Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τι κρύβεται πίσω από την εκστρατεία Salvini κατά των αλλαγών στον ESM

Reuters: Τι κρύβεται πίσω από την εκστρατεία Salvini κατά των αλλαγών στον ESM
Πίσω από την οργή Salvini για τις αλλαγές στον ESM, κρύβεται μια έξυπνη πολιτική κίνηση
Μπορεί ο ηγέτης της Lega Matteo Salvini να εγκατέλειψε τις απειλές για έξοδο της Ιταλίας από τη ζώνη του ευρώ, ωστόσο προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στους Ευρωπαίους, αυτή τη φορά με την εκστρατεία του κατά της μεταρρύθμισης του ESM.
Όπως μεταδίδει το Reuters,  οι εκκολαπτόμενες αλλαγές στη λειτουργία του ΕSM έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ιταλία, με πρωτοπόρα τη Lega του Salvini.
H ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση να καθυστερήσει ή να επιχειρήσει να αλλάξει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασίσει οι Ευρωπαίοι για τον ESM, με την ανησυχία των εταίρων να εντείνεται.
Μάλιστα, ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici βρέθηκε στη Ρώμη την περασμένη Παρασκευή και συζήτησε το θέμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαμήνυσε ότι η μεταρρύθμιση του ESM είναι θετική τόσο για την Ε.Ε. όσο και για την Ιταλία.
Ανησυχία για τις αλλαγές, κυρίως όσον αφορά την αναδιάρθρωση των χρεών, έχουν εκφράσει η Τράπεζα της Ιταλίας και κάποιοι προβεβλημένοι οικονομολόγοι.
Ο Salvini χρησιμοποίει σκληρούς όρους, κάνοντας λόγο ακόμη και για «εθνική προδοσία».
Όπως σχολιάζει το Reuters, o Salvini θα είναι πιθανότητα ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, και πιθανόν σύντομα, εφόσον δεν αντέξει η κυβέρνηση συνασπισμού Δημοκρατικού Κόμματος - Κινήματος Πέντε Αστέρων.
Σύμφωνα λοιπόν με πηγές της Lega, πίσω από την οργή Salvini για τις αλλαγές στον ESM, κρύβεται μια έξυπνη πολιτική κίνηση, προκειμένου να συσπειρώσει το διαρκώς αναπτυσσόμενο κόμμα του.
Η Lega είναι το δημοφιλέστερο κόμμα στην Ιταλία, με βάση τις δημοσκοπήσεις, καθώς συγκεντρώνει την υποστήριξη του 33% των ψηφοφόρων.
Στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται εθνικιστές που επιθυμούν την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, αλλά και πιο μετριοπαθείς συντηρητικούς που δεν είναι υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη.
Ως εκ τούτου, ο Salvini πρέπει να διατηρεί τις ισορροπίες.
Ο Salvini δέχεται κριτική επειδή όταν ήταν στην κυβέρνηση δεν βγήκε δημοσίως να αντιταχθεί στις αλλαγές.
Ωστόσο, ο στενός του συνεργάτης Claudio Borghi υποστηρίζει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης θεώρησε πολύ τεχνικό το θέμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Salvini εκτιμά ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναδείξει το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης