Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

KAΛΑΣ: Υψηλές υποχρεώσεις σε τράπεζες και προμηθευτές

tags :
KAΛΑΣ: Υψηλές υποχρεώσεις σε τράπεζες και προμηθευτές
Oi υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της στο τέλος του 2018 ανέρχονται σε 9,2 εκατ ευρώ
Υψηλές υποχρεώσεις σε τράπεζες και προμηθευτές (σύνολο 28,8 εκατ. ευρώ) εμφανίζει η εταιρεία ΚΑΛΑΣ, η μεγαλύτερη  ελληνική εταιρεία επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης σε θαλασσινό αλάτι και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα.
Ειδικότερα οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές της στο τέλος του 2018 ανέρχονται σε 9,2 εκατ ευρώ και αποτελούν το 32,05% των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και ποσοστό 36,45% επί του κύκλου εργασιών της.
Οσον αφορά τις βραχυπρόσθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 16,8 εκατ ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες σε 5,6 εκατ ευρώ.
Η εταιρεία καταβάλλει προσπάθεια σε συννενόηση και με τις πιστώτριες τράπεζες για μείωση των δανείων της. Μάλιστα πρόσφατα συμφώνησε για την μετατροπή μικρού μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της σε μακροπρόθεσμο με χρόνο αποπληρωμής τα 5 έτη.  
Για το 2018 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 25,5 εκατ. ευρώ, μειωμένες οριακά σε σχέση με το 2017, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημίες -308.474.
Η ΚΑΛΑΣ ιδρύθηκε το 1922 από τον Εμμ. Καλαμαράκη που έστησε την πρώτη βιοτεχνία επεξεργασίας άλατος στο Κουκάκι, η οποία διέθετε επεξεργασία πλύσεως άλατος και γινόταν επίσης παραγωγή απορρυπαντικών, των γνωστών στους μεγαλύτερους ΣΑΠΟΛ και ΚΡΙΝΟΛ, καθώς και παραγωγή ποτάσας.
Τη δεκαετία του ’50 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο Κων/νος Εμμ. Καλαμαράκης, διπλωματούχους χημικός του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Ενώ συνεχίζεται η παραγωγή των απορρυπαντικών ΣΑΠΟΛ, ΚΡΙΝΟΛ, ποτάσας και χλωρίνης, ο ανήσυχος νους του Κων/νου Καλαμαράκη συλλαμβάνει την ιδέα να βάλει το αλάτι ΚΑΛΑΣ σε μπουκάλι.
Το προϊόν που μέχρι τότε βρισκόταν πίσω από τον πάγκο του μπακάλη, παίρνει θέση στο ράφι.
Το 1960 έχοντας εγκατασταθεί στο νέο τότε εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, ο Κων/νος Καλαμαράκης ερευνά και μελετά ώστε με το προϊόν του να συμβάλει θετικά στον τομέα της υγείας του καταναλωτικού κοινού.  Έτσι, πρώτη η ΚΑΛΑΣ το 1963 παράγει ιωδιωμένο αλάτι σε συνεργασία με την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της ιωδιοπενίας στη χώρα μας.
Το 1970 η ΚΑΛΑΣ ήδη πια με την μορφή της ανωνύμου εταιρείας, πραγματοποιεί μια σημαντική για τα δεδομένα της εποχής επένδυση κατασκευάζοντας νέα παραγωγική μονάδα στο Μεσολόγγι.  Με νέο εξοπλισμό που αφορούσε τις μονάδες ανακρυστάλλωσης και πλύσης, αλλά και την μονάδα συσκευασίας, η ΚΑΛΑΣ κυκλοφορεί στην αγορά το αλάτι ΗΡΑ σε διάφανη πλαστική σακούλα.
Σήμερα η ΚΑΛΑΣ κατέχει το 24,81% των μετοχών της εταιρείας πρωτογενούς άλατος Ελληνικές Αλυκές, ενώ το 2007 εξαγόρασε την εταιρεία παραγωγής σαλατών, μαγιονέζας, μουστάρδας και άλλων ειδών διατροφής Olympus Foods, την οποία απορρόφησε τα τέλη του 2008.
Παράγει και εμπορεύεται σε ποικίλες συσκευασίες προϊόντα άλατος, σαλάτες, μαγιονέζες, μουστάρδες, κέτσαπ, βακαλάο και άλλα αλίπαστα, μπαχαρικά, μανιτάρια, κονσέρβες ψαρικών, ζωοτροφές, εμφιαλωμένο νερό, ζαμπόν, καθώς και πιπεριές και άλλα τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τα εμπορικά σήματα «Κάλας», «ΒΕΜ», «Olympus Foods», «Chaperon», «King Fish», «Αλθέα», «Νίκη», «Κορωνίς», «Roma», «Lovies», «17», «Fresco Gusto». Παράγει και προϊόντα για λογαριασμό εγχώριων λιανεμπορικών αλυσίδων και αντίστοιχων εταιρειών του εξωτερικού. Πραγματοποιεί εξαγωγές σε πολλές χώρες, αντλώντας από αυτές περί το 10% των ετήσιων εσόδων της.
Για το 2019 η διοίκηση της εταιρείας προσβλέπει σε αύξηση του κύκλου εργασιών της σε υψηλότερα επίπεδα, περαιτέρω αποπληρωμή τραπεζικών δανείων της και ενίσχυση των κερδών της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι μπόρεσε κατά το 2018 παρά την κάμψη της εγχώριας ζήτησης, να σημειώσουν μόνο οριακή πτώση οι πωλήσεις της, διατηρώντας τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά άλατος.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης