλάματα και σε χειροκροτήματα.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος αφορά έναν άνθρωπο ηλικίας 50 ετών που πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του.
Image
Εν τω μεταξύ, αναφέρεται ότι έως τις 12:00 το μεσημέρι σημειώθηκαν δεκαπέντε μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερό από αυτούς να είναι μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο από τον φονικό σεισμό, διασώστες, ομάδες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, συνεργεία της πολιτικής προστασίας, αλλά και ιδιώτες σπεύδουν να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο για τον απεγκλωβισμό ανθρώπων.
Στην Αλβανία μεταβαίνουν άμεσα προς συνδρομή των εκεί Αρχών και δύο ομάδες της ΕΜΑΚ.

Image
Image
Image
Βίντεο εικονίζουν δεκάδες κτήρια να έχουν καταρρεύσει στο Δυρράχιο,το οποίο βρίσκεται στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική και σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα Τίρανα, ενώ υπάρχουν αρκετές εικόνες από κτήρια με μεγάλες ρωγμές και ζημιές.
Image
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης ανέφεραν ότι οι πιο εκτεταμένες ζημιές σε κτήρια έχουν καταγραφεί στο Δυρράχιο ενώ πρόσθεσαν πως δεκάδες τραυματίες διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Τιράνων.
Σημειώνεται πως σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών έπληξε την Αλβανία την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές.
Image
Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα.
Image

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Rama - Στα Τίρανα εκτάκτως ο Δένδιας
 
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας EdiRama είχε ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος του εξέφρασε τη συμπαράσταση του για τα θύματα από τα 6,4 Ρίχτερ που έπληξαν σήμερα τα ξημερώματα την Αλβανία.
Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να αναχωρήσει άμεσα για την Αλβανία κλιμάκιο της ΕΜΑΚ προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης στον Αλβανό ομόλογο του πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συμβάλλει με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί.
Όπως έγινε γνωστό, στα Τίρανα θα μεταβεί εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στα Σκόπια σήμερα.
«Με εντολή του πρωθυπουργού, η Ελλάδα θα παράσχει άμεσα έμπρακτη βοήθεια στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε τη χώρα.
Επικοινώνησα ήδη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για τον ίδιο λόγο θα μεταβώ εκτάκτως στα Τίρανα, σε συνέχεια της επίσκεψής μου στα Σκόπια» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitterο κ.Δένδιας.
Νωρίτερα ο κ.Δένδιας είχε εκφράσει τη συμπαράσταση του στο λαό και στην κυβέρνηση της Αλβανίας για τον ισχυρό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.
«Εκφράζουμε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Έλληνας ΥΠΕΞ.
Image

Συλλυπητήρια του ΠτΔ προς τον Αλβανό Ομόλογό του για τον φονικό σεισμό

Ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε, νωρίτερα σήμερα, με την Πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα κ. Αντριάνα Χομπντάρι, στην οποία διαβίβασε τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Αλβανό ομόλογό του κ. Ιλίρ Μέτα, για τον φονικό σεισμό, που έπληξε την Αλβανία τις πρώτες πρωινές ώρες, με ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές.

Τασούλας: Συμπαραστεκόμαστε στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό

Επιστολή συμπαράστασης προς τον πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου για τις συνέπειες του ισχυρού σεισμού στη γειτονική χώρα απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας.
Στη συλλυπητήρια επιστολή του προς τον ομόλογό του, Γκραμόζ Ρούτσι, ο κ. Τασούλας εκφράζει τη συμπαράσταση της εθνικής αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού προς τον αλβανικό λαό, ευχόμενος οι έρευνες διάσωσης να καρποφορήσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Λέκκας: Το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό στην Αλβανία δεν επηρεάζει την Ελλάδα


Την θέση ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην Αλβανία προέρχεται από ένα ρήγμα που δίνει παραδοσιακά μεγάλους σεισμούς διατύπωσε ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, η σημερινή δόνηση αποτελεί συνέχεια του ισχυρού σεισμού που είχε σημειωθεί πριν από δύο μήνες ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα δεν επηρεάζεται σε καμία περίπτωση από το συγκεκριμένο ρήγμα, καθώς διακόπτεται από το ρήγμα της Κορυτσά.
Πάντως, ο κ.Λέκκας δεν απέκλεισε ισχυρούς μετασεισμούς μεγέθους ακόμα και 5,9 Ρίχτερ ενώ είπε πως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να υπάρξει ακόμα ισχυρότερος σεισμός και από τα 6,4 Ρίχτερ.
Image

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 26/11 07:11)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης