Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Bundesbank ανησυχεί για την σταθερότητα των τραπεζών, λόγω των αρνητικών επιτοκίων – Με το χαμηλότερο ROE Γερμανικές και Ελληνικές τράπεζες

H Bundesbank ανησυχεί για την σταθερότητα των τραπεζών, λόγω των αρνητικών επιτοκίων – Με το χαμηλότερο ROE Γερμανικές και Ελληνικές τράπεζες
Από το 2018, οι τράπεζες της Γερμανίας είχαν μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) μόλις 2,4%, το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα και ήταν πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ 6,1%.
Η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα η Bundesbank αρχίζει να ανησυχεί σοβαρά για τους κινδύνους της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, λόγω των αρνητικών επιτοκίων λόγω των αρνητικών επιτοκίων που έχει επιβάλλει η ΕΚΤ.
Οι τράπεζες  που δεν σημείωσαν σημαντικά κέρδη στους ισολογισμούς τους, μεταξύ άλλων έχουν χορηγήσει σε επιχειρήσεις σχετικά υψηλού κινδύνου αλλά και στον τομέα των ακινήτων, καθώς η Bundesbank θεωρεί τις τιμές των κατοικιών σε πολλές πόλεις ότι είναι υπερτιμημένες κατά 15% έως 30%.
Οι "κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα συνέχισαν να συσσωρεύονται στη Γερμανία", προειδοποιεί η Bundesbank στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Ένας σημαντικός κίνδυνος που επισημάνθηκε από την Γερμανική κεντρική τράπεζα είναι ότι η τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση της Γερμανίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε "απροσδόκητη οικονομική ύφεση".
Η οικονομία λόγω των εξαγωγών της Γερμανίας έχει αυξηθεί οριακά τα τελευταία πέντε τρίμηνα καθώς το παγκόσμιο εμπόριο έχει επιβραδυνθεί.
Εάν η κατάσταση χειροτερέψει, θα μπορούσε να προκαλέσει μια «επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών», η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε αθετήσεις πληρωμών στα δάνεια και μειώσεις σε νέα δάνεια.
Πολλές τράπεζες λόγω χαμηλής κερδοφορίας έχουν αυξήσει σημαντικά το δανεισμό τους σε «επιχειρήσεις σχετικά υψηλού κινδύνου» ενώ ταυτόχρονα μειώνουν τις προβλέψεις τους έναντι ζημιών από δανεισμό.
 Όπως επισημαίνει η Bundesbank, «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χαρτοφυλάκια δανεισμού των τραπεζών περιλαμβάνουν τώρα μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων, των οποίων οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περισσότερο σε περίπτωση οικονομικής ύφεσης».

Οι τράπεζες είναι επίσης εκτεθειμένες στην ταχέως αναπτυσσόμενη εγχώρια αγορά ακινήτων, μία από τις λίγες στην Ευρώπη που απέφυγε την ύφεση μετά την κρίση του 2008. Έκτοτε, οι τιμές έχουν αυξηθεί καθώς οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, έχουν μεταφέρει κεφάλαια σε ακίνητα και οι τράπεζες εστιάζουν σε συναλλαγές στα ακίνητα.
Μόνο πέρυσι, οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 8%.
Η Bundesbank εκτιμά ότι οι τιμές των ακινήτων στις γερμανικές πόλεις είναι υπερτιμημένες κατά 15% έως 30%.
Σύμφωνα με τον Δείκτη Bubble Global Real Estate του 2019, τα ακίνητα στο Μόναχο είναι τα πλέον υπερτιμημένα στον κόσμο.
Αν η επιβράδυνση της οικονομίας μετατραπεί σε ύφεση, όπως φοβάται η Bundesbank, η αγορά ακινήτων θα υποστεί μεγάλη καθίζηση προκαλώντας στους επενδυτές, τις τράπεζες και τους επενδυτές μεγάλες απώλειες.
Ωστόσο, προς το παρόν, οι έρευνες δείχνουν ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι τράπεζες αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο μέλλον.
Όπως σημειώνει η γερμανική κεντρική τράπεζα, ακόμα και όταν η μακροοικονομική εικόνα της Γερμανίας επιδεινώνεται, τα επίμονα χαμηλά επιτόκια όχι μόνο συμβάλλουν στην κάλυψη αυτής της αρνητικής πραγματικότητας, αλλά παρέχουν ιδανικές συνθήκες για περαιτέρω αύξηση των χρηματοοικονομικών στρεβλώσεων.
Η Moody's δεν είναι τυχαίο υποβάθμισε τις προοπτικές για τις γερμανικές τράπεζες από "σταθερές" σε "αρνητικές" καθώς η κερδοφορία και η φερεγγυότητα επιδεινώνονται σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων.
Η ήδη ασθενής κερδοφορία των γερμανικών τραπεζών θα μειωθεί περαιτέρω κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.
Η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών θα μειωθεί περαιτέρω καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώνονται, ανέφερε η έκθεση.
Οι γερμανικές τράπεζες εμφανίζουν σημάδια επιδείνωσης λόγω της χαμηλής κερδοφορίας.
Από το 2018, οι τράπεζες της Γερμανίας είχαν μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) μόλις 2,4%, το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο στην ΕΕ μετά την Ελλάδα και ήταν πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (6,1%).
Υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας σε αυτή την κατάσταση:

Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, έχει χάσει πάνω από το 90% της χρηματιστηριακής της αξίας από το 2007 και έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες ποινικές έρευνες.
Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η Commerzbank, άντεξε κατά την τελευταία κρίση, αλλά εξακολουθεί να είναι εν μέρει κρατικής ιδιοκτησίας και έχει δει τις μετοχές της να πέφτουν σε αξία πάνω από 98% από το 2007.
Η Γερμανία διαθέτει πάνω από χίλιες μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο τράπεζες, είναι τράπεζες αποταμιεύσεων και συνεταιριστικές τράπεζες , οι οποίες αντιπροσωπεύουν συλλογικά πάνω από το 50% του τραπεζικού συστήματος της Γερμανίας. Αυτές οι τράπεζες τείνουν να είναι μικρές, τοπικές και συνήθως δανείζουν για παραγωγικούς σκοπούς.
Χάρη στην δανειοδοτική τους ικανότητα, ο ανταγωνισμός στον τραπεζικό τομέα της Γερμανίας είναι πιο έντονος από ότι στις περισσότερες άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμηλότερα περιθώρια κέρδους και σε λιγότερα τελικά καθαρά μετά φόρων κέρδη.
Πολλές από αυτές τις μικρές τράπεζες υπέστησαν μεγάλο πλήγμα από τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ.
Ακόμη και όταν η ΕΚΤ ανακοίνωσε επιτόκιο καταθέσεων κάτω από το μηδέν και καθώς πολλές από τις αποδόσεις των ομολόγων κατέστησαν αρνητικές, οι καταθέσεις πελατών στη Γερμανία συνέχισαν να αυξάνονται καθώς οι περισσότεροι επενδυτές συνεχίζουν να αποφεύγουν τις επενδύσεις σε μετοχές.
Η εξέλιξη αυτή επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τα ήδη περιορισμένα επιτοκιακά περιθώρια των γερμανικών τραπεζών.
Οι παραδοσιακές εμπορικές τράπεζες και ιδιαίτερα τα ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από καταθέσεις θα αγωνιστούν για να επιτύχουν κέρδη… συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο το κόστος.
Ακόμα και η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η πτώση της κερδοφορίας των τραπεζών λόγω των αρνητικών επιτοκίων, για την οποία είναι υπεύθυνη, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την οικονομική ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.
Ενώ πολλές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γερμανίας έχουν περάσει το κόστος των αρνητικών επιτοκίων στους μεγάλους πελάτες τους ειδικά τις επιχειρήσεις, οι μικρές τράπεζες έχουν συνηθίσει να κερδίζουν χρήματα από το spread μεταξύ του επιτοκίου στις καταθέσεις και σε άλλες πηγές χρηματοδότησης έναντι των επιτοκίων που χρεώνουν για τα δάνεια.
Οι μικρές τράπεζες στην Γερμανία συνειδητοποιούν ότι οι περισσότεροι πελάτες λιανικής δεν θα δέχονται αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις τους.
Μία μικρή συνεταιριστική τράπεζα κοντά στο Μόναχο, η Volksbank Furstenfeldbruck, πήρε την απόφαση να μεταφέρει το κόστος των αρνητικών επιτοκίων στους νέους πελάτες λιανικής με μικρές καταθέσεις.
Στην Γερμανία υπάρχει ένα κύμα αμφισβήτησης των αρνητικών επιτοκίων, ορισμένοι πολιτικοί προτείνουν τα αρνητικά επιτόκια να απαγορευτούν…
Το ζήτημα των αρνητικών επιτοκίων θα πλήξει τα κέρδη όλων των τραπεζών στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης