Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ασιατικές αγορές εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Στο +0,78% και τις 23.292,81 μονάδες ο Nikkei

tags :
Κέρδη στις ασιατικές αγορές εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο - Στο +0,78% και τις 23.292,81 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,56% στις 27.009,75 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (25/11) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την αισιοδοξία που υπάρχει στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,78% στις 23.292,81 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Honda ενισχύθηκαν κατά +2,26% και +1,22% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,32% στις 6.731,40 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,02% στις 2.123,50 μονάδες, καθώς η μετοχή της Samsung σημείωσε κέρδη της τάξεως του +0,39%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,56% στις 27.009,75 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,72% στις 2.906,17 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας στο -0,01% και τις 9.626,36 μονάδες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ, μετά την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών στις τοπικές εκλογές από το φιλοδημοκρατικό κίνημα, γεγονός που θα αυξήσει τις πιέσεις προς την κυβέρνητη Carrie Lam, εν μέσω των διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα κατά τους τελευταίους έξι μήνες.
Το φιλοδημοκρατικό κίνημα εξέλαβε το αποτέλεσμα ως μία νίκη του λαού στο Χονγκ Κονγκ, με ορισμένους υποψήφιους να δηλώνουν ότι η κα Lam πρέπει να λάβει υπόψην τα αιτήματα των διαδηλωτών.
«Κερδίσαμε μία μικρή μάχη σήμερα, αλλά αυτό δείνχει ότι ο λαός του Χονγκ Κονγκ έχει την ευκαιρία να κερδίσει τον πόλεμο», δήλωσε ο υποψήφιος του κινήματος, Henry Sin Ho-fai, προσθέτοντας ότι «θα πολεμήσουμε».
Οι αγορές βρέθηκαν υπό πίεση κατά την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της εμπορικής διαμάχης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επιβολή νέων δασμών από τις ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Οι δασμοί έχουν ήδη τεθεί σε ισχή έχουν επηρεάσει σημαντικά τη βιομηχανική δραστηριότητα παγκοσμίως, οδηγώντας τις επιχειρήσεις στο να περιορίσουν τις δαπάνες τους, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία του παγκόσμιου εμπορίου.
Κατά την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η συμφωνία «είναι ενδεχομένως πολύ κοντά», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «το ερώτημα είναι εάν επιθυμώ εγώ να το κάνω ή όχι».
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος, Xi Jinping, τόνισε ότι το Πεκίνο «εργάζεται ενεργά προκειμένου να αποφύγει έναν εμπορική πόλεμο», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ξεκινήσαμε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο και είναι κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε».
Ήπια κέρδη καταγράφει σήμερα Δευτέρα (25/11) το πετρέλαιο, μετά τα μεικτά πρόσημα της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το Brent ενισχύεται κατά +0,35% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 62,59 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,36% στα 57,98 δολ. ανά βαρέλι.
Παρά το γεγονός ότι το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Robert O'Brien, ανέφερε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης