Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η αναθεώρηση του Συντάγματος άνοιξε την προεδρολογία - Πριν τα Χριστούγεννα θα κλειδώσει ο νέος Πρόεδρος

Η αναθεώρηση του Συντάγματος άνοιξε την προεδρολογία - Πριν τα Χριστούγεννα θα κλειδώσει ο νέος Πρόεδρος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει πει ο ίδιος, θα αποφασίσει τα Χριστούγεννα το πρόσωπο που θα προτείνει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η προεδρική εκλογή μετά την ψήφιση της διάταξης που αφορά την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής και πέρασε με τις ψήφους 168 βουλευτών, δεν θα φέρει εκλογές.
Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει κατηγορηματικά και τα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμού που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες.
Αντιθέτως, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση φαίνεται ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα εν λόγω σενάρια.
Μάλιστα, πολιτικοί παρατηρητές, σημειώνουν πως δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, σε δημόσια εκδήλωση στη Νίκαια, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για πρόωρες εκλογές και την επόμενη μέρα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, είπε προς τα στελέχη του κόμματος, ότι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.
Στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εκμεταλλευτεί την καλή δημοσκοπική εικόνα της ΝΔ, το γεγονός ότι δεν υπάρχει φθορά αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο μεταίχμιο αναφορικά με την διεύρυνση ενώ εκτιμούν ότι μετά το 2021 δεν θα πετυχαίνει τους στόχους της η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό και υπό τον φόβο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού, ο Αλέξης Τσίπρας και κάποια άλλα στελέχη στον ΣΥΡΙΖΑ, χτυπούν το καμπανάκι εκλογικής ετοιμότητας.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός, όπως επισημαίνουν συνομιλητές του χαρακτηριστικά, ούτε να τις ακούει δεν θέλει τις πρόωρες εκλογές με τη λογική ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα και μια ισχυρή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή.
Επομένως, δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους συζήτηση.  
Σε ότι αφορά την προεδρική εκλογή πάντως, την Δευτέρα ο πρωθυπουργός έδωσε την αίσθηση, ότι κάποια από τα χαρτιά του, τα άνοιξε σε σχέση με το πρόσωπο που θα επιλέξει να προτείνει.
Καθώς σκιαγράφησε τον επόμενο Πρόεδρο κάνοντας λόγο για πρόσωπο ευρείας συναίνεσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε, χαρακτηριστικά, πως παρά τον νέο τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας που προβλέπει ακόμα και εκλογή του με σχετική πλειοψηφία, η εκάστοτε πλειοψηφία είναι υποχρεωμένη πολιτικά, να προτείνει πρόσωπα που μπορούν να λάβουν την ευρύτερη στήριξη του κοινοβουλίου. Αυτή η φράση ερμηνεύτηκε από πολλούς στη Βουλή ότι και ο ίδιος, στην επικείμενη διαδικασία που θα ερθει τον επόμενο Φεβρουάριο, θα προτείνει υπερκομματικό υποψήφιο.
Και θα αποφύγει έναν υποψήφιο που θα συγκεντρώσει μόνο τη στήριξη της δικής του Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, η ονοματολογία έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο με το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, να κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει πει ο ίδιος, θα αποφασίσει τα Χριστούγεννα το πρόσωπο που θα προτείνει για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα καθώς απομένει ένας μήνας μέχρι τότε.
Έτσι, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, λίγες μόνο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, αναμένεται να λάβει την απόφασή του ο πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση και να εκλέξει έναν Πρόεδρο ευρύτερης αποδοχής παρά το γεγονός ότι έχει το δικαίωμα να το κάνει και με 151 ψήφους.
Όλα δείχνουν όμως, ότι δεν θα το επιδιώξει.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης