Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μετά τις τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες στο στόχαστρο για τις υψηλές χρεώσεις - Το σαφές μήνυμα Μητσοτάκη

Μετά τις τράπεζες, οι τηλεπικοινωνίες στο στόχαστρο για τις υψηλές χρεώσεις - Το σαφές μήνυμα Μητσοτάκη
«Το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό», τόνισε ο πρωθυπουργός
Την ώρα που δεν έχει ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από την εισβολή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες ο πρωθυπουργός έρχεται να περιγράψει τον επόμενο κλάδο που θα βρεθεί στο στόχαστρο, τις τηλεπικοινωνίες.
Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του συνεδρίου του “Digital Economic Forum” του ΣΕΠΕ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών καθώς ανέφερε ότι «Το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό.
Πολλές από τις σχετικές διεθνείς μετρήσεις δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.
Είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές πολιτικές προς τα κάτω.
Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις"
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προχωρήσει σε σειρά αυξήσεων σε πλήθος κατηγοριών τιμολογίων.
Ταυτόχρονα μέσω των πακέτων που διαθέτουν στην αγορά και τα οποία μεταβάλλουν ως προς τις παροχές και τις τιμές κατά τακτά χρονικά διαστήματα εμμέσως έχουν αυξήσει τις χρεώσεις.
Επισημαίνεται ότι καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις τηλεπικοινωνίες καθώς και για άλλους κλάδους έχουν γίνει επισημάνσεις σε υψηλό επίπεδο στην κυβέρνηση από αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα του ανταγωνισμού. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σκέλος που αφορά στις τηλεπικοινωνίες αναφέρεται πως «στα πακέτα μετάδοσης μεγάλων όγκων δεδομένων (1, 5, 10 και 20 GB), οι τιμές στην Ελλάδα είναι σημαντικά ακριβότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.». Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον τελευταία με βάση τον «Δείκτη Τιμών Ευρυζωνικών Συνδέσεων» (Broadband Price Index).
Ο συγκεκριμένος δείκτης συνεκτιμά τις φθηνότερες προσφορές σε απλές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, σε συμβόλαια double play (σταθερή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση ή σταθερή τηλεφωνία και ευρυζωνική σύνδεση) και συμβόλαια triple play (σταθερή τηλεφωνία, ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση) σε τρεις κατηγορίες ταχυτήτων (12-30 Mbps, 30-100 Mbps και σε μεγαλύτερες των 100 Mbps).
Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε., με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη.
Βέβαια ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών παρουσιάζει την ιδιομορφία ότι ο ΕΕΤΤ λειτουργεί ως Επιτροπή Ανταγωνισμού και υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Για παράδειγμα στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπάγεται η  «Αγορά απόκτησης τηλεοπτικού περιεχομένου, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων αναμετάδοσης άλλων τηλεοπτικών καναλιών», καθώς και η  «Αγορά παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεοπτικής πλατφόρμας» που παρέχουν εταιρίες τηλεπικοινωνιών»
Ωστόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι έχει αρμοδιότητα είτε η ίδια είτε ΕΕΤΤ κατά τον ίδιο τρόπο στην «Αγορά παροχής συνδυαστικών υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και συνδρομητικής τηλεόρασης» και Δ5 Αγορά παροχής συνδυαστικών υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας, ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο, συνδρομητικής τηλεόρασης και κινητής τηλεφωνίας» εφόσον θεωρηθεί ότι αυτές συνιστούν χωριστές αγορές.
Οι εν λόγω αγορές συνίστανται σε «πακέτα» υπηρεσιών που, κρινόμενες ως χωριστά «προϊόντα», εμπίπτουν αφενός στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ και αφετέρου στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης