Τελευταία Νέα
Πολιτική

Mητσοτάκης: Οι έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα - Τσίπρας: Αναθεώρηση - παρωδία από τη ΝΔ, ο ΠτΔ δεν είναι... διοικητής ΔΕΚΟ

Mητσοτάκης: Οι έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα - Τσίπρας: Αναθεώρηση - παρωδία από τη ΝΔ, ο ΠτΔ δεν είναι... διοικητής ΔΕΚΟ
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία απαιτεί κυρίως νηφάλια συζήτηση και συναινετική διάθεση
(upd) Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης καθώς σήμερα 25 Νοεμβρίου 2019, μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη ψηφοφορία επί των αναθεωρητέων διατάξεων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, εγκρίθηκαν:

- Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32).

Ο ΠτΔ θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική πλειοψηφία στη Βουλή
Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. 
Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ5.
- Περιορισμός των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων.
Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους.  
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει αλλά βέβαια δεν πέρασε.
Συγκέντρωσε 84 ψήφους.
Καταψήφισαν 125 βουλευτές.
- Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54).
Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 όχι και ένας δήλωσε «παρών».  
Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Θέσπιση λαικής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73).
Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους.
Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές.
Ένδεκα βουλευτές δήλωσαν «παρών»
- Περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62)
Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένα παρών
- Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ΄ εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68).
Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους.
Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».
- Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων αντί 4/5 που ισχύει σήμερα  άρθρο  101).  
Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους.
Καταψήφισαν 139 βουλευτές.
- Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21).
Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.
- Εξομοίωση των στρατιωτικών δικαστηρίων με τα πολιτικά (άρθρο 96).
Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους.
Καταψήφισαν 139 βουλευτές

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι ο ελληνικός λαός απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα, στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας θλιβερή και σκιώδη τη στάση του κυβερνόντος κόμματος, κυρίως όσον αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ έκανε λόγο για αναθεώρηση - παρωδία.
Τις ενστάσεις τους για τις συνταγματικές αλλαγές εξέφρασαν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την ομιλία του γραμματέα του ΜεΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη και ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία απαιτεί κυρίως νηφάλια συζήτηση και συναινετική διάθεση προκειμένου να διατυπωθούν  με τον πλέον πρόσφορο τρόπο οι θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα συμπεριληφθούν στον καταστατικό χάρτη της χώρας όλη την επόμενη δεκαετία αφού η επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να ξεκινήσει προτού περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια από την προηγούμενη.

Το ψηφοδέλτιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος
IMG_20191125_101746

IMG_20191125_101756
Σε κάθε περίπτωση, η διαλλακτικότητα με την οποία χειρίστηκε η κυβέρνηση το ζήτημα της διευκόλυνσης των αποδήμων Ελλήνων να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους αποτελεί δείγμα γραφής αναφορικά με τον τρόπο που επιθυμεί η κυβέρνηση να πολιτεύεται.
Από τη μία πλευρά επέμεινε με συνέπεια να βρεθεί ο κοινός τόπος έτσι ώστε να υιοθετηθεί η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που απαιτούσε την ψήφο 200 βουλευτών.
Ενώ από την άλλη πλευρά, έκανε όλες τις απαραίτητες υποχωρήσεις προκειμένου να υπερκαλυφθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία, η οποία δεν δεν αποκλείεται να μετατραπεί και σε ομοφωνία. 
Η κυβερνητική ηγεσία αντιθέτως, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει υποχωρήσεις σε θέματα που άπτονται της πολιτικής σταθερότητας, όπως είναι η αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να αποσυνδεθεί η διαδικασία αυτή από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.
Με δεδομένο ότι η εν λόγω αλλαγή μπορεί να προχωρήσει, λαμβάνοντας από την τρέχουσα κοινοβουλευτική σύνθεση περισσότερα από 150 «ναι», η κυβέρνηση θα επιμείνει προς αυτή την κατεύθυνση επειδή θέλει να διασφαλίσει την κυβερνητική σταθερότητα, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν το καλοκαίρι του 2023, όπως διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία κατά τις διεθνείς επαφές του με αξιωματούχους και επενδυτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ταυτόχρονα με τις θεσμικές αλλαγές που προχωρούν, η κυβέρνηση προσδίδει μεγάλη σημασία γι αυτό και ρίχνει μεγάλο βάρος στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάλιστα, τονίζουν ότι στον απολογισμό του τελευταίου μήνα η κυβέρνηση έχει να επιδείξει πλούσιο έργο σε τομείς όπως η στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, η τόνωση του αισθήματος ασφάλειας, η λήψη μέτρων για τους καταναλωτές καθώς επίσης και η εκπόνηση και η εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου εναντίον του καπνίσματος.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, ολοκληρώθηκαν σημαντικές και άλλες διοικητικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού και την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Μάλιστα, την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί αυθημερόν στη Ρώμη για να συντονίσει από κοινού με τον ομόλογό του, Giuseppe Conte, την έκφραση αλληλεγγύης για τον επιμερισμό των προσφύγων, καθώς επίσης και την αλλαγή των όρων χορήγησης ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μητσοτάκης: Ο ελληνικός λαός απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο ελληνικός λαός απέρριψε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, απαντώντας στην κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
«Τις προτάσεις σας κύριε Τσίπρα τις απέρριψε ο λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο επιθετικός τόνος της ομιλίας του κ. Τσίπρα, ήταν εκτός κλίματος.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η σημαντικότερη στιγμή της Βουλής.
«Σήμερα ολοκληρώνεται μια διαδικασία στη Βουλή, η οποία ξεκίνησε πριν έναν χρόνο.
Από αύριο θα έχουμε νέο Σύνταγμα».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην προηγούμενη Βουλή η γενναία πρόταση της ΝΔ στηριζόταν σε 4 άξονες, απαντώντας στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα και προέβλεπε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι κανόνες επέστρεψαν, η αναθεωρητική διαδικασία ακολουθήθηκε.
«Προσεγγίσαμε τη συνταγματική αναθεώρηση με διαφορετικό τρόπο από ότι είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το Κοινοβούλιο εργάστηκε παραγωγικά», σημείωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε τομή τη συνταγματική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
«Είναι μια σταθερή δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε πολίτη», υπογράμμισε, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να πρυτανεύσει η λογική και το κρίσιμο αυτό άρθρο να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Κύριε Τσίπρα, δεν κρίνατε απαραίτητη μία αναφορά στο Σύνταγμα για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής; Το άρθρο 24 δεν κρίνατε απαραίτητο να αναθεωρηθεί. Εσείς που είστε φίλος του Περιβάλλοντος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς.
Με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού.
Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα.
«Η πρότασή της δεν συμπεριελάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, λέξη για τη εκπαίδευση, λέξη για τη δικαιοσύνη, λέξη για το περιβάλλον.
 Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν έκανε λόγο για αναθεώρηση δεν είχε ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αλλά τη ματαίωση για μια 10ετία μιας ριζικής αλλαγής.
Για άλλη μια φορά είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος ενόπιων της ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης το εξής: «Ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάθε πολίτη.
Ας χειροκροτήσουμε επιτέλους ότι το άρθρο 86 αλλάζει με τη διακομματική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων».
Σχετικά με την ψήφο των απόδημων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως εξαρχής είχε δηλώσει ότι «η βούληση της ΝΔ ήταν η σύνθεση των απόψεων ώστε να καταστεί δυνατή και η συνταγματική διασφάλιση για τους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των συνόρων».
«Φανήκαμε ευέλικτοι, κάναμε υποχωρήσεις και ανταποκριθήκαμε στην κατεύθυνση συναίνεσης. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι για να αλλάξει η σχετική διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Να κλείσει μια πληγή που μένει ανοικτή εδώ και 45 χρόνια.
Η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ τον παγκόσμιο ελληνισμό» προσέθεσε και επισήμανε πως «κάθε υπεκφυγή συνιστά προσβολή».
«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα.
Το βήμα αυτό θα γίνει άλμα.
Ενωμένοι οι Έλληνες παντού στο κόσμο πάντα μεγαλουργούν.
Η ΝΔ μετά την υπερψήφιση σχετικής προσθήκης στο άρθρο 54 θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο.
Καταλήξαμε σε πρόταση που θεωρω αρκούντως ικανοποιητική.
Και εύχομαι και ελπίζω τουλάχιστον αυτό το νομοσχέδιο -ας είναι μόνο αυτό το νομοσχέδιο- που θα ψηφιστεί από 300 βουλευτές».

Τσίπρας: Αμήχανη και άτολμη η αντιπρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Αμήχανη και άτολμη χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιοπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, την αντιπρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, κάνοντας λόγο για αναθεώρηση - παρωδία και εξευτελισμό της διαδικασίας.
Όσον αφορά το άρθρο 86, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι έπρεπε να έρθει η Αριστερά στην εξουσία για να αλλάξει το κατάπτυστο άρθρο για την ποινική ευθύνη των υπουργών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε θλιβερή και σκιώδη τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, διερωτώμενος τι φοβάται το κυβερνών κόμμα.
«Μας λέτε ότι όσες πράξεις δωροδοκίας τελέστηκαν πριν από το 2015, πρέπει να μπουν στο αρχείο.
Όσο ασκήσαμε εξουσία, δεν μας σκιάζει καμία υποψία σκανδάλου.
- Η δική σας διακυβέρνηση ήταν σκιώδης και για αυτό ο τόπος οδηγήθηκε στην χρεοκοπία.
Τι φοβάστε;«, διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η πρόταση μας είναι καθαρή και κρυστάλλινη και λέει το αυτονόητο, ότι πρέπει να ισχύει για τους βουλευτές ότι ισχύει για τους πολίτες», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μαύρο στίγμα στην ιστορία, αν περάσει η πρόταση της ΝΔ.
«Αυτό που προτείνει σήμερα η ΝΔ είναι αδιανόητο.
Θα ψηφίσετε μια τέτοια διάταξη;
Ψηφίζοντας μια τέτοια διάταξη δεν σέβεστε το θεσμό του ΠτΔ ούτε και την ιστορία σας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι…διοικητής ΔΕΚΟ για να εκλέγεται από τη μειοψηφία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Απέναντι στο σχέδιο μας η ΝΔ τι αντιπρόταση είχε;
Μια άτολμη συρραφή θέσεων, χωρίς ειρμό και χωρίς σχέδιο», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μια σύγκριση αρκεί μεταξύ της πρότασης που κατέθεσε το 2014 η ΝΔ με αυτήν που καταθέσαμε εμείς το 2018.
Αυτό που πετύχαμε με τη δική μας πρόταση, ήταν να αποδείξουμε ότι είμαστε μια δύναμη συνταγματική και θεσμική.
Προτείνουμε ώριμα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας με μια πλειοψηφική δυναμική της κοινής γνώμης.
Υιοθετήσαμε ακόμα και προτάσεις που είχε κάνει το 2014 η ΝΔ, όπως για την εκλογή του ΠτΔ», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όταν καταθέσαμε την πρόταση μας, είχαμε επίγνωση για το ρίσκο.
Η ΚΟ μας δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Γνωρίζαμε όμως ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο, ιδίως το αίτημα για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.
Είναι επείγον αίτημα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «αφετηρία της πρωτοβουλίας μας ήταν μια θεμελιώδης παραδοχή: Η δική μας παραδοχή ήταν ότι το Σύνταγμα ανήκει σε όλους τους πολίτες και άρα ότι δεν θα έχουν λόγο μόνο οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ και οι τεχνοκράτες».

Γεννηματά: Θετικό πρόσημο στη διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Για μια διαδικασία σύντομη αλλά και ουσιαστική έκανε λόγο -από το βήμα της Βουλής- η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Η χώρα αποκτά την 5η έκδοση του μεταπολιτευτικού της συντάγματος.
Δεν έγιναν όλα όσα χρειαζόταν, όλα όσα οι πολίτες προσδοκούν.
Ήταν μια διαδικασία σύντομη αλλά ουσιαστική.
Είμαι προσωπικά υπερήφανη για τη συμμετοχή μας» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει θετικό πρόσημο.
«Η παράταξη μας συμμετείχε ενεργά και με παραγωγικό τρόπο.
Δεν συμφωνήσαμε σε όλα, αλλά αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας» είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι το Κίνημα Αλλαγής ήταν η πρώτη παράταξη που μίλησε καθαρά για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Πάντως, η ίδια τόνισε ότι το ΚΙΝΑΛ διαφωνεί με την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.
«Θεωρούμε σκόπιμο τουλάχιστον έως και τις επόμενες εκλογές να απαιτούνται τουλάχιστον 160 ψήφοι (για την εκλογή του), αλλιώς αποτελεί υποβάθμιση του θεσμού» υποστήριξε.
Όσον αφορά το αρ. 62, περί ποινικής ευθύνης βουλευτών, το ΚΙΝΑΛ θέλει περιορισμό της ασυλίας και να ισχύει μόνο για τις περιπτώσεις πολιτικών διώξεων ενώ συμφωνεί στην κατάργηση της πρόωρης παραγραφής, ώστε να ισχύει για τα αδικήματα υπουργών ό,τι και για κάθε πολίτη.
Για την ψήφο των απόδημων, η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι τελικός στόχος είναι
Τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η επιστολική ψήφος και η ευρύτερη συμμετοχή.
«Οι περιορισμοί δεν πρέπει να είναι στο σύνταγμα, κ. πρωθυπουργέ, προλαβαίνετε να το αλλάξετε» τόνισε.
Τέλος, η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι έχει δεκτή η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Σύμπτωση απόψεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για να μην καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Tα βέλη του κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ έστρεψε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,  στην τοποθέτησή του από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Κοινή σας επιδίωξη είναι να μην διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής από τον λαϊκό παράγοντα.
Υπήρξε σύμπτωση απόψεων μεταξύ σας να μην καταργηθεί ο απαράδεκτος νόμος περί ευθύνης υπουργών», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ χαρακτήρισε πρόκληση για τους εργαζόμενους και τη λαϊκή τάξη είναι η συνταγματική κατοχύρωση της φτώχειας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Σύμφωνα με τον Δ. Κουτσούμπα, βασικός στόχος ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι να γίνουν όλες οι αναγκαίες αλλαγές στο σύνταγμα που θα θωρακίζουν το αστικό κράτος από πιθανούς κινδύνους αστάθειας που σίγουρα θα προκύψουν στο μέλλον.
Όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η  απευθείας εκλογή ΠτΔ από τον λαό θα ισχυροποιούσε τον ρόλο του.
Η ισχύς που θα του προσέδιδε, αναγκαστικά θα άνοιγε τη συζήτηση ότι αυτή η ισχύς δεν μπορεί να μείνει γυμνή και πρέπει να του δοθούν εξουσίες, εκτίμηση ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Βελόπουλος: Φοβάστε να κυβερνήσετε - Αυτό είναι το πρόβλημα της ΝΔ εδώ και δεκαετίες

Σε ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Φοβάστε να κυβερνήσετε.
Αυτό είναι το πρόβλημα της ΝΔ εδώ και δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε «Η ΝΔ νομίζει ότι τα ξέρει όλα.
Αν τα ξέρατε δεν θα οδηγούμασταν στην πτώχευση».
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελληνική Λύση είναι υπέρ της ιδιωτικής παιδείας και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «Τι φοβηθήκατε και δεν νομοθετήστε σωστά, κ. πρωθυπουργέ;
Έχετε μια αριστεροφοβία».
Παράλληλα, ο κ. Βελόπουλος τάχθηκε υπέρ του ασυμβίβαστου συνδικαλισμού και ζήτησε από την κυβέρνηση να «απογαλακτίσει το κόμμα από το κράτος».
«Είναι δυνατό να υπάρχει συνδικαλισμός στην ελληνική αστυνομία και στον στρατό;
Δεν χρειάζεται συνδικαλισμός αν αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται πολύ καλά» τόνισε.
Επίσης, ο κ. Βελόπουλος ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ψηφίζεται άμεσα από τον λαό.

Βαρουφάκης: Να καταργηθεί η ασυλία βουλευτών και υπουργών

Την κατάργηση της ασυλίας βουλευτών και υπουργών πρότεινε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
«Παρατηρούμε τις προτάσεις των μεγάλων κομμάτων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση χωρίς μεγάλες φιλοδοξίες.
Καταθέσαμε μετρημένες προτάσεις.
Από τη μια έχουμε αποσπασματικές αλλαγές και από την άλλη εμείς προτάσσουμε συστημικές προτάσεις», τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης.
Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΜέΡΑ 25, οι σύγχρονες αντιπροσωπευτικές δημοκρατίες στον καπιταλισμό έχουν στόχο την έξωση των πολλών.
«Προτείνουμε μια νέα αντιμετώπιση του προβλήματος της φθίνουσας δημοκρατίας, με την εισαγωγή κληρωτών αντιπροσώπων», τόνισε.
Και σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία μας είναι η αίσθηση των πολλών ότι τους κοροϊδεύουμε».
Ο Γ. Βαρουφάκης κατήγγειλε ότι «το κράτος μας είναι ευτελισμένο μετά από 10 μνημονιακά χρόνια.
Τα υπουργεία μας είναι γεμάτα τρύπες με τις βασικές υπηρεσίες να είναι παραδομένες στους δανειστές».
Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είπε ότι είναι φτιαγμένος για να ξεπλύνει τη διαπλοκή και πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας.
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 πρότεινε επίσης την «επιστροφή του Δήμου στη Δημοκρατία» με την συμμετοχή των πολλών στη λήψη των αποφάσεων. Πρότεινε, ειδικότερα, τη θεσμοθέτηση των κληρωτών αντιπροσώπων που θα λειτουργούν παράλληλα με το κοινοβούλιο σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από τις Ανεξάρτητες Αρχές μέχρι και την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της «μεγιστοποίησης των ελευθεριών», με ενίσχυση των υφιστάμενων δικαιωμάτων και ελευθεριών και την επέκτασή τους σε τομείς όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κοινωνική ασφάλιση, δίνοντας, όπως σημείωσε, μια νέα έννοια στα δικαιώματα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης